Avrupa’nın ortasında insanlık dışı görüntüler

Hırvatistan polisinin ülkelerine sığınan bir grup mülteciyi soğuk havada yürüterek ve şiddet kullanarak illegal şekilde zorla Bosna-Hersek’e götürdüğüne dair görüntüler ortaya çıktı.

Avrupa Birliği yasalarına göre Bosna-Hersek sınırından Hırvatistan’a geçen mültecilerin AB topraklarında kalması gerekiyor. Ancak AB üyesi Hırvatistan’ın yasaları çiğneyerek ülkesine sığınan mültecileri illegal yollarla birliğe üye olmayan Bosna-Hersek’e götürdüğü belirtildi.

Uluslararası gözlem kuruluşu Border Violence Monitoring (BVM) mültecilerin bir orman yolundan silahlı Hırvatistan polisi tarafından nasıl Bosna-Hersek sınırına götürdüğüne dair bir dizi görüntü yayınladı.

132 değişik videoda görüntülerin 50’den fazla mülteci gruba ait olduğu açıklandı. Hırvat polisinin şiddet kullandığı görülen videoların Hırvatistan’ın Uzljebic, Bosna-Hersek’in Lohovo kentleri arasındaki bölgede çekildiği belirtildi.

MÜLTECİLERİN SIĞINMA HAKLARI ELLERİNDEN ALIYOR

Görüntülerin 29 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında çekildiği ifade ediliyor. İnsan hakları kuruluşları bir süredir Hırvatistan yönetimini mültecileri zorla Bosna Hersek sınırındaki “yeşil” bölgeye götürdüğü ve böylelikle sığınma haklarının ellerinden aldıklarına dair açıklamalar yapıyorlardı.

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası İzleme Örgütü (HRW) de benzer bir açıklama yapmış ve Hırvat polisinin aralarında çocukların da bulunduğu 20 mülteciyi döverek sınır dışı ettiğini bildirmişti. HRW Koordinatörü Lydia Gall “Hırvatistan ülkesine sığınan mültecileri korumak zorundadır, ancak bunu yapacağına yasaları insanlık dışı yöntemlerle çiğniyor” çağrısında bulunmuştu.

Son görüntülere ilişkin açıklama yapan Hırvatistan İçişleri Bakanlığı ise iddiaları yalanlamakla yetindi. Bakanlık “AB’ye kaçak girenler sınır dışı edildi ve bunu da AB’nin yasaları gereği yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

“Balkan güzergahı” olarak adlandırılan ve Yunanistan, Arnavutluk, Sırbistan, Macaristan gibi ülkeler üzerinden geçen hattın kapatılması ardından mülteciler alternatif olarak Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Slovenya’yı kullanarak batı Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor.

Ancak Hırvatistan’ın sınırlarını sıkı şekilde kapatmasından dolayı mültecilerin çoğu Bosna-Hersek’te kalmak zorunda kalıyor. Sadece bu yılın başından Kasım ayının sonuna kadar 23 bin sığınmacının Bosna-Hersek’te kayıt altına alındığı belirtiliyor.