DAİŞ'in Antep'teki katliamının dosyası kapatıldı

Mahkeme, Antep'teki DAİŞ katliamının duruşmasında, saldırganın kimliği ve ihmali bulunanları sorgulamayarak dosyayı kapattı.

Antep’in merkez Şahinbey ilçesine bağlı Beybahçe Mahallesi'nde 20 Ağustos 2016 tarihinde DAİŞ’in Kürt bir ailenin düğününe yönelik canlı bomba saldırısı sonucu 40 çocuk 56 kişinin ölmesi ve ardından düzenlenen operasyonda yine canlı bombayla 3 polisin öldürülmesine ilişkin açılan dava Kayseri 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7’nci duruşmada karara bağlandı.

TAHLİYE EDİLEN SANIK KATILMADI

Tutuklu sanıklar Mehmet Ş.E., Enes Ç., Suriyeli Abdurrahman A., Ali Ç., Mehmet Ç., Ahmet K., Hacı P., Hasan U., Mehmet K., Yunus S. duruşmaya getirilirken, çocuk Nuri Çalıkuşu ile hastalığı gerekçesiyle ara duruşmada tahliye edilen Fadile Cabael duruşmaya katılmadı.

Duruşmaya patlamada yakınlarını kaybeden ailelerin birçoğu izleyici olarak katılırken, müşteki vekilleri avukat Berivan Özpolat, Adnan Erol, Eylem Sarıoğlu, Alaattin Arslan, Yakup Koca ve Dilan Coşkun da duruşmaya katıldı. Duruşmayı Antep ve Antep Barosu’nun gönderdiği temsilcilerin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da takip etti.

Antep Barosu adına katılma talebinde bulunan Avukat Derya Çiçek’in talebi reddedildi.

Avukat Yakup Koca ise, duruşmanın SEGBİS yoluyla kayda alınmasını talep etti. Ancak mahkeme heyeti teknik aksaklıkları neden göstererek duruşmanın kayda alınamayacağını söyledi.

'ERDOĞAN TANIK OLSUN!'

Duruşmada ilk sözü alan Avukat Berivan Özpolat, adli makamların özensiz ve dikkatsiz olduğuna dikkat çekti.

Müşteki avukatlarından Özpolat, patlamanın ardından yaptığı konuşmalarda patlamaya ilişkin önemli bilgiler paylaşmasını neden göstererek, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın tanık olarak dinlemesini istedi.

'EN KİLİT İSİM NEDEN TAHLİYE EDİLDİ?'

Avukat Eylem Sarıoğlu da “Biz elde ki sanıkların cezalandırılmasını değil, gerçeğin, hakikatin ortaya çıkarılmasını istiyoruz" dedi.

Avukat Adnan Erol, "Bu dosyanın en kilit ismi olan Fadile Cabael neden tahliye edildi? Cabael’in ciddi bir sağlık problemi olmamasına rağmen tahliye edilmiş olmasının mahkeme heyeti tarafından hukuki bir açıklaması halen yapılmadı" diye tepki gösterdi.

Erol’un savunmasından sonra konuşan avukat Yakup Koca ise, sanıkların verdiği savunmaların dosya kapsamına uymasının mümkün olmadığını ifade etti. Fadile Cabael’in tahliye edilmesine neden gösterilen sağlık raporunun ortada olmadığını vurgulayan Koca, “Fadile Cabael neye göre bırakıldı? Cabael’in sağlık raporu nerede?” diye sordu.

SANIK AVUKATI: ASIL FAİLLER KORUNUYOR

Sanık avukatı Müslüm Doğan ise, “Bu dosyanın asıl failleri korunuyor. Bu dosyanın üstü kapatılmaya çalışılıyor. Müvekkilim en fazla IŞİD üyesi olabilir. Müvekkilimin suçu işlediğine dair dosyada somut delil yok” ifadelerini kullandı.

KARAR

Mahkeme heyetinin kararları şöyle:

Çocuk Hamza Çalıkuşu’nun ve Fadile Cabael’in tüm suçlardan beraatına, Abdurrahman El Naccar’a anayasayı ihlalden müebbet hapis cezası, Enes Karataş’a örgüt üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezası, Mehmet Karakurt’a Anayasayı ihlalden müebbet, adam öldürmekten 56 kez ağırlaştırılmış müebbet, adam yaralamadan 44 kez 18 yıl hapis cezası ile 43 kez 18 yıl hapis cezası, silahlı terör örgütüne üye olmaktan 9 yıl ve patlayıcı madde bulundurmak ve kullanmaktan 16 yıl 10 ay 15 gün hapis ve 67 bin 500 adli para cezasına, Mehmet Şahin Erğan, Mehmet Çalıkuşu, Hasan Uzan, Hacı Polat, Ahmet Köşgeroğlu ve Ali Çalıkuşu’na anayasayı ihlalden müebbet, adam öldürmekten 56 kez ağırlaştırılmış müebbet, yaralamadan 44 kez 18 yıl ile 43 kez 18 yıl hapis cezası, patlayıcı madde bulundurmak ve kullanmaktan 16 yıl 10 ay 15 gün hapis ve 67 bin 500 lira adli para cezasıyla cezalandırılmalarına..."