Erciş HDP Erciş Belediye Eşbaşkan adayları projelerini açıkladı

HDP Erciş Belediye Eşbaşkan adayları Yıldız Çetin ve Mahmut Pala, seçilmeleri halinde hayata geçirecekleri projelerini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Erciş Belediyesi Eşbaşkanları Yıldız Çetin ve Mahmut Pala, 31 Mart Yerel Seçimlere az bir süre kala Erciş için ön gördükleri projelerini açıkladı. Adaylar projeleri için Erciş merkezinde bulunan bir otelde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıya, HDP Van İl Eşbaşkanı Yedişen Karabulak, HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık çok sayıda kişi katıldı.

Proje tanıtımı öncesinde konuşan HDP Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, DBP Erciş Belediye Eşbaşkanı Diba Keskin, Erciş için büyük projeler hayata geçirdiğini söyledi. Diba Keskin’in yaptığı çalışmalar nedeniyle hedef haline getirildiği ve daha sonra hukuksuz şekilde tutuklandığını söyledi. Gasp politikalarının günbe gün artmakta olduğunu söyleyen Çetin, AKP’nin yaptığı seçim politikalarında da bunu ortaya koyduğunu vurguladı. HDP Erciş Belediyesi Eşbaşkanı Mahmut Pala ise, Halepçe ve Bayazit katliamlarını kınadığını söyleyerek, onların şahsında özgür bir gelecek için büyük bir çaba sarffedeceklerini söyledi.

HDP Eşbaşkanları Yıldız Çetin ve Mahmut Pala projelerinin şöyle açıkladı:

ELEKTRONİK ANKET VE ANALİZ UYGULAMASI

Aylık periyotlarla bir gün seçilerek kentin birçok noktasına elektronik anket cihazları konulacaktır. Halkın memnuniyeti ihtiyaçları ve yapılması gerekenler noktasında düşünceleri alınacaktır. Yazılı ve elektronik şekilde yapılan araştırmalar ve anket uygulamaları sonucu analiz raporları kamuoyu ile paylaşılacaktır. Belediye olarak her ay elektronik anket ve analiz uygulama sonuçlarını halkımızla paylaşacağız.

Tek yönlü trafiğe açık sokaklar planlayacağız, ilçemizde trafiğe kapalı sokak tasarımları yapacağız. Kent merkezindeki sokakları ve yolları genişleteceğiz, şehrin görselliğini bozan iş yerlerinin dış cephe bakımı yapılacağız. Kent estetik kurulunu kuracağız. Kentimizin bütün sokaklarında ve mahallelerinde sokak aydınlatmalarını yapılacağız. İlçemizin kavşaklar ve yaya geçitleri geometrik olarak düzenleyeceğiz ve boya çalışmaları yapacağız.

DOĞAYA SAHİP ÇIKACAĞIZ, ERCİŞİ YENİDEN YEŞİLLENDİRECEĞİZ

İlçemizin iki merkezi noktasına havuzlu ve halkımızın kullanabileceği büyük parklar yapacağız. Şehrimizin birçok noktasına küçük ormanlar yaratarak orman ekosistemlerini koruyacağız.

SAHİL YOLU 2. ETAP PROJESİ

Sahil yolu 2. etap projemizi tamamlayarak Yeni Erciş Devlet Hastanesi’ne çıkabilecek şekilde dizayn edeceğiz.

MODERN BÜYÜK SEBZE HALİ

Mevcut sebze hali kapasite bakımından yetersizdir. Yeni modern gelişmiş bir sebze hali kompleksi yapacağız. Araç kullanımının kolay olacağı yolla çevrilmiş, kapasitesi artırılmış kapalı bir kompleks olarak tasarlanacaktır.

