Deniz Fırat, Van’da mezarı başında anıldı

DAİŞ saldırısı sonucu 4 yıl önce Maxmur'da yaşamını yitiren Gazeteci Deniz Fırat Van’da mezarı başında anıldı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), DAİŞ'in 8 Ağustos 2014 tarihinde Maxmur Kampı’na yönelik saldırısı sırasıyla katledilen Gazeteci Deniz Fırat'ı, Van’ın Çaldıran ilçesinde bulunan mezarı başında andı. Anmaya HDP Van İl Eş Başkanı Yadişen Karabulak, DBP Van İl Eş Başkanı Ayla Tarhan,  HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Edremit Belediye Eş Başkanı Rojbin Çetin, HDP Çaldıran ilçe yöneticileri ve özgür basın çalışanları ile Fırat’ın yakınları katıldı.

'HAKİKATI HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Saygı duruşunun ardından ilk olarak söz olan Jinnews Muhabiri Zelal Tunç, "Biz Kadın Gazeteciler olarak hayatın her alanında eril zihniyete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz; alanlardan, meydanlardan hakikati haykırmaya devam edeceğiz. Deniz’in bize mirası olan kamerasını ve kalemini sonuna kadar taşıyacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Botan ise, “Nasıl ki Deniz, Gurbetelli Ersöz'lerin, Musa Anter'lerin kalemini yerde bırakmadıysa bugün de yüzlerce özgür basın çalışanı onun bıraktığı kalemle mücadelesini sürdürüyor. Barbar IŞİD çetelerinin saldırısı karşısında gözünü kırpmadan ölüme giden Deniz Fırat yoldaşımızı bir kez daha saygıyla minnetle anıyoruz" diye konuştu.

'MÜCADELE VE CESARETİ MİRAS BIRAKTI'

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da,  Deniz Fırat’ın Maxmur’da başlayan hayat hikayesinin, halkının kaderiyle bütünleştiğini söyledi. Fırat’ın Van’dan Maxmur’a başlayan hayatının cesaret, irade sınanmış, özgürlük mücadelesiyle geçtiğini kaydeden Orhan, “Deniz kısa yaşamında bize mücadeleyi, cesareti miras bıraktı” şeklinde konuştu.

'KARDEŞLERİ DE KALEMİNİ DEVRALDI'

Son olarak söz alan Fırat’ın ağabeyi Seyat Yıldıztan, Fırat'ın ailenin değil tüm halkın şehidi olduğunu ve onun yaşamını yitirmesinin ardından üç kardeşinin eline kalem alarak gazeteciliğe başladığını söyledi.

Anma töreni, mezara karanfil bırakılmasıyla son buldu.