Dağlar artık daha 'Cesur'du

1992 yılında Hakkari'de dünyaya gelen ve 2010 yılında gerillaya katılan Cesur Gever, 2015 yılında Beytüşebab Devrimci Hamlesi temelinde katıldığı bir tepe baskınında yaşamını yitirir.

Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde yer alan binlerce genç direnişleri ile Kürdistan dağlarında iz bıraktı. Bu gençlerden biri de Cesur Gever (Bayram Ercik). 1992 yılında Hakkari’de dünyaya gelen HPG'li Cesur, 2010 yılında Kürt Özgürlük Hareketine katılır. 4 yıla yakın Medya Savunma Alanları'nda mücadele eden gerilla Cesur, 2014 yılında yönünü Botan dağlarına çevirir. Beytüşebab Devrimci Hamlesi temelinde katıldığı bir tepe baskınında 25 Eylül 2015 yılında yaşamını yitirir.

Gerilla Cesur, daha çocuk yaşlarda dağ yollarını öğrenir. Çünkü o dağların en güzeli olan Zagroslarda gözlerini dünya açar. Lise yıllarına kadar gözlerini dağ yolundan ayırmayan gerilla Cesur, 2010 yılında her genç gibi arayışlarının peşine düşer ve yönünü Zagros dağlarına vererek gerilla saflarına katılır. Daha fazla yaşamak, daha fazla arşınlamak için 2014 yılında yönünü Kuzey sahalarına çeviren gerilla Cesur, tüm yolların güzelliğini ruhunda yaşatırcasına, bir iz düşer Botan dağlarına.

ATTIĞIM HER TAŞ YOLUMU ÇİZMEMİ SAĞLIYORDU

2015 yılında yaşamını yitiren gerilla Cesur, Kuzey sahalarına geçmeden önce yapmış olduğu bir röportajda duygularını, düşüncelerini ve gidiş amacını şu sözlerle dile getiriyor: "Şahadetler yaşandığında, cenazeler geldiğinde işgalci Türk ordusunun cenazeleri almaya izin vermemesi sonrasında tek bir ses olup serhildan gerçekleştiren halkın içerisinde kinim ve öfkem daha çok büyüdü. O zaman attığım her taş, her slogan aslında benim kendi yolumu çizmemi de sağlıyordu. Çünkü cenazelerimizden korkuyordu."

Gerilla Cesur, dağda gerilla ile ilk kez karşılaştığında yaşadığı heyecan ve coşkuyu şöyle belirtiyor: "Daha önce arkadaşları görüyordum. Gever’e geliş gidişleri oluyordu. Fakat ilk kez onlarla dağlarda karşılaştığımda içimde farklı bir heyecan ve coşku vardı. Özgürdüm ve özgür mekanlardaydım. O an arkanda bıraktıkların sadece doğru katılman için gerekçe oluyordu. Bu parti öyle bir hareket ki içinde barındırmadığı tek şey yalan ve yanlış katılım.          

DAĞLAR ZOR AMA GÜZEL

Gerilla Cesur, PKK'deki yoldaşlık ilişkisi ile ilgili duygularını ise şöyle anlatıyor: "Toplumdaki yoldaşlık, arkadaşlık ölçüleri ve PKK’deki yoldaşlık ölçüleri arasında büyük bir fark var. Sistem yaşamında yoldaşım, arkadaşım dediğin bir insanı kendi çıkarların doğrultusunda öldürebiliyorsun fakat burada yoldaşın için canını bile verebilirsin. Ki canını vermek belki de en kolayı. Keşke ondan daha kıymetli bir şeyim olsa ve onu versem diyorsun. Bazen bir arkadaşı kurtarmak için 4 arkadaş şehit düşüyor ve bu başka hiçbir yerde yok sadece PKK’de var. PKK yoldaşlığını farklı kılan ise budur."

Dağ yaşantısına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan gerilla Cesur konuşmasını şu sözlerle sonlandırıyor: "Bu dağlara dürüst olmak lazım, tıpkı yoldaşlarına olduğun gibi. Bu dağlardaki yaşam bence herkesin görmesi ve yaşaması gereken bir yaşam tarzı. Bu yaşamda benim elime çok güzel bir şans geçti. Yönümü Kuzey sahalarına çeviriyorum, Botan’a gidiyorum."