Başur’daki hükümet muamması...

Başurê Kurdistan’da hükümet muamması sürüyor. İki parti arasındaki görüşmelerden şu ana kadar hiçbir sonuç çıkmış değil.

KDP ile YNK arasında süren anlaşmazlık Başur’un fiilen altı aydır hükümetsiz kalmasına neden oluyor. Fiilen ve resmiyette hükümetsiz gibi görünen Başur’u KDP, seçimlerden önce ele geçirdiği eski hükümetle hükümet varmış gibi yönetmeye çalışıyor. KDP'nin yarattığı bu fiili duruma şu ana kadar uluslararası güçlerden de ciddi bir tepki gelmiş değil. 

Başur’da gerçekleşen bölgesel seçimler altıncı ayına girdi. Ancak hâlâ bölgesel hükümet kurulmuş değil. KDP, YNK’yi şartlarına mecbur bırakmak için YNK’siz parlamento toplantılarını yapıp, yasa ve diğer komisyonları oluşturarak, 'hükümette yer almasa da olur' mesajlarını vermek isterken, YNK de Bağdat üzerinden girişimlerde bulunarak KDP’yi sıkıştırmaya çalışıyor. Ancak bütün bunlara rağmen iki parti arasındaki görüşmeler sürüyor. Bugün iki partinin kurmaylarından oluşan heyetlerin görüşmesi bekleniyor. 

KDP ile YNK arasındaki siyasi anlaşmazlık seçimlerin üzerinden altı ay gibi bir süre geçmesine rağmen bölgenin hâlâ hükumetsiz kalmasına neden oluyor. KDP bu anlaşmazlıkların üstünü örtmek, YNK’siz bir hükümeti kurmak amacıyla Goran ile geçtiğimiz sürede bir siyasi anlaşma yaptı. Her ne kadar daha sonra Goran ile yaptığı bu siyasi anlaşmanın bazı bölümlerini inkâr etse de bu anlaşma ile YNK’yi de kendi çizgisine çekmeye çalıştı. Bunun için YNK ve Yekgirtu'nun bazı parlamenterlerinin de protesto ettiği iki parlamento oturumunu gerçekleştirdi. Parlamento oturumunda YNK’ye verileceği belirtilen Parlamento Başkanlığı ve Başkan Birinci Yardımcılığını, kendi partisinden seçtirdi. Yasa Komisyonunu belirledi. Parlamentoda tek bir parlamenteri olmayan partiye bile komisyonda yer verdi. YNK için ise komisyonda iki üyelik yer ayırdığını açıkladı. KDP’nin bu yaklaşımlarıyla YNK’ye "sizsiz bile yönetebiliriz" mesajları verilmek isteniyor. 

YNK BAĞDAT ÜZERİNDEN BASTIRMAK İSTEDİ AMA...

YNK ile KDP arasındaki sorunların başında, bölgesel hükümette eşit oranda yer almak, Irak merkezi hükümetinde Kürtlere ayrılan Adalet Bakanlığının YNK’ye verilmesi -ki daha önce verilmişti, Mesut Barzani’nin Bağdat ziyaretinden sonra iptal edilmişti-, Kerkük Valiliği gibi konular geliyor. Geçen hafta iki parti arasında süren sorunları görüşmek için iki partinin kurmaylarından oluşan heyetlerin görüşmesi bekleniyordu. KDP, YNK heyeti ile görüşme yapacak heyette yer alan kurmaylarının bölgede olmadığı için bu görüşmenin ertelendiğini açıkladı. KDP bir yandan bunu yaparken öte yandan YNK’siz parlamento toplantılarını yaparak, YNK’yi kendi şartlarına mecbur bırakma yolunu izledi. KDP geçtiğimiz sürede YNK’siz parlamento toplantılarını gerçekleştirip, yeni hükümet çalışmalarını Goran ve diğer partilerle sürdürmek isterken, YNK Bağdat'ta girişimlerde bulunarak etkili olmak istedi. YNK’nin Birinci Sekreter Yardımcısı Kosret Ali Resul başkanlığındaki bir heyet, geçen hafta Bağdat’a giderek Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi ile görüşme yaptı. Görüşmede kendilerine verilen Adalet Bakanlığı gündeme geldi. YNK heyeti, Bağdat’tan döner dönmez bu kez KDP’den Fazıl Mirani başkanlığında bir heyet, Bağdat’ı ziyaret etti. KDP heyeti de Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi ile görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede de Adalet Bakanlığı gündeme geldi. Adıl Abdulmehdi, Fazıl Mirani ve heyetine Adalet Bakanlığı için gidip kendi aralarında anlaşarak Bağdat’a gitmelerini istediği yönünde bir cevap verdi. YNK sadece Bağdat’taki bakanlık üzerinden baskı yapmaya çalışmadı. Bunun yanı sıra 2018 Aralık'ta seçilmesi gereken ancak iki parti arasındaki anlaşmazlıktan ötürü ertelenen ve önümüzdeki ay belirlenmesi planlanan Kerkük Valiliği üzerinden de bir atak yapmak istedi. YNK, vali adayı olarak Kerküklü Rızgar Ali’yi belirleyerek, KDP’ye baskı yapmaya çalıştı. 

