Bingöl ve Karakoçan’da binler Newroz’u kutladı

Bingöl ve Karakoçan’da binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlamaları gerçekleştirildi.

Bingöl’de Saray mahallesindeki Sağlık Caddesi’nde gerçekleştirilen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Newroz alanını dolduran kadınlar, gençler, yaşlılar, “Direne direne kazanacağız”, “Zülküf Gezen onurumuzdur”, “Leyla Güven onurumuzdur” ve “Jin, Jiyan, azadî” sloganları atarak halaya durdu. HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Bingöl Belediye Eşbaşkan adayları Senem Çakas ve Hişyar Özsoy’un da katıldığı kutlama, bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.

AYDEMİR: NEWROZ ZULME KARŞI DİRENİŞİN SEMBOLÜ

Kutlamada konuşan HDP Milletvekili Erdal Aydemir, tecride karşı açlık grevine girenlerin Newrozlaştığını söyledi. Newrozun zulme karşı direnişin sembolü olduğunu belirten Aydemir, “Açlık grevinde bulunan Hakkari milletvekilimiz Leyla Güven ve onunla birlikte Tayip Temel, Dersim Dağ ve Murat Sarısaç olmak üzere şu anda dünyanın birçok yerinde İmralı tecridinin kaldırılması için bedenlerini açlık grevine yatıranlara bu Newroz meydanından sesleniyoruz; siz Newrozlaştınız, zulme, haksızlığa karşı direniyorsunuz. Bingöl’den Newroz selamlarımızı gönderiyorsunuz” şeklinde konuştu.

Açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin meşru olduğunu söyleyen Aydemir, hükümete çağrıda bulunarak, cezaevinde yaşanacak tüm olumsuzluklardan başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm hükümet yetkililerinin sorumlu olacağını söyledi.

ÇAKAS: NEWROZ ZORBALIKLARDAN KURTULMANIN GÜNÜDÜR

Bingöl Belediyesi Eşbaşkan Adayı Senem Çakas ise Newroz’un sadece bir bahar bayramı olmadığı, aynı zamanda zorbalıklardan kurtulmanın bir sembolü olduğunu belirterek, “Dünyanın başlangıcından beri, sahip olduğumuz özgürlük ruhumuzu hiçbir zaman yitirmeyeceğiz. Direnişimizi devam ettireceğiz. Buradayız artık bizi görmek zorundalar. Hiçbir şekilde alanlardan geri durmayacağız. Daha güçlü devam edeceğiz. Newroz direniştir, diriliştir. Zalimlere karşı bir başkaldırıdır. Newroz eril egemen zihniyetin bütün çabalarına karşı kadınların destansı direnişiyle tarihte yer almasıdır” ifadelerini kullandı.

ÖZSOY: NEWROZ BİNLERCE YILDIR ZULÜM ALTINDA OLANLARIN UMUDURUR

Bingöl Belediyesi Eşbaşkan Adayı Hişyar Özsoy da Newroz’un binlerce yıldır zulüm altında olan insanlar için bir umut günü olduğunu kaydederek, “Her kışın sonu bahardır. Umuyoruz ki siyasetten de bu memlekete bahar gelecek. Tıpkı 7 Haziran’da yaşadığımız gibi. Hükümetten tutun Cumhurbaşkanı ve diğer tüm partiler, şimdi kim daha çok milliyetçi havasına girmiş. Vatanperver duyguları istismar ederek 31 Mart’ta sandıkları doldurmaya çalışıyorlar. Cumhurbaşkanı günde üç defa topluma bağırıp çağırıyor, herkesi tehdit ediyor. Geçen gün hızını alamamış hepimize yol gösteriyor. Daha önce de bu tehditleriyle karşılaştık, ona 7 Haziran’da cevap verdik. 31 Mart’ta şunu haykıracağız; Bingöl bizim, Amed bizim, Ankara, İstanbul bizim başka gidecek yerimiz yok. Kürtlere parmak sallayan birçok cumhurbaşkanı gördük. Hepsi geldi gitti. Biz kaldık buralarda” diye konuştu.

Barış sürecinden sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin ülkeye pahalıya patladığını ifade eden Özsoy, “O günden bugüne bize saldırıyorlar. Kürtlere terörist diyorlardı, bakın şimdi, önüne gelene terörist diyorlar. Kendisi gibi düşünmeyen herkese terörist diyorlar. Türkiye’de AKP-MHP ittifakına kaybettirerek, bütün zaferlerimizi başta Leyla Güven olmak üzere en zor koşullarda dahi direnişi bir yaşam biçimi olarak gören bütün yoldaşlarımıza armağan ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından sahne alan Mizgin Tahir ve yerel sanatçıların ardından kutlama sona erdi.

KARAKOÇAN’DA BİNLER NEWROZ’A AKTI

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde ise Newroz kutlaması binlerce kişinin katılımıyla Otogar alanında yapıldı. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı kutlamada yurttaşlar “Leyla Güven onurumuzdur”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak halay çekti. HDP Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş'un konuşma yaptığı ve Newroz ateşinin yakıldığı kutlamada, Sanatçı Mervan Tan ve yerel sanatçılar sahne aldı.