'Birlik olsaydık Şengal fermanını yaşamazdık'

Süleymaniye'de yapılan ulusal birlik çalıştayına katılan Êzidîler, "Eğer Kürt halkının birliği olmuş olsaydı, 2014 yılında Şengal'de yaşananlar olmazdı" dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) öncülüğünde düzenlenen ulusal birlik çalıştayına katılan Êzidîler, "Eğer Kürt halkının birliği olmuş olsaydı, 2014 yılında Şengal'de yaşananlar olmazdı" dedi. Kürt halkının düşmanlarına karşı birlik olmaktan başka çaresinin olmadığını dile getiren Dijwar Evdal ile Cîhan Celo isimli Êzidî delegeler ANF'ye konuştu.

Rojava'dan Mala Êzidiyan (Êzidî Evi) adına çalıştaya katılan Dijwar Evdal, Kürt halkı üzerinde uygulanan sömürgesi politikaların ancak birlik olunarak boşa çıkarılabileceğini söyledi. Evdal, "Bizler de Êzidîler olarak her şeyden önce Kürt birliğini bekliyoruz. Düşmanı toprağımızdan çıkarmak için birlik olmalıyız. Bizim üzerimizde, toprağımız üzerinde, kültür ve dilimiz üzerinde oynanan politikaları boşa çıkarmak için birlik olmalıyız" diye konuştu.

Kürt halkının birliğe ihtiyacı olduğunu ifade eden Evdal, "Dünya halkları arasında hakkımız ve rengimizle var olmamız için birliğe ihtiyacımız var. Acılarımızı dindirmenin bir yolunu bulmak için buradayız" diye kaydetti.

Kürt halkının başına gelen felaketlerin birliğini sağlayamamış olmasından geldiğini dile getiren Êzidî delege Cîhan Celo ise Kürt halkının acil olarak birliğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Cîhan Celo, "Bu kongrenin düşmanlarımıza iyi bir yanıt olacağını ümit ediyoruz. Bir daha Kürt halkına karşı fermanların olmaması için özellikle de Êzidîlerin yaşadıklarını yaşamaması için birlik olmalıyız" dedi.

"Eğer 3 Ağustos 2014 tarihinden önce birliğimizi sağlamış olsaydık, savunma güçlerimiz ortak bir çatı altında bir araya gelmiş olsaydı Şengal halkı yaşadığı o fermanla yüz yüze kalmazdı" diyen Cîhan Celo, şunları söyledi: "Binlerce Êzidî kadın kaçırılmaz, binlercesi katledilmez ve yüz binlercesi göç etmek zorunda kalmazdı. Düşmanlarımızı durdurmak için birliğimizin sağlanması gerekir. Ümit ediyorum ki bu birlik sağlanır."