Baro ve ÖHD: Elazığ Cezaevinde işkence var!

Amed Barosu ve ÖHD, Elazığ'da işkenceye uğrayan tutsaklarla görüştü. Avukatlar, işkence izlerini gördüklerini açıkladı.

Amed Baro Başkanı Cihan Aydın, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eşbaşkanı Bünyamin Şeker ve Baro Cezaevi Komisyonu üyesi avukatlar, 4 Ağustos günü Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde gardiyanların işkencesine uğrayan tutsaklarla görüştü. Dün yapılan görüşmenin ardından konuya ilişkin Amed Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda basın açıklaması yapıldı. 

'İŞKENCE İZLERİNİ GÖRDÜK'

Baro Başkanı Cihan Aydın, tutsakların, gardiyanlar tarafından işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını aktardıklarını belirtti. Aydın, “Mahpuslar vücutlarında işkenceye bağlı yoğun ekimozlar, şişlikler olduğunu belirtmelerinin yanı sıra mahpuslardan M.K. ve A.D.’nin avukat görüşme odasında üstünü çıkararak darp ve cebir izlerini göstermiştir. Mahpusların vücutlarının muhtelif yerlerinde ekimozlar ve şişlikler tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

50 TUTSAĞA İŞKENCE

Tutsakların, odalar arasında konuştukları için gardiyanların kendilerine saldırdığı belirttiklerini ifade eden Aydın, “B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, C61, C62, C63, C64, C65, C66, C67, C68, C69 numaralı odalarda bulunan mahpusların da işkenceye maruz kaldığını belirtmişlerdir. Bu iddialar doğruysa yaklaşık 50 mahpusun işkenceye uğradığı anlamına gelmektedir. Bir mahpus ise cezaevindeki ağır insan hakları ihlallerini protesto etmek amacıyla avukat görüşüne gelmesine rağmen avukatın sorularını yazılı olarak cevaplamıştır” diye kaydetti.
Aydın, tüm ısrarlarına rağmen cezaevi müdürleriyle görüşemediklerini dile getirdi.
Aydın, suç duyurusunda bulundukları bilgisini de verdi.

'CEZAEVİNE GİDİN' ÇAĞRISI

İnsan hakları örgütleri, Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, barolar, Meclis'te grubu bulunan siyasi partileri duyarlı olmaya davet eden Aydın, “Zaman geçirmeden Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevine gidin, mahpusları ziyaret edin ve işkenceye tanıklık edin” dedi.