Dêrgul’de kadın adayla yenilenme hazırlığı

Yerel seçimler yaklaşırken çalışmalarına hız veren HDP’nin Dêrgul adaylarından Zozan Aksu, kazanmalarının hem kendileri hem de Dergul için iyi bir yenilenme olacağını söyledi.

Şırnak’ın Dêrgul (Kumçatı) Beldesi Belediye Eşbaşkan Adayı Zozan Aksu, kooperatifleşme ve kadın öncelikli çalışmaların temel hedefleri olduğunu belirtti.

Yerel seçimlerin yapılacağı 31 Mart tarihi yaklaştıkça Halkların Demokratik Partisi (HDP) de seçim çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda çalışmalarını da daha renkli hale getiren adaylar, halkla bir araya gelerek vaatlerini bir bir anlatıyor. Dêrgul Eşbaşkan Adayı Zozan Aksu (27) çalışmaları hakkında bilgi verdi.

DEVLETTEN İLK DAYAK İLKOKUL 3’TE

Dêrgul’de doğup büyüyen Aksu, Bir Kürt olarak ilk kırılmasını ilkokul 3. sınıfta yaşadığını anlatıyor: “Yatılı okulda okuyordum. Orada bize Kürtçe konuşmak yasaktı. Biz de ısrarla konuşurduk. Bunun üzerine sınıf öğretmenimiz, her Kürtçe kelime başına bizden 10 kuruş ceza vermemizi istedi. İtiraz ettiğim için de öğretmenimden dayak yedim. Eve gittiğimde ağlamış ve bir daha o okula gitmeyeceğimi aileme söylemiştim. Annem bize yapılana kızdı ama öğretmenime teslim etti ve okulumu bitirmeden eve gönderilmememi söyledi. Bu durum bende çok derin izler bıraktı.”

AZADİYA WELAT SAYESİNDE

Liseyi Şırnak merkezde okuyan Aksu, orada Azadiya Welat gazetesi sayesinde asimile olan anadilini daha iyi bir şekilde oturtma fırsatı bulduğunu belirtiyor. 2 yıl Dicle Üniversitesi’nde Ziraat eğitimi alan Aksu, 2009’dan bu yana da parti çalışmalarında aktif bir şekilde yer alıyor. Bu dönemde bir de cezaevi süreci yaşayan Aksu, yaklaşık 1 buçuk yıl Erzurum Oltu Cezaevi’nde tutuldu. Cezaevinden çıkar çıkmaz da çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor.

KOOPERATİFLER VE KADIN ÇALIŞMALARI

Seçildikleri zaman kendileri ve beldeleri için iyi bir yenilenmenin yaşanacağını ifade eden Aksu, şunları söylüyor:  “Projelerimiz daha çok kuracağımız kooperatifler çerçevesinde şekillenecek. Bunun akabinde kadın çalışmaları da özellikle ağırlık vereceğimiz alanlardan biri olacak. Kadınlara dair çalışmalar beldemizde ne yazık ki çok az. Onları çalışmalarımıza katma kısmında biraz zorlanıyoruz. Bunun temelinde de kadınlarımızın kendisinde bu özgüveni bulamaması yatıyor ama aslında yapabileceklerinin farkında değiller. Onlara bu farkındalığı göstermek için geliyoruz.”