KOSRET ALİ RESUL, MESUD BARZANİ İLE GÖRÜŞTÜ

Her iki parti de Bağdat’tan herhangi bir sonuç alamayınca iki parti kurmaylarından oluşan heyetler arası görüşme bekleniyordu. Bir anda Kosret Ali Resul ve YNK’nin politbüro üyesi Erselan Bayiz’den oluşan heyet, dün Mesud Barzani ile bir görüşme yaptı. Görüşmeye ilişkin KDP basınıda yeni hükümet kurma çalışmaları ve bölgede yaşanan siyasal sorunlar üzerinde tartışmalar yürütüldüğü, olumlu bir görüşme olduğu şeklinde haberler çıktı. YNK çevrelerinden ise görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Güvenilir kaynakların verdiği bilgiye göre ise görüşmeden herhangi bir sonuç alınamadı.

Kosret Ali Resul’un Mesud Barzani ile Pirmam’da görüşmesi daha önce planlanmış bir görüşme değildi. Bir anda ortaya çıkan bir görüşmeydi. Bu görüşme Bağdat’tan her iki partinin sonuç almaması sonucu gerçekleşti. Bağdat’ın "anlaşıp öyle gelin" demesinden sonra bu görüşmenin gerçekleşmesi, siyasi uzmanlar tarafından, bu görüşme ile yeniden anlaşma yollarının aranmaya başladığı yönünde yorumlara yol açtı. Buradan bakıldığında her iki parti bölgenin yaşadığı sorunların nedeni oluyor; anlaşarak bu sorunları çözmek yerine, Bağdat’ın "anlaşın" demesinden sonra anlaşma yollarını aramaları, her iki partinin siyaset tarzı ve anlayışlarını ortaya koyuyor. 

PARTİ KURMAYLARI BUGÜN GÖRÜŞECEK

YNK'nin Bağdat üzerinden KDP’ye baskı yapma, KDP’nin de YNK’ye bölgesel hükümet ve parlamento üzerinden baskı yapma siyaseti sonuç vermeyince, her iki partinin yeniden anlaşmak için içine girdikleri arayışlar sonucu bugün kurmaylarından oluşan heyetler arasında bir görüşme yapılacak. 

Yapılacak olan görüşmede bölgesel hükümet kurma, hükümette hangi partiye kaç bakanlık verileceği, parlamento başkanı ve bölgesel başkanlık yardımcılığının kime verileceği gibi konular ele alınacak. Bu toplantıdan da bir sonuç çıkar mı, o da henüz net değil. Zira KDP, YNK’siz yada etkisiz bir YNK ile ortaklık yapmak istiyor. YNK ise KDP düzeyinde bir bölgesel parti olduğu ve KDP’nin zorla ele geçirdiği yetkiler kadar yetki talebinde bulunuyor. YNK Bağdat’taki Adalet Bakanlığı ve Kerkük Valiliği konularını ise KDP ile anlaşma konusunda tartışmaya bile açmak istemiyor. Zira bunları kendi doğal hakları olarak görüyor. 

Bugün iki partinin kurmaylarından oluşan heyetler arası görüşmeden sonra bölgesel hükümetin kurulup kurulmayacağı konusu da netleşecek. Ancak gerçek olan, seçimlerin üzerinden altı ay gibi bir zaman geçmesine rağmen hâlâ bir hükümetin kurulmamış olması... Bu da başta KDP ve YNK olmak üzere siyasi parti yönetim ve yetkililerinden çok ekonomik, yaşamsal olarak Başur halkına ağır faturalar olarak yansıyor.