Ekonomik kriz hayvancılığı bitirme noktasına getirdi

AKP'nin savaş politikaları sonucu yaşanan ekonomik kriz Van'da hayvancılığı bitirme noktasına geldi.

Kürdistan halkının geçim kaynağı olan Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yayla yasakları nedeniyle gerilemeye başladı. Van'da da AKP’nin bilinçli politikaları nedeniyle hayvancılık bitme noktasına geldi. Hayvancılığın merkezi konumunda olan Van, Hakkari, Bitlis, Ağrı gibi illerde AKP’nin yayla yasakları nedeniyle hayvancılık büyük darbe aldı.

Van ve ilçelerinde küçükbaş 650 ile bin 250, büyükbaş hayvan fiyatı ise 3 bin 500 ile 15 bin lira arasında değişiyor. Samanın fiyatı kilosu 15 liradan satılırken, yem fiyatı ise 100 lirayı geçmiş durumda. Hayvan besleyecek yem ve saman bulamayan hayvan besicileri ve köylüler, AKP hükümetine tepki gösterdi. Hayvancılığın bir dönem bölgede halkın geçim kaynağı olduğunu dile getiren yurttaşlar, hayvancılığın artık yarardan çok zarar getirdiğini söyledi.

‘HAYVANLARIMIZI ZARARINA BİLE SATAMIYORUZ’

Van’da yıllardır hayvan besiciliği yapan Kadir Demir, beslediği hayvanlarını satmanın derdinde. Yıllardır hayvancılıkla geçimini sağladığını dile getiren Demir, yem ve saman fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı, artık hayvancılık yapamaz duruma geldiğini söyledi. Demir, "Bir dönem Van ve ilçelerinde hemen hemen her ev, hayvan beslerdi. Özellikle köylerde binlerce hayvan bulunurdu. Bu gün bırakın şehirleri, köylerde bile çok az aile hayvan besliyor. İşte durum bu kadar vahim.

Ben de yıllarca köyde hayvancılık yaptım. Daha sonra köyden şehre gelince, burada besicilik yapmaya başladım. Özellikle son iki yıldır hayvancılık yapılamaz hale geldi. Hayvanlarımız için yem ve saman alamıyoruz. Hayvan yemi bu kadar yüksek olunca biz besicilerde zarar etmeye başladık. Şimdi elimdeki hayvanları satmaya çalışıyorum ama alıcı yok. Çünkü insanlarda para olamadığı için, alan kimse çıkmıyor. Zararına bile satamıyoruz" diye konuştu.

‘EKONOMİK KRİZ BİZLERİ ÇOK ETKİLEDİ’

Van’da yıllardır hayvan alıp sattığını belirten Süleyman Durmaz ise, artık iş yapamadıklarını söyledi. Eskiden günde onlarca hayvan alıp sattığını dile getiren Durmaz, son bir yılda işlerinin çok düştüğünü belirterek, "Ekonomik kriz bizleri çok etkiledi. Özellikle yem ve saman fiyatları çok yükseldi. Hayvanları aldığımızda besleyemiyoruz. Aldığımız hayvanları hemen elimizden çıkartmamız gerekiyor. Ama elimizdeki hayvanları günlerce hatta aylarca satamıyoruz. Özellikle bir aydır her gün hayvanları meydana getiriyorum, ama bir türlü alıcı olmadığı için satamıyorum. Böyle devam etmesi halinde artık bu işi bırakacağım" dedi.