Başûrê Kurdistan basınında işgal nasıl işleniyor?

AKP'nin Başur'a yönelik başlattığı işgal saldırılara, Başur basını  ve halk tarafından gelen tepkiler büyüyor. Ancak buna rağmen bazı basın yayın organları işgali meşrulaştırma yönünde yayınlar yapıyor.

Geçtiğimiz hafta haftalık internet gazetesi Hawalnews AKP rejiminin Başûrê Kurdistan'a işgal saldırılarını manşetinden görmüştü. Gazetenin sahibi YNK Irak Parlamenteri Şivan Dawudi, işgalde bazı KDP’lilerin oynadığı role dikkat çekmişti. 

Başûrê Kurdistan internet siteleri, gazeteler ve TV kanallarında geçtiğimiz hafta boyunca AKP rejiminin Başur'a yönelik başlattığı işgal saldırıları ve Kandil'e yönelik tehditlerini yakından takip etti. 

BERMİZE KÖYLÜLERİ: YAŞAMIMIZ ALTÜST OLDU

Bu sitelerden biri olan Awêne, yayımladığı özel haberde, AKP rejiminin Bradost alanındaki işgali ele alıyor. İşgalle yüz yüze kalan ve Türk ordu güçlerinin zırhlı araçlara girdiği Bermize köyü muhtarının anlatımlarına yer veriyor. Awêne internet sitesinde yer alan özel haberde şu görüşlere yer veriliyor: “Türk ordu güçleri üç aydan beridir Başur toprakları içindedir. Yaklaşık 30 kilometre kadar da içeri girmişler. Erdoğan bu saldırıları seçimlerde milliyetçi oyları almak için yapıyor. Bermize köyünde görüntü vermeleri de onun içindir. Köylüler askerlerin gelişi ile yaşamlarının bozulduğunu söylüyor ve fazlasıyla rahatsızdırlar.”

Bermize Muhtarı Abdurrezzak’ın internet sitesinde de, “Askerlerin gelişi ile yaşamımız bozuldu. Evimizden dışırıya çıkamıyoruz. Hayvanlarımızı otlatamıyoruz  Yaşamımnız alt üst olmuş durumda" diye ifade edildi.

Awêne internet sitesinin özel haberin sonunda Türk işgalci güçlerinin yaklaşık 30 kilometre Başur topraklarına girmesine rağmen bölgesel hükûmetin henüz bir açıklama dahi yapmadığına dikkat çekiliyor. 

NRT İŞGALİ GÜNDEME TAŞIDI

Hafta boyunca işgal edilen Bradost alanındaki gelişmeler ile Kandil'e yönelik AKP rejiminin tehdit içerikli açıklamaları ve saldırılarına yer veren NRT TV, yayımladığı bir dosya ile işgali Başur halkının gündemine taşıdı. 

NRT TV, Türk ordu güçlerinin sonbahar aylarından bu yana Başur'a yönelik başlattığı saldırıları gün gün, tarih tarih örnekleyerek anlatmış. Gerillanın Türk ordu güçlerinin işgal ettiği alanlarda Türk ordusuna karşı yaptığı eylemleri ve bu eylemlerde özellikle de 9 Haziran'dan 14 Haziran'a kadar yaklaşık 60 Türk askerinin öldürüldüğüne yer veriliyor. Dosyanın sonunda bölgesel hükûmetin tüm bu gelişmelere karşı sessiz kalmasına dikkat çekiliyor.

'ÇÖZÜM KÜRT HALK ÖNDERİ'NİN GÖRÜŞLERİNDE'

Kemal Rauf adındaki Süleymaniyeli bir yazara bağlı ŞarPress sitesi Türk işgal güçlerini günlük olarak takip ederek, işgal ve saldırılarını sitesine taşımış. Bu saldırıların Başûrê Kurdistan ve Kürtler üzerine olan tehliklerine dikkat çekmiş. 

