Dengê ÇIRA çalışanı Şengalî: Hakikatin sesine sahip çıkın

Türk devletinin saldırdığı Dengê Çıra radyosunun çalışanlarından Şengalî, "Türk devleti Êzidîlerin sesine saldırdı. Halk hakikatin sesine sahip çıkmalı. Çalışmalarımızı devam ettireceğiz" dedi.

Türk devletinin Şengal'e dönük saldırılarında, sivil alanların yanı sıra YBŞ/YJŞ noktaları ve Şengal’de yayın yapan Dengê Çıra radyosu da hedef alınarak vurulmuştu.

Dengê Çıra radyosu çalışanlarından Ruken Şengalî, saldırının nasıl gerçekleştirdiğini şu sözlerle ifade etti: “25 Nisan'da gece 02.10 sularında Türk savaş uçakları tarafından Çıra Şengal radyosuna saldırı gerçekleşti. Yapılan tüm açıklamalar askeri noktaların vurulması yönündeydi. Fakat saldırıda basın, halk ve askeri noktalar hedef alındı. Türklerin kendisine ilk hedef olarak seçtiği Dengê Çıra radyosu ve iletişim şebekelerinin bulunduğu alanlar oldu. Asıl amaç; Êzidî halkının sesinin dünyaya ulaşmasını engellemekti.

Şengalî, bu çabaları boşa çıkaracaklarını söyleyerek, çalışmalarına bir şekilde devam edecekleri mesajını verdi.

'ÊZİDÎ HALKI SESİNİ ULAŞTIRIYORDU'

Radyolarının önemine dikkati çeken Şengalî, şunları da kaydetti:

"Êzîdî halkının sesi olduğu için Türkler ve PDK’in anlaşması ile planlı bir saldırı gerçekleşti. Özgürlüğün ve hakikatin sesini ortaya çıkaran radyomuz bilinçli hedef alındı. Çıra Şengal, Şengal’in rengi ve sesiydi. Êzidî halkının Çıra Şengal’i kendi sesi olarak görüyor ve kendi değerine sahip çıkıyor. Çıra Şengal'in vurulmasının nedeni ise hem kültür bakımından, hem de dini bakımından Êzidî halkı için öğretici bir sesti. 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetesinin Şengal’e saldırması sonucunda binlerce halk esir düştü, binlercesi de göç etti. Bu göç edilen yerler ise Başurê, Bakurê Kürdistan ve Avrupa'ydı. Bu kamplarda bulunan Êzidî halkı fikirlerini, şiirlerini, duygularını ve özlemlerini, Çıra Şengal sayesinde Şengal’e ve tüm Êzidî halkına ulaştırıyordu. Bunun yanında Şengal’de bulunan Êzidî halkımız da Çıra Şengal sayesinde sesini kamplarda yaşayan Êzidî halkına ulaştırıyordu."

HALKA ÇAĞRI

Êzidî halkına çağrıda Ruken Şengalî, son olarak şunları kaydetti:

"Halkımız sesine sahip çıksın. Çıra Şengal’e sahip çıksın. Kendi gerçekliğine sahip çıksın. Düşman tarafından kesilen ses için tavrınızı gösterin ve sesinizi yükseltin. Bildiğimiz gibi tüm egemen devletler halk sesine ve çığlığına karşıdır. Ne zaman hakikatin sesi yükselse, gerçekliklerinin ortaya çıkmaması için bu hakikatin sesini kesiyorlar. Şengal’de de PDK ve Türk devletinin işbirliklerinin ortaya çıkmamaları için bu saldırıyı gerçekleştirdiler.

PDK burada bulunan Êzidî halkının öz savunma gücü olan YBŞ ve YJŞ’nin büyümesini ve PADÊ ve TAJÊ’’nin güçlenmesini engellemek için Türk devleti ile anlaşma yaparak Şengal’e saldırdı. Halkımıza ve bütün kamuoyuna bir daha söylüyoruz: sesinize sahip çıkın ne olursa olsun biz Çıra Şengal radyosu çalışanları olarak çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Çıra Şengal radyosunun sesini kestiler ama Çıra Şengal yeniden kendini oluşturarak Êzidî halkının sesi olacaktır. Tekrardan halkımızın sesi olacaktır."