Asselborn: Efrin’e saldırı 51’inci maddeye girmez

Spiegel Online’dan Christoph Schult’a konuşan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye’nin Efrin işgaline yönelik yalanlarına dikkat çekerken, NATO’nun Ankara’nın gerçek niyetini sorgulaması gerektiğini söyledi.

2 aydır süren işgal saldırıları nedeniyle on binlerce insanın yerlerinden edildiğini ve en az 300 sivilin (Efrin yönetimi 500 sivilin katledildiğini açıkladı) hayatını kaybettiğini söyleyen Asselborn, Birleşmiş Milletler (BM) ateşkesine rağmen saldırıların sürdüğünü hatırlattı. Erdoğan’ın ‘ateşkesin kendisini bağlamadığını’ gösterdiğini kaydeden Asselborn, BM’nin 51’inci maddesine dayanarak ‘meşru savunma’ yapıldığının ise yalan olduğunu vurguladı.

SINIRI KORUMA VE SAVUNMAYLA ALAKASI YOK!

“Bunun kendi topraklarını savunmayla hiç alakası yok” diyen Asselborn, Efrin dışındaki sınır bölgelerinin 20 kilometre kadar içerisinde Türk birlikleri olduğunu hatırlattı. “Türkiye için tehlike nerede?” diye tepki veren Asselborn, ‘terörizme karşı savaş’ yalanının ise imha için bahane olduğunun altını çizdi.

Asselborn, ‘terörizme karşı savaş’ bahanesinin bir komşu ülkenin topraklarına saldırılması amacıyla kullanılamayacağını vurgularken, “Hele hele bir NATO ülkesi tarafından asla” diye konuştu.

NATO ANKARA’NIN 51’İNCİ MADDE GEREKÇESİNİ SORGULAMALI

Geçtiğimiz hafta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e Efrin’in işgalinin durdurulması için gönderdiği mektuba da değinen Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, “NATO Erdoğan’ın başkomutanı değil. Ama NATO bir değerler birliği, ve Ankara’daki iktidar sahiplerinden bu operasyonu nasıl olurda BM Şartı’nın 51’inci maddesine dayandırdığını sorgulayabiliriz. Benim buna dair büyük şüphelerim var” dedi.

TÜRKİYE BUNDAN SONRA NE YAPMAK İSTEDİĞİNİ AÇIKÇA ORTAYA KOYMALI

Türkiye’nin şu anda Efrin’de olduğunu kaydeden Asselborn, Ankara’nın acilen Efrin’e ilişkin planlarını sunması gerektiğini söyledi. Asselborn, “Efrin alındı. Peki ya şimdi? Daha doğuya mı gidilecek, yoksa Suriye’nin daha içlerine doğru mu? Türkiye Efrin’i işgal altında mı tutmak istiyor?” diyerek, bu sorulara cevap verilmesini istedi.

YPG’NİN DÜŞMAN İLAN EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ

Donald Trump’ın geçen ay yaptığı Türkiye’nin saldırılarının DAİŞ’le mücadele torpillediği yönündeki açıklamasını doğru bulduğunu söyleyen Asselborn, YPG’nin NATO’nun da üyesi olduğu Uluslararası Koalisyon’un en önemli destek gücü olduğunu kaydetti. Asselborn, Avrupa, Amerika veya BM tarafından hiçbir şekilde ‘terörist’ olarak görülmeyen YPG’nin ‘düşman’ ilan edilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Asselborn, sözlerini “Türkiye de BM’nin tasarısına ve ateşkesine uymak zorundadır. Bu tüm Suriye için geçerlidir” diyerek bitirdi.