OTO GALERİ VE TOPTANCILAR SİTESİ

Kentimizde dağınık ticari alanları bir araya getirerek daha düzenli ve hizmete erişimi daha kolay hale getirecek projeler üretiyoruz. İlçemizde bulunun oto galericiler ve toptancıları kenti rahatlatacak ortak bir alana toplayacak modern bir site kuracağız.

‘YENİ OTOPARK ALANLARI YAPIYORUZ’

İlçemizde ciddi bir trafik ve düzen sorunu vardır. Araçların kentin merkezinde plansız park hali kenti yaşanılır olmaktan çıkarmaktadır. İlçemizin merkezi bir noktasına ulaşımı ve kent içi düzeni rahatlatacak büyük bir otopark projesi hayata geçirilecektir. Maliyet doğrultusuna göre hareket edilecek bütçeye göre mekanik ve çok katlı modern otopark yapılacaktır.

KÖY GARAJLARI İNŞA EDİYORUZ

Şehir merkezinde aynı bölgeleri kullanan köylerimizin minibüslerinin yolcu indirip bindirme ve park sorununu çözmek için merkezi iki köy garajı yapılacaktır. İlçemizin iki farklı bölgesine kapalı modern sistemli köy garajı projemizi hayata geçireceğiz.

BİRLİKTE KAZANACAĞIZ, BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ

Kentimizdeki taksicilerin bekleme merkezleri bulunmamaktadır. Taksicilerimizin daha sağlıklı ve rahat bir ortamda çalışmalarını sağlamak için mevcut bekleme merkezlerine taksi durakları yapılacağız. Bankalarla görüşmeler sağlanacak banka sponsorluğunda çok işlevli taksi durakları projemizi her noktada hayata geçireceğiz.

EKONOMİK VE EKOLOJİK TOPLU ULAŞIMI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ

Toplu ulaşım güzergahlarında yaşanılan eksiklikleri giderip belediye otobüs sayısını arttıracağız. “Otobüs Hareket Amirliği Birimi” kuracağız. Halkımızın memnun olmadığı ulaşım güzergahlarına anlık müdahale edilerek sorunlar çözülecektir. Özellikle TOKİ konutları, Çelebibağı, Kocapınar güzergahları denetlenecek ve ulaşım daha kısa sürelerle sağlanacaktır. Kocapınar ana yol güzergahını kullanan köylerimize günde üç kez belediye ulaşımı sağlanacaktır.

OTOBÜS DURAKLARI VE BİSİKLET YOLLARI İNŞA EDECEĞİZ

Büyükşehir Belediyesi ile koordineli çalışarak ilçemizde ulaşım güzergahlarının bulunduğu yerlerde, otobüs durakları onarılacak ve durak olmayan noktalara duraklar yapılacaktır. Durakların kış koşullarında kullanılabilecek yapıya sahip olmasına dikkat edilecektir. Bisiklet yolları iyileştirip kullanışlı hale getireceğiz. Yeni bisiklet yolları yapacağız. Uygun sokak ve caddeleri trafiğe kapatarak, Van Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışma yürüteceğiz. engelsiz yol projesi yapacağız.

ÖZGÜR SANAT ALANLARI YARATACAĞIZ

Kentin işlek sokak ve caddelerinde sokak sanatı yapılabilecek alanlar oluşturacağız. Özellikle müzisyenlerin halkla iç içe sanatlarını icra edebilecekleri alanlar oluşturacağız. Kent orkestrası kuracağız. Kentin farklı dinamiklerini bir araya getirecek kent kültür konseyi kurulmasını sağlayacağız. Erciş’i tanıtacak çalışmalar yapacağız. İlçemizin kültür ve sanatı üzerine kitap çalışmaları yapacağız.

JEOTERMAL KOMPLEKS YAPACAĞIZ

Zilan jeotermal alanı, Erciş'in ve Van gölünün 30 km kuzeyinde, 1850 ile 3500 metre yükseltileri arasındaki Zilan vadisi içerisinde, Hasanabdal-Şorköy-Gergili köyleri arasında yer almaktadır. Bu köylerin bulunduğu alanda Jeotermal bir kompleks yapılarak, Erciş ekonomisine ve istihdamına katkı sunacağız.

