Elazığ’da tutsaklar sevk edilmedi

ÖHD Eşbaşkanı Av. Bünyamin Şeker, Elazığ Cezaevi’nde açlık grevini bitiren tutsakların hastahaneye sevk edilmediklerini, diyet listelerinin ise kantinde bulundurulmadığını söyledi.

Açıldığı günden itibaren hak ihlalleri ve kötü muamele haberleriyle gündemden düşmeyen Elazığ Kampüs Cezaevi’ndeki eylemci tutsakların, hastahanelere sevk edilmeleri idare tarafından engellendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 200 gün boyunca devam eden açlık grevi eylemleri, 26 Mayıs'ta Öcalan'ın avukatlarının İmralı Adası'na giderek kamuoyu ile paylaştıkları mesajdan sonra sona ermişti. Eylemci tutsakların tedavilerinin yapılması için hastahanelere sevk edilmeleri beklenirken, bazı cezaevlerinde uygulanmadı. Sevkleri gerçekleşmeyen tutsaklar, cezaevi idareleri tarafından kampüs içerisinde yetersiz koşullarda tedavi edilmeye çalışılıyor.

Amed Açlık Grevlerini Takip ve İzleme Heyeti'nde yer alan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eşbaşkanı Avukat Bünyamin Şeker, açlık grevinde olan tutsakların durumlarına ilişkin ANF'ye konuştu. Av. Şeker, Diyarbakır D, T Tipi ve Kadın Kapalı cezaevlerinde toplamda 235 kişinin açlık grevi ve ölü orucu eylemi yaptığını hatırlattı. Genel olarak kan tahlillerinin hastahanelere ulaştığını ve doktorların 'iyi oldukları' yönünde bilgi verdiğini söyleyen Av. Şeker, diyet listesinin hazırlandığını ve durumlarının kontrol altında tutulmaya çalışıldığını kaydetti.

AVUKATLAR ALANLARA DAĞILDI

Açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerinin bitmesine ilişkin 26 Mayıs'ta yapılan açıklamadan sonra Amed'deki hak ve hukuk kurumlarıyla bir araya geldiklerini belirten Av. Şeker, şunları söyledi: "Bir kriz masası ve izleme heyeti oluşturduk. Kritik olabileceğini ve bölgede müdahale edebileceğimiz 8 il belirledik. Bu temelde, avukat arkadaşlarımızla birlikte bu alanlara dağıldık. Grevcilerin hastahanelere sevklerinin sağlanması ve TTB hekimlerinin belirlediği algoritmaya göre tedavilerin yapılması için avukat arkadaşlarımızla birlikte bu illere dağıldık. 26 Mayıs'tan 27 Mayıs'a kadar alanlarda kaldık. Grevcilerin hastahanelere sevklerinin sağlanmasına kadar arkadaşlarımız durumu kontrol etti; Erzincan, Malayta, Elbistan, Siverek Gümüşhane ve Bayburt'a kadar alandaydılar."

İDARE VE SAVCILARIN YÜZEYSELLİĞİ

Avukat arkadaşlarının verdikleri bilgiler doğrultusunda Erzincan, Malatya ve Elbistan'da herhangi bir sorunun olmadığını söyleyen Av. Şeker, şöyle devam etti: "Bu üç ilde grevcilerin sayılarının az olmasından kaynaklı hepsinin hastahanelere sevkleri yapılmıştı. Durumu kritik olan kimse yoktu. En azından bizi sevindiren noktalardan biri buydu. Hazırlanan diyet listesinin cezaevi idareleri ve savcıları ile yaptığımız görüşmelerde tamamen uygulandığı bize aktarıldı. Daha sonrasında bunu teyit etmek için görüştüğümüz grevciler de aynı şeyi söyledi. Elazığ'da ise istediğimiz sonucu halen almış değiliz. Maalesef Elazığ'da hem idarenin hem de savcıların ciddi bir yüzeyselliği söz konusu. Orada 12 kişi, Aralık ve Ocak aylarında greve başlamışlardı. Ancak hastahaneye sevkleri ve yatışları yapılmadı. Kampüs içerisindeki revirde kan örnekleri alınıp tekrar koğuşlarına gönderildiler."

DİYET LİSTESİ BULUNDURULMUYOR

Elazığ'daki durumu takip etmek için her gün oraya gittiklerini kaydeden Av. Şeker, "Durumu idare ve savcılarla görüşüyoruz. Ancak 2 Nolu'nun idaresi maalesef çok ciddi bir direnç gösteriyor ve hiçbir şekilde bizimle görüşme gerçekleştirmiyor. 1 Nolu ve Kadın Kapalı'nın idaresiyle görüştüğümüzde duruma hassas yaklaştıklarını ve gereken önlemleri aldıklarını bize söylüyorlar ama grevcilerle yaptığımız görüşmelerde ise farklı bir uygulama ile karşı karşıya olduklarını aktarıyorlar. İlk grupta açlık grevine girenlere doktorların hazırladığı diyet listesi bir kısmına sağlanmış bir kısmına sağlanmamış. Mide rahatsızlığı yaşayanlar bile hastahaneye kaldırılmamış" şeklinde konuştu.

TAKİP ETMEYE DEVAM

Milletvekilleri üzerinden bir şekilde Adalet ve Sağlık Bakanlıkları ile irtibata geçmeye çalıştıklarını söyleyen ÖHD Eşbaşkanı Av. Bünyamin Şeker, "Hastahane sevkleri yapılmaması durumunda bari kantinde ulaşabilecekleri diyet listelerinin olması talebimiz var. Umuyoruz ki gerekli hassasiyetler gösterilir ve süreç sıkıntısız atlatılır. Durumları takip ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz" dedi.