Bradost işgalinin görünmeyen yüzü

Türk devletinin Bradost’taki işgaline karşı yöre halkı tepki gösterirken, bir takım ihanetçi kesimler ise işgal girişimine yardım ediyor.

Bölgede yaşananları ajansımıza anlatan gerilla Cudi Miros, ajanlaştırma dahil, halka her türlü özel savaş uygulamalarının dayatıldığını belirtti.

Türk devleti 14 Aralık 2017’den beri Güney Kürdistan'ın Bradost alanını işgal etmiş durumda. Bradost alanını işgal etmek için PKK'nin bahane olarak öne sürüldüğüne dikkat çeken gerilla Cudi Miros, faşist Türk devletinin asıl amacının Kürtlerin yaşadığı her yeri işgal etmek olduğunu dile getirdi.

BRADOST HALKI SESSİZ BİR ÇIĞLIK İÇİNDE

Güney Kürdistan'ın Bradost alanında yaşayan halkın mağdur durumda olduğuna dikkat çeken gerilla Cudi, "Halk bu işgalin sorumluluğunu üstlenecek bir muhatap arıyor. Bölge halkın çok sayıda ileri geleni var. Bunlar Şex Hüseyn, Şex Behzat vb. ileri gelenlere halk umutlu olmasına rağmen bunlar halen sessizliğini sürdürüyorlar. Bunlar Bradost halkının sessiz bir çığlık içinde olduklarını görmüyorlar mı? Herkesin bildiği gibi bu yaz sıcak ve kurak geçecek. Bölge halkı hayvancılıkla geçimini sağlıyor. İlerde kuraklık ve su sıkıntısı yaşanacaktır. Halkta bunun telaşı içindedir. Bu işgal harekatıyla birlikte sınır ticareti işi de durmuştur. Halk tarım ve hayvancılıktan da yoksun kalırsa daha da çaresiz hale düşecektir" diye konuştu.

ÖZEL SAVAŞ FAALİYETLERİ YÜRÜTÜLÜYOR

Türk devletinin 30 km’lik bir alanı işgal ettiğine dikkat çeken gerilla Cudi, "Bu alan Bradost aşiretin halkına aittir. Şu soruyu insan kendine sormalıdır. Türklerin Lelikan dağında, Kevorte dağında ne işleri var? Her gün bu tepeler ve çevre köyleri yoğun bombardımana tabi tutuyorlar. Türkler burada ne arıyor? Bu sorunun cevabını kim verecek halk bunu ısrarla soruyor ve merak ediyor" dedi.

Türk devletinin işgal hareketiyle birlikte alanda yabancı ve dış güçlere bağlı yeni yüzlerin göründüğüne dair bilgiler edindiklerini ifade eden gerilla Cudi şöyle devam etti: "Halk kendi toprağında rahat dolaşamazken, nasıl oluyor da yabancı ve dış güçlere bağlı kişiler ellerini kollarını sallayarak dolaşabiliyor. Biz bu yaşananların farkındayız ve takipçisiyiz. Bu işgal sadece askeri kalmamakta, aynı zamanda özel savaş faaliyetleri yürütülmektedir. Bazı yerel kişilerce para karşılığı ajanlaştırma faaliyetleri yürütülmektedir. Bu çalışmaların başında Türk istihbaratına bağlı MİT elemanları yer alıyor."

DİRENİŞ VE İHANET

işgal girişiminden bu yana gerillanın büyük bir direnişin içinde olduğunu ve her gün eylemler gerçekleştirdiğini hatırlatan gerilla Cudi, "Bu eylemler sonucunda Türk devletinin 100’lerce ölü ve yaralısı var. Bunlar nerede? Direniş ve ihaneti bu süreçte görmek mümkün. Gerillanın fedai direnişi karşısında Gerdiyan köylerine bağlı korucuların ihanetini görmek mümkün. Türklerle birlikte bu işgal çalışmaları içinde yer almaktadır. Yaşanan savaşta Türk askerlerinin yanında yerlerini almaktadırlar. İnsanlık onuruna yakışmayan böylesi bir öncülük söz konusudur. Kendinden olan cenazelere hakaretvari yaklaşımlar sergilerken, kendi düşmanının cenazelerini ise Lelkan ve Kevorte tepelerinden kendi sırtlarında indirerek Deşta Herteden kendi köylerinin içinden tabutlarla uğurlamaktadırlar. Bu yaklaşımları Kürt halkı ve tarihi de unutmayacaktır. Burada işgalciliğe öncülük edenlerin isimlerini herkes biliyor" diye konuştu.

GENÇLER KORUCULUĞA ZORLANIYOR

Bölgedeki gençlerin koruculuğa teşvik edilmek istendiğine ve bunun için özel savaş yöntemlerine başvurulduğuna dikkat çeken Cudi, "Bunların öncülüğünde kontrgerilla faaliyetleri yürütülmektedir. Yollar kapatılarak halkın kimlik bilgileri ve halktan zorla para almaktadırlar. Operasyon güçlerinin öncülüğünü yapmaktadırlar. Bunlar yüzünden iyi ve yurtsever halkı kötülüğe ve ihanete teşvik ederek ve hatta yer yer tehdit ederek kirli politikalar yürütülmek istenmektedir. Gerdiyan hattında yaşanan olumsuz ve tüm kötü işlerin içinde bunlar yer almaktadır" dedi

‘BRADOST ALANINDA YAŞANAN SORUNLAR BRADOST'ÇA ÇÖZÜLMELİ'

Gerçekleşen işgal girişimi karşısında bölgedeki halkın ciddi çelişki ve kaygılar yaşadığını ifade eden gerilla Cudi son olarak şunları belirtti: "Bu operasyonlar kimin adına yapılıyor. Halk bu konuda ciddi çelişkiler yaşıyor. Bizim tanıdığımız Türkler bugüne dek Kürt halkının menfaati için sana ancak yıkım ve soykırım verir. Soykırımcı ve kendini inkar edersen Türkler sana sahiplenir. Bu bilinmeli ve bu çerçevede yaklaşılmalı. Eğer bir Şêx isen bu halkın yanında ol, yaptığın görüşmeler halkın çıkarına olsun ve mağduriyetlerini giderirsin. Tarihimizden bugüne inandığımız ve bildiğimiz Şêxlik halkın mağduriyetini giderecek öncülükte bulunurlar. Bradost alanında yaşanan sorunlar Bradost’ça çözülmeli. Bunun yerine Şêx Hesen öncülüğünde Şemzinan Tugayında çözülmek istenmektedir. Bu neyin nesidir?"