'Demirci Kawa'nın heykelini yıkanlar, yoldaşlarını bitiremeyecek'

1 Mayıs çalışmalarına ilişkin konuşan DİSK Amed Bölge Temsilcisi M. Şirin Gürbüz, Amed’in tüm sokaklara ineceklerini belirterek, "Bizler 1 Mayıs’ı anlamlı ve önemli buluyoruz. Demirci Kawa’nın heykelini yıkanlar, onun yoldaşlarının bitiremeyecekler" dedi.

Geçtiğimiz hafta DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ortak bir basın toplantısı yaparak 1 Mayıs İşçi ve Emekçilerin Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nü tüm Kürdistan ve Türkiye’de Newroz coşkusuyla kutlayacaklarını açıkladı. Amed’de de 1 Mayıs çalışmaları başlamış durumda. Çalışmaların başında bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Amed Bölge Temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz, çalışmalarına ilişkin ANF’ye konuştu.

ÇALIŞMALARA BAŞLANDI

1 Mayıs çalışmalarına katılmaları için MHP ve AKP’nin dışındaki tüm siyasi parti ve kurumlarla görüştüklerini belirten Gürbüz, bu görüşmelerden olumlu cevap aldıklarını kaydetti. Çalışma materyallerini kullanmak üzere tasarladıklarını söyleyen Gürbüz, şöyle konuştu: "Biz el bildirilerimizi, broşürlerimizi, afişlerimizi ve pankartlarımı hazırlamış bulunmaktayız. Amed’in 1 Mayıs’ı kutlaması sebebiyle kentin tüm sokak ve caddelerine inecek biçimde bir çalışma yürüteceğiz. Böylesi bir ‘baskın seçim’ denilen seçim kararının alındığı bir süreçte 1 Mayıs’ı görkemli ve coşkulu bir havayla kutlamak önemli ve etkilidir. Gerek güvenlik soruşturmalarıyla gerekse KHK’lerle işten atılan binlerce işçi, emekçi, kadrolu arkadaşlarımızın bu 1 Mayıs’ı iyi değerlendirip alanlara akıp dile getirmek istediklerini haykırabilmeliler."

HAK TALEPLERİ

Amed ve çevre illerin içinde olduğu bölgesel 1 Mayıs kutlaması yapmayı planladıklarını vurgulayan Gürbüz, "Bölgesel kutlama yapacağımız için katılımı da ona uygun bekliyoruz. Tüm ezilen ve ötekileştirilenleri 1 Mayıs alanlarına davet ediyoruz. Bunun için de hummalı bir çalışma yürütüyoruz" diye konuştu. Gürbüz, bu çalışma kapsamında bir takım temel sloganlarının olduğunu söyleyerek şunları ekledi: "Savaştan yana olmayıp, barışı savunanları, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü savunanları, barışçıl ve demokratik bir ortamda herkesin kendi kimliği ve diliyle eşit, özgür bir yaşam için mücadele edenleri, anti demokratik yasalara, gözaltılara, tutuklamalara, haksızlıklara ve adaletsizliklere 'dur' diyenleri, açlığa, yoksulluğa ve sömürüye 'dur' demek için, iş güvenliği ve ‘güvenlik soruşturmaları’ adı altında iş haklarının feshedilmesine karşı gelmek durmak için, tüm Amedlileri 1 Mayıs mitingine davet ediyoruz. "

AMED HALKI EMEKÇİ BİR YAPIYA SAHİP

1 Mayıs’ı işçi ve emekçi dayanışma gününden çıkarıp, tüm ötekileştirilenlerin hak taleplerini haykıracakları bir alan haline dönüştürme çabasında olduklarının altını çizen DİSK Amed Bölge Temsilcisi Mehmet Şirin Gürbüz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Amed bir sanayi veya tekstil kenti olmayabilir ama tüm halkı emekçi bir yapıya sahiptir. Özellikle böyle OHAL ve KHK’lerin hakim olduğu bir süreçten geçmemizden kaynaklı halkımızın bunlara ‘dur’ demesi için bizler 1 Mayıs’ı anlamlı ve önemli buluyoruz. Demirci Kawa’nın heykelini yıkanlar, Demirci Kawa’nın yoldaşlarının bitiremeyeceklerdir. Kendini bu sistemde öteki hisseden tüm kesimleri 1 Mayıs İstasyon alanına davet ediyoruz."