En son olarak Yazar, araştırmacı Latif Fatih Ferec'in bir makalesi ile işgalin amacı ve hedefleri işlenmiş. Makalede AKP rejiminin içte ve dışta yaşadığı sorunlara dikkat çekilerek, yaşanan bölgesel kriz ve kaosun çıkışının Kürt Halk Önderi Abdulah Öcalan’ın görüşlerinden geçtiği ancak krizli ve kaoslu ortamı seven Erdoğan’ın tecridi ağırlaştırırak bunun önüne geçtiğine dikkat çekiliyor. Makalede, şöyle deniliyor:

“Türkiye çok sorunlu ve tehlikeli bir süreçten geçiyor. Erdoğan zalim bir halife olarak kendisini yansıtıyor. Osmanlı halifelerinin portrelerini çiziyor. Erdoğan Türkiye’ye büyük bir tuzak hazırlamış. Kendisini büyük bir lider göstermeye çalışıyor. Ancak bu lider katil bir liderdir. Bu gidişatın önünü bir tek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan alabilir. O yüzden Erdoğan onun üzerine ağır bir tecrit uygulayarak bunun önünün alınmasına engel oluyor.” 

YNK’ye yakın sitelerde de işgal sıkça işlenmiş, işgalin neden ve amaçları ile ulaşılmak istenen hedefler ele alınarak, işgale karşı gerilla eylemleri ele alındı. Bu sitelerden biri olan Sinor Midya işgalin ulaştığı düzeyi yansıtmış. Ordu güçlerinin Başurê Kürdistan’daki işgallerine, işgalde ne kadar ileri gittiklerine, hangi köylere girdikleri ve hangi tepelere kadar çıktıklarına yer verirken, HPG gerillalarının işgalci Türk askerlerine karşı gerçekleştirdikleri eylemlere yer vermiş. Eylemlerden ötürü gerillanın başarısını işlemiş.

'ÇETELERİ KÜRTLERE KARŞI SAVAŞTIRIYORLAR'

YNK’ye yakın Mıtmane internet sitesi ise  işgalin RTE ve Bahçeli ittifakınının bir sonucu olarak görmüş. Bu ittifakın sembollerle de kanıtlandığına işaret ederek, şu görüşler anlatılmış: “RTE seçim propagandalarında kurt işareti yapıyor. Bu da MHP ile Kürt ve Kürdistan soruruna bakışlarında ideolojik olarak ortaklaştıklarını gösteriyor. İşgal bu ideolojik ve stratejik yaklaşımın sonucudur.” 

Mıtmane RTE ve Bahçeli'nin Cephet El Nusra ve diğer çete gruplarını Kürdistan dağlarına getirerek, Kürtlere karşı savaştırıp işgalde kullandıklarını vurguluyor.

İŞGALİ EN ÇOK GÖREN ROJNEWS OLDU

Geçtiğimiz hafta içinde Başur basın yayın kuruluşlarında en fazla işgal ve işgal saldırılarını gündemine alan Rojnews yerel haber ajansı oldu. Rojnews yerel haber ajansı işgalin vardığı düzey, işgale karşı Başur siyasetçileri, aydın ve yazarları, öğrencileri, esnaf ve sivil halkın tepkileri ile işgali gündemde tutarak Başur halkının gündemine taşıdı. Ayrıca işgale karşı kurulan Ulusal Cephe komitesinin çalışmaları ve işgale karşı eylemlerine yer verdi. Bunun yanı sıra Yurtsever Gençlik Hareketi ile halk tarafından işgale karşı Kandil'de başlatılan canlı kalkan eylemlerini yakından takip etti. 

Başur basın-yayın kuruluşları işgale karşı bu çizgide yayın yaparken, Rudaw TV kanalı ise başta RTE ve AKP’lilerin işgal için yaptıkları tehdit içerikli açıklamalarını canlı yayınlarla takip ederek, işgale PKK gerillalarının neden olduğu şeklinde haber ve açıklamalara yer verdi. Rudaw, işgali meşrulaştırma yönünde bir yayın yaptı ve halktan büyük tepki gördü.

Başur'da basın  yayın kuruluşlarında AKP rejiminin işgal saldırıları  bu şekilde yer alırken, ayrıca Bölgesel Hükûmet adına açıklamalarda bulunan Sefin Dizai’nin açıklamalarına da yer verildi. En son Dizai’nin İKDP’yi kastederek, "Hiç kimse Başûrê Kurdistan topraklarını İran’a karşı saldırılarda bulunmak için kullanamaz" şeklinde açıklaması, basın-yayın kuruluşlarında geniş yer verildi. Bu açıklama üzerine çok sayıda eleştirel değerlendirme, görüş içeren haberlere yer verildi.