Demir: Toplum diken üstünde

Avukat Cemal Demir, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan hiçbir haber alınmasının yarattığı kaygıya dikkat çekerek, “Toplum diken üstündedir. Bir an önce haber almak istiyor” dedi.

CPT’nin acil bir inceleme başlatıp tüm sonuçlarını kamuoyuna açıklaması gerektiğini söyleyen avukat Cemal Demir, olağanüstü bir durum söz konusu olduğunu Türk hükümetinin iznini dikkate almamasına gerek olmadığını kaydetti. 

Abdullah Öcalan’dan 22 aydır haber alınamazken, Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının yaptığı başvurulara da yanıt verilmiyor. Avukat Cemal Demir, iç hukukta ve uluslararası sözleşmelere göre her tutsağın, insan onuruna, insan haysiyetine yakışır bir ortamda tutulmasının zorunluluğunu hatırlatarak, “Türk devletinin hukuk sistemi de uluslararası hukuka tabidir. Sayın Abdullah Öcalan tecrit kesintisiz sürüyor. CPT’nin raporlarına rağmen Türk hükümeti, tecritten hiçbir zaman geri adım atmadı. Bilindiği üzere Sayın Abdullah Öcalan’ın Mart 2020 yılından itibaren hiçbir şekilde fiziki temas kurulmamaktadır. 22 aydır hiçbir haber alınmıyor dedi.

OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM SÖZ KONUSU

CPT’nin programında olmayan son İmralı ziyaretiyle ilgili belirsizliğini hatırlatan Demir, şöyle devam etti: “Bu, kabul edilebilir bir şey değildir. Sayın Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşulların incelenmesi, CPT’nin mutlak görevleri arasındadır. CPT, bu görevini yerine getirmemektedir. CPT’nin bu şekilde görevini yerine getirmemesi, aslında kurumu sorunlu hale getirdi. CPT, acil bir şekilde adaya dönük bir inceleme başlatmalı. Bu incelemeyi de kamuoyuna tüm sonuçlarıyla açıklamalıdır. Türk devletinin iznine tabi olmaksızın, burada olağanüstü bir durum söz konusudur.”

TECRİT HEMEN SONLANDIRILMALIDIR

Ciddi anlamda bir kamuoyu kaygısı olduğunu ifade eden Demir, “Herhangi bir kişi değildir. Bundan dolayı kaygı hat safhada. Tabiri yerindeyse toplum diken üstündedir. Toplum, bir an önce haber almak istiyor. Tecridin kırılması hem iç siyaset hem de Ortadoğu siyaseti için önemli bir dönüm noktası olacaktır. Bu yüzden tecridin acil şekilde sonlandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.