Devlet Zilan katliamının izlerini yok ediyor!

Türk devleti Erciş’te 1930 yılında Zilan katliamını gerçekleştirdi. Aynı devlet, onlarca köyün topraklarına el koyarak toplu mezarların gün yüzüne çıkmasını engelliyor.

1930 yılında Van’ın Erciş ilçesine bağlı Zilan bölgesinde Türk devletinin gerçekleştirdiği korkunç katliamın üzerinden 89 yıl geçti.

Türk devleti bugüne kadar işlediği hiçbir katliam ve soykırım ile yüzleşmedi. Aksine aynı ırkçı ve katliamcı zihniyet insanlığa karşı suç işlemeye devam etti.

KATLİAMIN TÜM İZLERİNİ YOK EDİYORLAR

Devlet, Zilan’da yaptığı katliamı gizlemek için de köylere el koymuştu. Araziler üzerindeki devlet gaspı sürüyor.

1930 yılında Zilan Bölgesinde 60 köy yakılıp yıkılmış, bu köylerde yaşayan binlerce insan katliama uğratılmıştı.

Devletin resmi kaynaklarına göre 15 bin, yerel kaynaklara göre ise 50 bine yakın insan katledildi.

Katliamdan sonra bazı köyler tamamen ortadan kaldırıldı ve bu köyler bir daha hiç kurulmadı. Birhan, Sarkoy, Bonizli, Milk ,Gomik, Pirneşin, Şorik, Mirşud bu köylerin bazıları.

Katliamın en yoğun yaşandığı ve toplu mezarlarının bulunduğu Birhan, Sarkoy, Bonizli, Milk ve Gomik arazisi, bölgeye daha sonra devlet tarafından yerleştirilen Kırgızlara verildi.

Diğer köylerin arazilerinin bir kısmı üzerinde Altindere Harası kurulurken, geri kalan köylerin arazilerin üzerinde Süleyman Demirel döneminde Koçköprü barajı yapılarak toplu mezarlar sular altında bırakıldı.

Türk devleti bu kez Zilan Vadisini HES projesiyle sular altında bırakarak katliamın tüm izlerini ortadan kaldırmayı planlıyor.

‘TOPLU MEZARLARIN OLDUĞU TOPRAKLAR KIRGIZLARA VERİLDİ’

Akademisyen Sedat Ulugana, 1930 Zilan Katliamında 60 köyün tahrip edildiğini belirterek, bu katliamdan sonra bazı köylerin bir haritadan silindiğini söyledi.

Devlet tarafından ortadan kaldırılan Birhan, Sarkoy, Bonizli, Milk ,Gomik, Pirneşin, Şorik, Mirşud gibi köylerin, aynı zamanda toplu mezar alanları olduğunu ifade eden Ulugana, toplu mezarların bir daha ortaya çıkmaması için sonradan Birhan, Sarkoy, Bonizli ,Milk ve Gomik arazilerinin Kırgızlara verildiğini belirtti.

HES İLE TAMAMEN SULAR ALTINDA BIRAKILACAK!

Devletin bölgede yaptığı katliamın gün yüzüne çıkmaması için her türlü yola başvurduğunu dile getiren Ulugana, şunları ifade etti: “Devlet, diğer köylerin arazisi üzerinde ise Altindere Harası’nı kurdu. Bir de aynı bölgeye Demirel döneminde Koçköprü barajı yapıldı. Takip eden yıllarda bu köylerin arazisinin bir kısmı ve toplu mezarlar su altında kaldı. Şimdi bölge HES kapsamına alınmış; bu da demek oluyor ki Zilan Vadisi tamamen sular altında kalacak ve Zilan katliamının kalıntıları ve kanıtları tamamen ortadan kaldırılacak. Zira birkaç yıl önce Hasanabdal köyünden bir yurttaş, konuyu çalıştığımı bildiği için, Zilan Deresi kenarındaki yonca tarlasından bulduğu bir mermi demetini bana getirdi. Paslı mermi demetini bulduğu yer toplu katliamlardan birisinin yapıldığı ‘Ada Xeybê’ bölgesinin hemen dibindeydi. Mermilerin üzerinde ‘SCH-160’ yazıyordu. Bu mühimmatı o dönemde Türk ordusu, Sovyet Rusya’dan satın aldıklarını biliyoruz.”

‘ÇOCUKLARA AİT KAFATASLARI VAR’

Bölgedeki köylerde arazilerde birçok toplu mezar olduğunu belirten Ulugana şöyle konuştu: “Mirşud köyünün kalıntılarında ve Babezeng tepesinde araştırmalar yaptım. Buralarda çocuklara ait kafatasları var. Bu kafataslarında mermi delikleri vardı. Bunun gibi binlerce cesette dönemin ordusuna ait binlerce mermi çekirdeği var. Bu insanların toplu bir biçimde infaz edildiğine dair çok sayda kalıntı var. Onun için şimdiden önlem alıyorlar, bu gerçeklerin ortaya çıkmasını engellemek için de olsa o arazileri Kürtlere geri vermiyorlar. Su altında kalmasını, Zilan Katliamı’nın fiziki kalıntılarının tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyorlar. HES’e karşı çıkmamız lazım, fiziki kanıtları korumamız lazım. Bu saydığımız köylerden sağ kalanların torunları, nüfus müdürlüğünden alacakları soy bilgisi kağıtlarını birleştirmeli, görecekler ki hepsinin ailesi aynı yıl hatta aynı ay öldürülmüş, bu soy bilgisi belgesinden o köylerde kaç kişinin yaşadığına veya öldüğüne dair bize az da olsa bir fikir verecektir.”