Askeri helikopterle seçim çalışması

HDP’ye yüzde 90’ın üzerinde oy çıkan Başkale’nin köylerini basan Türk askerleri, HDP’ye oy çıkmaması için muhtarları tehdide başladı. Askeri helikopterler, köylerin üzerinde turlayarak korku salmaya çalışıyor.

Yürütme, yargı ve asker-polisle yerel seçim çalışmasının startını veren AKP-MHP iktidarı, kendi konsepti için pilot bölge seçtiği Başkale’de uygulamaya başladı.

AKP hükümetinin 259 muhtarı görevden alması gündemdeki yerini korurken Van’ın Başkale ilçesinde muhtarlara yönelik farklı uygulamalar da dikkat çekiyor. HDP’ye verdiği yüzde 98’lik oy oranıyla rekor kıran Başkale’de aynı durumu tekrar yaşamak istemeyen AKP, devlet kurumları ve güçleriyle seçim çalışmalarına başladı.

ÜÇ BASAMAKLI ÇALIŞMA

Pilot bölgeymiş gibi şöyle bir çalışma planı hazırlanmış:

* Kişi ya da kişiler ilk önce valilik ve kaymakamlıklar tarafından ikna edilmeye çalışılacak,

* İkna olmayanlar üzerinde asker ve korucular tarafından baskı kurulacak,

* HDP’yi desteklemeyi sürdürürlerse bu defa da yargı devreye girerek bu kişiler hakkında gözaltı ve tutuklama işlemi başlatacak.

ÖZPINAR KÖYÜNDE GÖZALTILAR

Elbes (Özpınar) köyü, HDP’ye yüzde 90 oy veren bir köy olduğu için AKP, bu köylerde gözaltılara başladı. İki köye baskın düzenleyen askerler, köylülerden bazılarını bir haftada üç defa gözaltına aldı. Gözaltı işlemleri korucuların verdiği isim listesi doğrultusunda yapılıyor. Askerlerin gözaltına alınanlara ‘Bu daha başlangıç’ diyerek tehdit ettiği öğrenildi. Köyler üzerinde de aralıklı olarak askeri helikopterler uçuyor.

VALİ VE KAYMAKAM YOK!

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Başkale’nin her seçimde birinci çıktıkları bir bölge olduğunu belirterek, muhtarların tasfiye edildiğini, tehdit, baskı ve gözaltıların yapıldığını söyledi. Sarısaç, kaybettiğini ’kayyum atarız’ diyerek itiraf eden AKP’nin elinden geleni yapacağını belirtti. “Artık vali ve kaymakam yok, sadece kayyum var” diyen Sarısaç, şöyle konuştu: “Bunlar da AKP’nin il ve ilçe başkanları olarak çalışıyor. Kendi kurallarına uymayan çürümüş bir devlet yapısıyla karşı karşıyayız. 90’larda Hayri Kozaklı, ’orada yapacaklarımızı milli maç izler gibi izleyin’ demişti. Kürt düşmanlığına dayalı AKP-MHP iktidarı da her yolu mübah görüp HDP’nin kazanmaması için zulmü boca edecek.“