Bradost'tan Bazid'e gerilla eylemleri

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM) Güney Kürdistan’dan Ağrı’ya kadar birçok noktada düzenlenen gerilla eylemlerinin ayrıntılarını açıkladı.

HPG sitesinde yer alan açıklamaya göre, Bazid’de 2 kobra tipi helikopter darbelendi. Van’da 6, Gever’de ise bir askerin öldürüldüğü belirtildi.

HPG-BİM açıklamasının tamamı şöyle:

BRADOST BÖLGESİNDE EYLEMLER

‘’Şehit Pîroz ve Şehit Agirî Devrimci Hamlesi kapsamında güçlerimiz, 28 ve 29 Haziran günleri işgalci TC ordusuna yönelik eylemler düzenlemiştir. Bu çerçevede gerçekleştirilen eylemlerin ayrıntıları şöyledir;

28 Haziran günü saat 00.10’da güçlerimiz, Güney Kürdistan toprakları içerisinde bulunan Sidekan’a bağlı Bradost bölgesindeki Lêlîkan tepesine kobra helikopterlerin desteğinde skorsky helikopterler ile indirme yapmaya çalışan işgalci TC ordusuna yönelik bir eylem düzenlemiştir. Tepe üzerinde uçuş yapan tüm helikopterler güçlerimizce yoğun ateş altına alınmıştır. Etkili bir şekilde vurulan helikopterler indirme yapamadan geri çekilmek zorunda bırakılmıştır. Eylem ardından işgalci TC ordusu alanı savaş uçakları, obüs ve havan topları ile rastgele bir şekilde bombalamıştır.

VAN-HAKKARİ YOLUNDA EYLEM: 6 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Aynı gün saat 21.05’te güçlerimiz, Hakkari - Van yolu üzerinde ilerleyen işgalci TC ordusuna ait bir konvoya yönelik Rêzanê köyü yakınlarında bir eylem düzenlemiştir. Konvoyda bulunan tüm araçların yoğun ateş altına alındığı bu eylemde kirpi tipi zırhlı bir araç ağır darbeler almıştır. Bu eylemde tespit edilebilen 6 düşman askeri öldürülmüştür. Eylem ardından işgalci TC ordusu Hakkari - Van yolunu trafiğe kapatmıştır.

GEVER’DE 1 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

29 Haziran günü saat 19.40’ta güçlerimiz, Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Deriyê Cafer tepesinde konumlanan işgalcilere yönelik bir eylem düzenlemiştir. Tepedeki düşman mevziilerinin etkili bir şekilde vurulduğu bu eylemde 1 asker öldürülmüş, 1 asker ise yaralanmıştır.

BAZİD’DE 2 KOBRA DARBELENDİ

25 Haziran günü Ağrı’nın Bazid (Doğubeyazıt) ilçesine bağlı Türkmen köyünde yaşayan Mevlüt Bengi isimli bir şahıs güçlerimizce tutuklanmıştır. Bu şahıs bölgede çobanlık yaparken, 8 Haziran 2016 tarihinde görevde olan Pirdoğan Berzan (Eyüp Kartal) ve Rüstem Serhed (Mehmet Meni) arkadaşlarımızı işgalci TC ordusuna ihbar etmiştir. Yapılan ihbardan sonra işgalci güçler alanda yoğun bir şekilde pusulamalar yapmıştır. İki arkadaşımız görevdeyken Bazid’e bağlı Kırê Alê mıntıkasında düşman birlikleri ile çatışmaya girmiştir. Yaşanan çatışmada her iki arkadaşımız da şehadete ulaşmıştı. 11 Haziran 2016 tarihli HPG-BİM açıklamamızda da Türkmena, Çiftlik ve Kanikorkê köylerinden Kırê Alê köyü civarında yoğun pusulamaların yapıldığını da kamuoyu ile paylaşmıştık. 3 yıldan fazladır düşman güçleri ile birebir çalışarak kontra faaliyeti yürüten bu şahıs birçok yurtsever insanın da tutuklanmasında rol oynamıştır. Yapılan soruşturmada bu şahıs gerillalarımızın şahadetinde ve yurtsever insanlarımızın tutuklanmasında rolü olduğunu da itiraf etmiştir. Güçlerimiz 26 Haziran günü akşam saatlerinde uluslararası yol üzerinde bu şahsı cezalandırmıştır. Havuz medyası ve AKP yetkilileri bu kontra üzerinden yöre halkına baskı kurmaya çalışmakta ve Kürt halkının bölgedeki başarısını marjinalleştirmeye çalışmaktadır. Tüm kamuoyu bilmelidir ki, bu şahsın cezalandırılma sebebi arkadaşlarımızın şehadetindeki rolü ve yurtsever insanlarımızı tutuklatmasıdır. Herhangi bir siyasi parti üyesi olduğundan dolayı cezalandırıldığını yayan AKP yetkilileri ve havuz medyası, bu yalanlara dayanarak gerçeği saptırmaya ve siyasi rant elde etmeye çalışmaktadır.    

Cezalandırma eylemi ardından, 27 Haziran günü işgalci TC ordusu gizli birlikler ve insansız hava araçlarının desteğinde Demirkapı ve Kırê Hallac alanında bir operasyon başlatmıştır. Operasyonda işgalci güçler operasyon alanlarını kobra helikopterler, tank ve obüsler ile yoğun bir şekilde bombalamıştır. Aynı gün saat 15.30 sularında alanı rastgele bir şekilde bombalayan 2 kobra tipi helikopter güçlerimizce hedeflenmiştir. Etkili bir şekilde vurulan 2 kobra tipi helikopter ağır bir şekilde darbelenmiş ve alandan geri çekilmek zorunda bırakılmıştır. Saat 19.30 sularında ise güçlerimiz, Congê mıntıkasında işgalcilerin gizli bir birliğine yönelik eylem düzenlemiştir. Etkili bir şekilde vurulan düşman birliğindeki ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir. 28 Haziran günü işgalci güçlerin alanda başlattığı operasyon sonuçsuz bir şekilde geri çekilmek zorunda kalmıştır.’’