Aslan: Köyden hâlâ haber alamadık; endişemiz artıyor!

Mardin'de abluka altına bulunan Xerabe Bava (Kuruköy) köyünden hâlâ haber alınamıyor. HDP Mardin İl Eş Başkanı Aslan, "Köylülerle irtibatımız kesildi. Köyde yaşayanların can güvenliğinden ciddi endişe duyuyoruz" dedi.

Mardin'in Ömerli, Nusaybin ve Artuklu ilçelerine bağlı dokuz köyde ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' ile birlikte bu köylerde yaşayan halka yönelik insanlık dışı uygulamalar sürerken, köylerden haber alınamıyor. Abluka ve saldırıların en yoğun yaşandığı Nusaybin'e bağlı Xerabe Bava köyünden dün akşamdan itibaren haber alınamıyor. 
HDP Mardin İl Eş Başkanı Ali Aslan, köyden son olarak  hayvanların açlıktan telef olmaya başladığı yönünde bilgi aldıklarını açıkladı.

'DEVLET GÜÇLERİ TÜM YAŞAM ALANLARINI İŞGAL ETTİ'

Aslan, Mardin'de sadece resmi olarak 'sokağa çıkma yasağı' ilan edilen dokuz köyün bulunduğunu ancak Ömerli, Nusaybin ve Artuklu dışında Savur ilçesine bağlı çok sayıda köyün de fiili olarak yasaklandığını belirtti. Aslan, Mardin'de binlerce köylünün yaşam hakkının gasp edildiğini ve can güvenliğinin tehdit altında olduğunu kaydetti. 
Köylerde okulların karargaha dönüştürüldüğünü, taziye evlerine devlet güçlerinin yerleştirildiğini dile getiren Aslan, köylerde günlük yaşamın işgal altına alındığını söyledi.

'CİDDİ ENDİŞE DUYUYORUZ'

Özellikle Nusaybin'e bağlı Xerabe Bava köyünün abluka ve saldırıların en yoğun yaşandığı köy olduğuna dikkati çeken Aslan, "Bu köyde çok sayıda gözaltı var; işkence yapılıyor. Bu köyden dün akşamdan itibaren haber alamıyoruz. Köylülerle irtibatımız kesildi. Köyde yaşayanların can güvenliğinden ciddi endişe duyuyoruz. Toplu katliam da yapılmış olabilir" dedi.

'HAYVANLAR TELEF OLMUŞ'

Xerabe Bava köyünden son olarak hayvanlarının açlıktan telef olduğu yönünde bilgi aldıklarını aktaran Aslan, hayvanların meraya çıkarılamadığı için ahırlarda açlıktan telef olduğunu anlattı. Köye giriş çıkışların yasak olduğunu ve köy halkının da yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyleyen Aslan, son olarak da  telefon ve internet hatlarının kesilmesi ile birlikte köy halkı ile irtibatlarının kesildiğini ifade etti.

HDP'li Ali Aslan, bir an önce abluka ve saldırının sona erdirilmesini, köyde durumun ne olduğuna ilişkin kamuoyuna sağlıklı bilgi verilmesini istedi.