Avesta: YBŞ ve YPG Ortadoğu’nun sembolüdür

Avesta: Êzidî halkı 3 Ağustos’ta olduğu gibi bugün de bu saldırıları boşa çıkarmalıdır.

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, Şengal ve Rojava saldırılarına ilişkin konuştu.

Türk devletinin bu saldırılarının gücünü KDP’den aldığını belirten Avesta, “Bu saldırılar Êzidîler ve inançlarına yapılmıştır. Huzur sağlanana kadar, Êzidîler aralıksız bir şekilde eylemde olmalı” dedi.

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, Türk devletinin Şengal ve Rojava saldırılarına ilişkin ANF’ye konuştu.

24 Nisan günü YPG’ye ve Şengal Dağı’na yapılan saldırıları sert bir dille kınayan Avesta, “Saldırıda hayatını kaybeden YPG savaşçıları, Êzidî gençleri ve 22 Nisan’da Medya Savunma Alanlarında hava saldırısında hayatını kaybeden Bedran Cûdî, oğlu ve dört milisimiz şahsında özgürlük mücadelesi şehitleri önünde saygıyla eğilip, hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyorum” dedi.

‘YBŞ VE YPG ORTADOĞU’NUN SEMBOLÜ OLDU’

“AKP-MHP faşizmi, KDP iş birliğiyle beraber Kürdistan ve Êzidîxane üzerine saldırmaktadır. 24 Nisan’daki saldırılar, 102 yıl önce Ermeni soykırımın olduğu bir günde gerçekleşmiştir. 102 yıl önce Türk devleti tek ulusluluğu garantilemek amacıyla saldırı düzenledi, bugünde aynı şekilde saldırılarına devam etmektedir. Hileli 16 Nisan referandumundan sonra, Erdoğan her yere saldırmak istedi ve bu yüzden YPG, Şengal, Kürt halkı ve Êzidî toplumuna saldırdı” diyen Avesta, 3 Ağustos 2014 saldırılarını YPG/YPJ, HPG ve YJA Star güçlerinin boşa çıkardığını da sözlerine ekledi.

Ortadoğu’da YPG, dünyada da Arîn Mîrkan’ın sembolleştiğini kaydeden Avesta, “Êzidî toplumu da 3 Ağustos saldırılarından sonra bile bütün olumsuz durumlara karşı mücadeleden vazgeçmedi ve kendi özgün öz savunma güçleri olan YBŞ ve YJŞ’yi kurdu. Êzidî halkı YBŞ/YJŞ öncülüğünde özgürlük ve özerkliğini istemektedir” dedi.

‘3 AĞUSTOS VE 3 MART PLANINI TAMAMLAMAK İSTİYORLAR’

Türk devletinin 3 Ağustos ve KDP-Erdoğan çetelerinin 3 Mart planının başarıya ulaşamayınca bombardımanla hedeflerine ulaşmak istediklerini de sözlerine ekleyen Avesta şöyle konuştu: “Kurucu Meclis binası ve Şengal Çıra Radyosu’na bomba yağdırdılar. Bu korkakça ve ahlaksız bir saldırıdır. Kimse askeri alanlara saldırdılar demesin çünkü artık asker ve sivil ayrımı kalmamıştır. Fikir ve felsefeye saldırdılar. KDP basının ‘bombalanan yerler PKK üssüdür’ demeleri gerçekçi değil ve eğer PKK üssü olsa bile, bu saldırılar meşru değil.”

‘BM ACİLEN ÊZİDÎ HALKINI KORUMALI’

Êzidî ve Rojava halkına ayaklanma çağrısı yapan Avesta “Êzidî ve Rojava halkı bu saldırılar karşısında sessiz kalmamalı ve kendini örgütlemeli. Mazlum bir halkın kaybedeceği bir şeyi yoktur ama kazanacağı çok şeyi vardır. Êzidî ve Rojava halkı YBŞ ve YPG’nin direnişini görmeli ve tanımalı. Şehit düşen kişiler, yıllarca çetelere karşı savaştılar. Koalisyonun gözü önünde saldırıyorlar ama koalisyonun sesi çıkmıyor. Bu yüzden Birleşmiş Milletler acilen Êzidî halkının yaşadığı yerleri güvenlikli bölge ilan etmeli ve buraları korumalı. KDP de bu kirli ittifaktan vazgeçmeli. Ayıp değil mi acaba, peşmergeler ‘bize haber geldi, PKK ve YBŞ’yi vuracaklar ama bize bir şey olmayacak’ diyorlar. KDP bu haliyle Kürtler için ne yapabilir, ulusal kongreyi nasıl toplar, Kürdistanı nasıl kuracak acaba? Kürdistan’ı nasıl savunacaksın acaba? Gözünün önünde Êzidîleri vuracak ve sen seyredeceksin. Êzidî halkı KDP’den ayrılmalı. Özellikle Êzidî halkı adına konuşan kaymakamda hiç ahlak yok. Kaymakam ‘bu saldırıların sorumlusu PKK’dir’ diyor. Ben de bunu ona soruyorum, fermanın sorumlusu kimdir acaba? Sen önce 10 bin Êzidî kadın ve kızların hesabını ver” diye konuştu.

“Peşmerge bakanlığının çıkıp ‘amaç PKK’yi vurmaktı’ demesi kendi sözleri değil. Bu açıklama Ankara’da hazırlanmış ve Güney Kürdistan’da yayınlanıyor. Bu saldırıların amacı DAİŞ’e nefes aldırmaktır. YBŞ ve YPG öncülüğünde QSD Musul, Tabqa ve Rakka’da DAİŞ çetelerini bozguna uğratıyor. Bu saldırılar ile DAİŞ’ın ömrünü uzatıyorlar. Koalisyon ve uluslar arası güçler bunu çok iyi biliyor. Ama şimdi tutum almaları gerekiyor” diyen Avesta, aynı zamanda KDP’nin de eğer bu saatten sonra Êzidîler üzerindeki saldırılarına devam etmesi durumunda, İnsan Hakları Mahkemesi’nde yargılanacağını bilmesi gerektiğini söyledi.

Şengal, Güney Kürdistan, Avrupa ve Ermenistan’daki Êzidîlere direniş çağrısında da bulunan Avesta şöyle devam etti: “Nasıl ki 3 Mart’ta analar çetelere karşı direndi ve hendekleri elleriyle kapattılar, şimdi de aynı şekilde herkes sokağa inmeli. Ve anlaşılan o ki saldırılar devam edecek, askeri, diplomasi ve örgütsel olarak bu saldırılar boşa çıkarılabilir.

3 Ağustos 2014 saldırısında Êzidîleri tümden imha etmek istediler. Kimse KDP’nin yayınlarına kanmamalı, çünkü onursuz davranıyorlar. Halkımız 3 Ağustos ve 3 Mart’ta Nevrez, Nazê, Gulçî, Berxwedan, Orhan ve Çekdar şahsında bu saldırıları boşa çıkardı. Bunlar Êzidxane ve Şengal şehitlerinin onurunu korudular. YBŞ, YJŞ öncülüğünde bu saldırılar da boşa çıkarılacaktır. Halkımız gece gündüz direnmeli. İnanıyorum ki bu korkak ve namert saldırılar hiçbir zaman kazanmayacak. Özgür irademiz kazanacaktır.”