Dicle: Kürtler birlik olursa başarı kaçınılmaz olacak

KNK toplantısında konuşan Kürt siyasetçi Hatip Dicle, hiçbir partinin kendi çıkarlarını Kürdistan çıkarları üzerinde görmemesi gerektiğini belirterek, "Eğer Kürtler birlik olursa başarı kaçınılmaz olacaktır" dedi.

18.'si yapılan KNK Genel Kurul Toplantısı devam ediyor. KCK, YNK, Goran, İslami hareketler ve Kürdistan'ın 4 parçasından farklı siyasi partilerin katıldığı toplantının ilk gününde, Ortadoğu ve Kürdistan'da yaşanan siyasal gelişmelerin yanı sıra Efrîn işgali ile ulusal birliğin önemine ilişkin yoğun tartışmalar yürütüldü.

YNK, Goran, Kürdistan Özgürlük Partisi, İran Komünist Partisi temsilcilerinin yaptığı konuşmalarda ise Türk devletinin Kürdistan'daki saldırılarına dikkat çekildi. Efrîn ve Kerkük işgalinin hala devam ettiği vurgulanan konuşmalarda, Ortadoğu'da barışın sağlanması için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın bir an önce özgür olması gerektiği belirtildi.

EFRÎN HALKI İLE DAYANIŞMA DEVAM ETMELİ

Toplantıda konuşan KNK Konsey üyesi ve Rojava dış ilişkiler sorumlusu Dr. Abdulkerim Ömer, KNK toplantısının tarihi bir süreçte yapıldığını ve bu toplantıda Efrîn'in savunması için yeni kararların alınması gerektiğini vurguladı. Efrîn halkının işgalin ardından Şehba bölgesine geçtiğini ve zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını kaydeden Ömer, "Efrîn'de büyük katliamlar oluyor, işgalci güçler şu an şehrin demografisini değiştiriyor.

Buna karşı çağın direnişi de devam ediyor. Bizlerin de Efrîn ile dayanışmamızı sürdürmemiz lazım" dedi. Kürt sorununu demokratik yollarla çözmek istediklerini belirten Ömer konuşmasının devamında şunları belirtti: "Bizler, rejimle diyalog yolu ile sorunlarımızı çözmek istiyoruz. Yeni ve demokratik bir anayasa hazırlamazsak DAİŞ benzeri onlarca örgüt daha ortaya çıkar."

BÜTÜN KÜRT GÜÇLERİ KNK ÇATISI ALTINDA ÖRGÜTLENMELİ

Toplantıda söz alan Kürt siyasetçi Hatip Dicle ise, Lozan Antlaşması'nın ardından Kürdistan'ın 4 parçaya bölündüğünü ve Kürtlerin o günden bu yana direndiklerini söyledi. "Özgür ve demokratik bir yaşam sürdürmemiz için birlik olmaktan başka çaremiz yok" diyen Dicle, "Kürdistan'ın parçalanmasının ardından Kürtler birçok bölgede direndi. Ama o dönem Kürt aydınlarının siyasal süreci iyi yönetememesinden kaynaklı Kürtler çok ağır bedeller ödemek zorunda kaldı. Eğer bütün Kürt güçleri bu süreçte KNK çatısı altında örgütlenmezse Kürdistan'da çok daha büyük katliamlar yaşanır. Kürtler birlik olursa başarı kaçınılmaz olacaktır" dedi.

KÜRTLER TARİHTEN DERS ÇIKARARAK HAREKET ETMELİ

Tarihten ders çıkararak hareket edilmesi gerektiğinin altınız çizen Dicle, hiçbir partinin kendi çıkarlarını Kürdistan çıkarları üzerinde görmemesi gerektiğini vurguladı. İmralı heyetinde yer aldığı süreçte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Türk devleti aracılığıyla Ulusal Kongre'nin toplanması için KDP Genel Başkanı Mesud Barzani'ye mektup yolladığını hatırlatan Dicle şunları belirtti: "Sayın Öcalan başkan olarak da Barzani'yi önerdi, fakat Barzani cevabında Ulusal Kongre'nin toplanmasına hiç değinmedi.

Barzani yolladığı mektupta PKK'nin Şengal'den geri çekilmesini istedi. Sayın Öcalan ise, Barzani'nin bu tutumundan Türk devletini sorumlu tuttu. Çünkü devlet yetkililerin diplomatik yollarla bu öneriyi yapmaları durumunda Barzani'nin cevabının olumlu olacağını söyledi. Devlet yetkilileri ise, Ulusal Kongre fikrinin AKP hükümeti tarafından kabul edilmediğini belirtti. Dolmabahçe Mutabakatı'nı da kabul etmeyen Erdoğan daha sonra süreci bitirdi."

KNK Genel Kurulu yarın siyasi parti ve örgüt temsilcilerin konuşmaları ile devam edecek.