Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Enfal Katliamı: Anmalar engellendi, birlik çağrıları yapıldı

Enfal Katliamı kurbanlarının yakınlarının etkinlikleri engellenirken, açıklamalarda birlik mesajları verildi.

Enfal Katliamı kurbanlarının yakınları, sabah saatlerinde Çemçemal ve Germiyan’da kurbanların mezarları başına giderek, hiçbir hükümet yetkilisi veya siyasi partinin mezarları ziyaret etmesine "izin" vermedi.
182 bin kişinin şehit düştüğü Enfal katliamının üzerinden 35 yıl geçti. Kurdistan Bölgesi’nin Kürtler tarafından yönetilmesinin üzerinden 32 yıl geçmesine rağmen 179 bin kişinin cenazesi hala ailelerine verilmedi.
Enfal katliamı kurbanlarının yakınları, Çemçemal ve Germiyan’a bağlı Dêbne köyünde bir araya gelerek yakınları için anma töreni düzenledi.
Enfal kurbanlarının mezarları başında resmi bir tören düzenlenmesi bekleniyordu ancak kurban yakınlarının, hiçbir hükümet yetkilisi veya siyasi partinin mezarları ziyaret etmesine izin vermemesi üzerine anma töreni, Germiyan Sanat Salonu’nda düzenlendi.
Enfal katliamı kurbanlarının yakınları, sabah saatlerinde yakınlarının mezarları başında eylem düzenleyerek hiçbir hükümet yetkilisi veya siyasi partinin mezarları ziyaret etmesine "izin vermeyeceklerini" bildirdi.
Eta Reuf isimli kişi, “Enfal katliamı kurbanlarının yakınları olarak hiçbir hükümet yetkilisinin mezarları ziyaret etmesine izin vermeyeceğiz. Hiçbir yetkilinin ziyaret etmeye gelmemesi için burada eylem düzenliyoruz. Her yıl mezarlığa geliyor, çiçekler bırakıyor ve sözler veriyorlar. Ancak daha sonra bir sonraki yıl dönümüne kadar kimse onları görmüyor” dedi.
Enfal katliamı kurbanlarının yakınlarının mezarların başında olduğu ve hiçbir hükümet yetkilisinin mezarlığı ziyaret etmesine izin vermediği öğrenildi.

REŞİD: DEMOKRATİK DEVLET PEKİŞTİRİLMELİ

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Enfal Katliamının 35’inci yıl dönümü nedeniyle Twitter hesabından bir açıklama yayımladı. Reşid, açıklamasında, “Diktatörlüğün Kürt halkına karşı yürüttüğü katliamlarla Kürt halkına karşı işlediği Enfal suçunu büyük bir üzüntüyle anıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Reşid, devamında, “Bu acı olay, halkın onurlu ve güvenli bir yaşam özlemlerini karşılayan ve trajedilerin tekrarını önleyen demokratik bir devleti pekiştirmek için dayanışma çağrısı yapıyor” dedi.

TALABANİ: BİRLİK VE BERABERLİĞİ GELİŞTİRMELİYİZ

Enfal Katliamının 35. yıl dönümüne ilişkin açıklama yapan YNK lideri Bafil Talabani, bu tür katliamların ve suçların tekrarlanmaması için yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini söyledi, şöyle dedi: "Enfal, kalbimizde büyük bir yara, ruhumuzda kesintisiz bir acıdır. Enfal tarihi bir derstir ve unutulmamalıdır. Enfal Katliamı, bu tür katliamların ve acıların tekrarlanmaması için birlik ve beraberliğimizi geliştirmemiz gerektiğini hatırlatan tarihi derslerle doludur.”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer veriliyor: “Kürdistan'da farklı güçlerin, partilerin ve renklerin olması normaldir ama Kürtler olarak hepimizin ortak bir kaderi olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle Kurdistan’ın korunması ve halkının refahı her şeyin üzerinde olmalıdır.”
Bafil Talabani, Kurdistan Bölgesi hükümetinin Enfal Katliamı ve katliamda yakınlarını kaybedenlerin ailelerine ihmalkar davrandığını sözlerine ekledi.