Elçi mezarı başında anıldı

Amed’in Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 günü Ayaklı Minare önünde açıklama yaparken katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi mezarı başında anıldı.

Sur’da Dört Ayaklı Minare önünde katledilen Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı. Anmaya Bölge baroları, Amed, Antep, İzmir, Ankara, Türkiye Barolar Birliği (TTB) temsilcileri, HDP milletvekilleri Selçuk Mızraklı, Musa Farisoğulları, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

Anmada, Elçi'nin mezarı başında açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, "Bir düşü bir coğrafyaya hapsetmek mümkün değildir. Tahir Elçi'nin özlemlerini bir coğrafyaya hapsetmek mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Tahir Elçi'nin demokrasi ve insan haklarının yılmaz bir savunucusu olduğu dile getiren İzmir Barosu Başkanı Yücel, "Biz bu gün Tahir Elçi ile aynı yerde buluşmaya geldik. Tahir Elçi, yıllarca faillerini bulmak için peşinden koşturduğu faili meçhul cinayetlerin bir parçası haline getirilmek isteniyor. 3 yıldır soruşturmasına tek bir yeni delil, eklenebilmiş tek bir sanık yok. Şunu bilsinler istiyoruz: O hayali, o düşü vazgeçmeden savunmaya devam edeceğiz. Tahir'i vurdukları yerdeydik bugün. Tahir'in bıraktıklarını, Tahir'in bıraktığı yerden omuzlayıp götüreceğiz. Ona karşı bir borcumuz var. Demokrasi mücadelesine, insan hakları mücadelesine ilişkin bir borcumuz var. İnsan hakları, demokrasi mücadelesinin sorumluluğudur diye düşünüyoruz. Tahir'i, bu düşü gerçekleştirmeden yolcu etmiş saymayacağız kendimizi. Bu ağır sorumlulukla yaşamaya çalışıyoruz. Hem Tahir'in dosyasını hem Tahir'in düşlerini sahipsiz bırakmayacağız" diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından anmaya katılanlar, Elçi'nin mezarına karanfil bıraktı.

Öte yandan Amed Barosu tarafından Baro Evi’nde fotoğraf serginin açılışı yapıldı. Hak ihlallerine ilişkin fotoğrafların yer aldığı sergide, Tahir Elçi'nin vurulduğu zaman olay yerindeki gazetecilerin anlatımının yer aldığı belgesel gösterimi yapıldı.

Sergide konuşan Amed Baro Başkanı Cihan Aydın, Tahir Elçi dosyasının faili meçhul bir cinayet olarak kalmasına izin vermeyeceklerini belirtti.