Buldan'dan uyarı: Tecrit bir an önce kalkmalı!

Silopi'de konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "31 Mart'ta tarih yazacağız" dedi. Buldan, tecridin bir an önce kaldırılması gerektiği uyarısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı ve beraberindeki heyet, Silopi merkezde yaptıkları seçim turunun ardından Dicle Mahallesi'nde seçim büro açılışı yaptı. Mahalleye konvoy ile giriş yapan HDP'liler, “Biji berxwadana HDP” sloganıyla karşılandı. Seçim aracından HDP’nin rehin tutulan vekil ve yöneticileri anons edildiği sırada, kitle hep birlikte,  “Silopi sizinle gurur duyuyor” sloganını attı. Genç ve kadınların yoğun olarak katıldığı açılış, binlerce kişinin katılımıyla mitinge dönüştü. 

'SİLOPİ KENDİ KENDİNİ YÖNETECEK'

Eşbaşkan adayı Adalet Fidan, “Silopi şimdiden kararını vermiş 31 Mart’ta başarısını kutlayacak. Silopi kendi kendini yönetmeye karar vermiş” dedi. Diğer eşbaşkan adayı Süleyman Şavluk da “Bu tablo, halkımızın özgürlüğünün tablosudur” dedi. Şavluk, üzerindeki tecridin kaldırılması için açlık grevinde olan Leyla Güven’i de selamladı.

‘ÖCALAN'IN SESİ BARIŞIN SESİDİR'

Daha sonra konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk de “Merhaba Pakize, Sêvê ve ve Fatma’nın yoldaşlar” diyerek halkı selamladı. Öztürk, şöyle devam etti:

“Zulme karşı direndi Silopi. Kürt sorununu köyleri yakarak, şehirleri yıkarak çözmeye çalıştılar. Savaş isteyenler bu tecridi ağırlaştırıyor. Bu ülkeyi yönetenler öldürmek dışında bir şeyden bahsetmiyor. Çünkü halklar için söyleyecekleri bir şey yok. Açlık grevinde olanlar tek bir amaç için başladılar. Sayın Öcalan’ın aile ve avukatlarla görüştürülmesi talebi. Onun (Öcalan) sesi barışın sesidir. Kanunlardan bahsediyorlar, ancak bunlar kanunlarını da uygulamıyor.” 

'AKP'DEN HESAP SORACAĞIZ'

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan da, açlık grevindekileri selamladı ve şöyle konuştu:

"Botan direniyor. Silopi direndiği zaman tüm Kürdistan direnecek. Kürtlerin kendi kendini yönetme talebine karşı soykırım politikası uygulayan AKP'den hesap soracağız. Silopi kararını vermiş ve belediye eşbaşkanlarını şimdiden seçmiş. Biz sizin bu direnişini şimdiden kutluyoruz."

BULDAN: 31 MART'TA TARİH YAZACAĞIZ!

Alkış ve sloganlarla anons edilen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da "Silopi kararını vermiş, Şırnak kararını vermiş, İdil kararını vermiş, Şırnak 31 Mart tarihinde bütün ilçeler ve belediyelerle bir kez daha tarih yazmaya hazırlanıyor”dedi.

Silopi’deki soykırımcı saldırılar dönemini hatırlatan Buldan, şunları söyledi: “2015 tarihinden sonra bu şehirde evlerin yıkıldığı, canların kaybedildiği, büyük acıların olduğu günleri geçirdik; ama hiçbir zaman diz çökmedik, boyun eğmedik. Silopi diz çökmedi. Acılarımızı yüreğimize gömsek de onları unutmadık, Taybet anayı unutmadık. Taybet Ana’nın bir hafta boyunca cenazesinin yerde kaldığını unutmadık, Pakize’yi, Sêvê’yi, Fatma’yı unutmadık. Onların yoldaşları size söz veriyoruz, onların hesabını soracağız. Bizler Seve'nin yoldaşlarıyız, bizler Taybet Ana’nın torunlarıyız. Bu acıları görmüş olabiliriz. Ama hiçbir zaman ilkelerimizden ve mücadelemizden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Sizlere büyük acılar yaşattılar. En son 6-7 yaşındaki çocuklar uykudayken yaşamlarını yitirdi. Son 3 yıl içerisinde onlarca insan yaşamlarını yitirdi."

Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu çocuklarımız, gençlerimiz böyle bir yaşamı hak etmediler. Bizler HDP olarak barış dedikçe onlar katlettiler. En son sizlerin iradesiyle seçmiş olduğunuz belediyelere kayyum atadılar. Bu kayyumlar sizlerin değeri olan kimliğinizin, dilinizin yaşatıldığı bu kentte kurumlarınızı kapattılar, işçinizi işten çıkardılar. Belediyeleri karakol olarak kullandılar. İşte boşuna demiyoruz, bunlar emek hırsızı diye. Bütün yolsuzlukları Sayıştay raporlarıyla belgelenmiş durumda. Şırnak’a kayyum atandığı andan itibaren 8 trilyon olmasına rağmen Recep Tayyip Erdoğan, o paraları Kandil’e gönderdi diyor. Oysa raporlara baksın belediyelerde trilyonların kasada olduğunu görecekler. Ancak bugün kendi iktidarları için saldırıyorlar. Bugün HDP olmasa AKP, Recep Tayyip Erdoğan mitinglerde konuşacak bir şey bulamayacaklar. Bugün HDP’ye hakaret ederek iktidarlarını ayakta tutmaya çalışıyorlar. Ama bugün o yalanlarını 31 Mart tarihinde seçim sandıklarında onların yüzlerine çarpacağız, onlara göstereceğiz.”

'TECRİT BİR AN ÖNCE KALKMALI'

Konuşmasında açlık grevi direnişlerine de değinen Buldan,“Leyla Güven’e selam gönderiyoruz. 115 gündür açlık grevinde. Arkadaşlarımız bedenlerini açlığa yatırdı. Tek talepleri var. Sayın Öcalan ile görüşülmesi. Bu kadar meşru bir talebi görmezden geliyorlar. Biz açlık grevinde olan arkadaşlarımızın yaşamlarını yitirmemesi için bu talebin bir an önce Sayın Öcalan ile aile ve avukat görüşmelerinin gerçekleşmesini istiyoruz” diye konuştu.

Buldan, Adalet Bakanlığı’na, “Kendi çıkarmış olduğunuz yasayı uygulayın. Bu devran dönecek ve siz de bir gün halka hesap vereceksiniz” diye seslendi. Buldan, son olarak “Silopi halkı 31 Mart’ta yüksek bir oyla Silopi Belediyesi'ni kendimiz yönetmek için gece gündüz çalışmalı. Onlar dışarıdan taşımayla oy getiriyorlar. İnsanları hayali seçmen yazıyorlar. Ama halkımız buna izin vermeyecek, iradesine sahip çıkacak ve büyük zaferi 31 Mart’ta mutlaka gerçekleştirecek” dedi.