Bağdat'ta yeni hükmet formülleri, Hewlêr'de belirsizlik

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan ve sonuçları henüz açıklanmayan seçimlerden sonra, hükümet kurma pazarlıkları devam ediyor. YNK Irak Cumhurbaşkanı adayını belirlerken, bölgesel seçimlerin ertelenmesi gündemde.

12 Mayıs’ta Irak’ta yapılan parlamento seçimleri üzerinden yaklaşık üç ay geçmesine rağmen henüz seçim sonuçları açıklanmadı. Buna rağmen hükümet kurmak için görüşmeler sürüyor. Seçimlerden galip çıkan Şii lideri Muktada Sadr’ın Sairun listesi bir çok liste ile temaslarda bulunurken, bir çok hükümet formülü ortaya çıktı. İran’a yakın Haşdi Şabi’nin kurucusu Hadi Amiri’nin başında olduğu Fetih Koalisyonu da hükümet çalışmaları için devreye girdi.

Hadi Amiri’ye bağlı Fetih Koalisyonu sözcüsü Ahmed Esadi, hükümet kurmak için çeşitli girişimler başlattıklarını söyledi. Esadi, büyük bir koalisyon ile hükümeti ilan etmek için resmi seçim sonuçların ilan edilmesini beklediklerini belirtti.

Yürüttükleri yeni hükümet kurma çalışmalarına ilişkin konuşan Esadi, “Hükümeti kurma programını yapmak için ulusal bir çerçevede diyalog ve girişimlere başladık. Bu konuda önemli gelişmeler kaydettik. Fetih Koalisyonunun programı siyasi tarafların çoğu tarafından kabul gördü. Son yapılan görüşmelerle iyi bir mesafe katedildi” dedi.

Esadi, hangi konularda mesafe alındığı ve kimin başbakanlık için öne çıktığına ilişkin detay vermedi. Kulislerde Fetih Koalisyonu’nun başkan adayının Nuri Maliki olduğu iddia ediliyor. ABD, İran’a yakın olarak bilinen Maliki’nin başbakanlığına karşı. Bu nedenle böyle bir formülün başarı şansının olmayacağı ve yeni krizlere yol açacağı şeklinde yorumlar var.

Mevcut Başbakan Haydar Abadi’nin tekrar başbakan seçilmesi için siyasi taraflarla görüşmelere başlayan Nasır Koalisyonu’nun bu teklifi bazı siyasi partiler tarafından kabul görmedi.

Nasır Koalisyonu Üyesi Halid Ubeydi, “Yeni hükümetin kurulması için bütün siyasi tarafları kapsayacak büyük koalisyonu kurma girişimlerinde bulunduk. Programımızı kabul etmeyen taraflar muhalefet olarak kalabilir” ifadelerini kullandı.

YNK’NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI

Irak cephesinde hükümet kurma çalışmaları sürerken YNK hükümet kurulduktan sonra seçilmesi gereken Irak Cumhurbaşkanı için adayını belirlediği belirtiliyor.

Henüz tam netleşmese de YNK’nin resmi sitesi PUK Medya’da yer alan bir habere göre Cumhurbaşkanlığı görevi için Mıhemmed Sabir İslamil’in adı geçiyor. YNK’ye yakın kaynaklar, adayın değişebilme ihtimalinden bahsederken, şimdilik ortaya çıkan görüşün Sabir İsmail lehine olduğuna dikkat çekiyor.

BAŞÛR’DA SEÇİM BELİRSİZLİĞİ

Siyasi belirsizlik Federal Kürdistan Böglesi’nde de yaşanıyor. Başurê Kürdistan’da geçtiğimiz nisan ayında yapılması gereken seçimler 30 Eylül’de yapılması için parlamento ve hükümet karar aldı. Partiler buna göre hazırlıklarını yaptı. Parti ve listeler aday listelerini seçim kuruluna teslim etti. Ancak son bir haftada seçimlerin bir yıl erteleneceğine dair bazı bilgiler yayılmaya başladı.

Başta Goran Hareketi, Yeni Nesil olmak üzere birçok parti seçimlerin belirlenen tarihte yapılmasına ilişkin kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Ancak şu ana kadar KDP ve YNK seçimlerin zamanında yapılıp yapılmayacağı konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.

YNK Basın Ofisi üyesi Azad Tofik seçimlere ilişkin bu Pazartesi yeni bir iddia ortaya attı. Tofik’e göre geçtiğimiz günlerde Irak’ta yeni hükümetin kurulması için önce Bağdat, daha sonra Hewler’de bazı görüşmeler yapan ABD’nin DAİŞ’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün, Barzani’den 30 Eylül’de yapılacak olan parlamento seçimlerini ertlemelerini istediğini iddia etti. Tofik, Brett McGurk’un Irak’ta yaşanan sorunlardan ötürü böyle bir talepte bulunduğunu söyledi.