Cesaret ve kahramanlık dolu bir yaşam…

Kürt halkına ve Özgürlük Hareketi’ne hizmet etmek için her alanda kendini geliştirmeye çalışan gerilla Dilvîn Dalaho, düşman saldırılarına karşı yıllarca fedailik çizgisinde savaştı.

Rêzan Deraferîn (Dilvîn Dalaho) 1994 yılında Rojhilat’ın Meriwan şehrinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin yurtsever bir gelenekten gelmesi Rêzan’ın erken yaşta Özgürlük Hareketi’ni tanımasına vesile oldu. Rêzan 2012 yılında işgalcilere karşı mücadele etmek için ilk adımı atar ve  gerilla saflarına katılır. Çocukken bile yüreği ülke sevgisi ile dolu olan Rêzan gerillada Dilvîn Dalaho ismini alır.

Kürt halkının geleceğine umut olmak isteyen Dilvîn Dalaho, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasını öğrenmeye, anlamaya kendisini adamıştır. Dalaho, Kürt halkına ve Özgürlük Hareketi’ne hizmet etmek için her alanda kendini geliştirmeye çalışır. Kişiliğinde önemli değişimler yaratan Dalaho, fedailik çizgisinde katılımı esas alır. Özgürlük Hareketi’nde yoldaşlık duygusu olmazsa bir gün bile yaşanmayacağını bilen gerilla Dalaho, bu temelde yoldaşlarına öncülük eder.

Mücadelesi ve direnişi ile örnek olan Dalaho, Önderlik, halk ve yoldaşları için fedai bir ruhla özel kuvvetlere üye olur. Önder Apo’ya üzerindeki tecridi kırmak için yorulmadan özgürlük mücadelesinde öncü bir rol oynar. Düşmanın tüm saldırılarına karşı Önder Apo'nun felsefesi temelinde fedailik çizgisinde savaşır.

Dalaho, düşmana karşı gerillanın öfkesinin ve kararlılığının arttığını, daha güçlü bir irade ile mücadele edildiğini bir kez daha gösterir.  

Bazên Zagros atılımında yer alarak Kürtlerin eli kanlı düşmanına karşı kahramanca savaşan ve benzeri görülmemiş bir mücadele veren Dilvîn Dalaho yoldaş, Avaşîn alanında savaş tünellerinde Zilanların direniş ruhuyla faşist Türk devletinin her türlü tekniğine ve yasaklanmış silahına karşı yoldaşlarıyla omuz omuza direndi.

Dilvîn Dalaho, 5 Ekim 2021 yılında Türk devletinin kimyasal silah saldırısı sonucu yoldaşları Cumali Çorum, Çavrê Kamuran, Amara Cûdî ve Mahir Kop ile birlikte Werxelê’deki direniş tünellerinde şehit düştü.

Heval Dilvîn’in yoldaşları var oldukça faşist Türk devletinin bu suçu cezasız kalmayacaktır.  Binlerce gerilla Dilvîn gibi fedai bir ruhla hakikat yolunda yürümeye ve mücadele etmeye devam edecektir.