TELEFERİK PROJESİ

Erciş'in yaşanılabilir bir turizm merkezi haline gelmesi için çok çalışacağız. Uzun vadede belirttiğimiz lokasyonda teleferik projesini hayata geçirmek için her türlü girişimde bulunacağız.

ERCİŞ SAHİLİ DENİZ TURLARI

Erciş sahilinde tekne turları düzenleyeceğiz. Sahil boyunca ulaşım tekne ile sağlanabilecektir. Bu hizmet hem turizm noktasında kentimize fayda sağlayacak hem de halkımızın mutlu kent arzusunu gerçekleştirecektir.

KADIN YAŞAM MERKEZLERİ

Kadın yaşam merkezleri kentteki tüm kadınların dayanışma ağını oluşturacaktır. Yaşam merkezi şeklinde organize edilecek kadın yaşam merkezleri kadınların tüm sorunlarıyla ilgilenecektir. Bu yaşam merkezlerinin organizasyonu yönetimi ve ortaya koyacağı tüm politikalar kadınların kendi yaratımları ve inisiyatifindedir. Bu yaşam merkezinde kültürel sanatsal ekonomik ve psikolojik örgütlenme ağı oluşturulacaktır.

JIN KART UYGULAMASI

Kadınların sosyal ve toplumsal hayata daha fazla katılabilmesi, kadınların spor, ulaşım, sanat, kültürel ativietelerden ücretsiz ya da indirim yaralanaması için jın kart uygulamasına geçeceğiz. Toplu taşıma araçlarına kadın şöforler alacağız.

Kadın, sağlık ve sosyal hizmet merkezileri açacağız.

ORGANİK GÜBRE FABRİKASI

Hayvansal atıkların toplanacağı ve doğal gübre elde dileceği bir fabrika kurmak için tüm girişimlerde bulunacağız. Tarım ve hayvancılık kentimizin ve bölgemizin önemli bir gelir kaynağıdır. Bu proje ile hem doğamızın yapısını bozmayacağız hem de organik üretim gerçekleştirerek istihdam alanı yaratacağız.

YEREL EKONOMİYİ GÜÇLENDİRECEĞİZ, BELEDİYE ŞİRKETLERİN KURULMASI

Erciş belediyesinde kurulu belediye şirketi varsa bu şirket aktif hale getirilecektir yoksa kurulacaktır. Bu şirketler yoluyla üretim yapılacak kanuni engeller aşılarak halk şirketi misyonu üstlenecektir. Belediye tarımsal boş arazileri tespit edip uzman ekiplerle üretime uygun hale getirip halkın üretim yapmasını sağlayacaktır. Tarımsal ve nakdi destek ile bu alanda gerçekleştirilen üretimden verdiği destek oranından pay alacaktır. Verilen destekler ve mahsul ortaya çıktığında mahsulün satın alınması belediye şirketi tarafından alınacaktır.

ERCİŞ’TE MAKARNA / SALÇA / SUCUK FABRİKASI KURACAĞIZ

Belediye şirketi tarafından kurulacak bu fabrikanın ham maddesi şirket tarafından halk verilen tarımsal destek karşılığında elde edilecektir. Erciş ilçemiz ciddi bir tahıl potansiyeli taşımaktadır. Makarna fabrikası hem tarımsal üretimi artıracak hem de istihdam alanı yaratacaktır.

Erciş domates bakımından zengin bir tarım ilçesidir. Sebze mevsiminde ciddi miktarda domates çöpe gitmektedir. Salça fabrikası kurularak bu alanda ciddi bir gelir kaynağı ve istihdam alanı yaratılacaktır. Belediyemizin şirketi aktif hale getirilerek tarımsal çalışma metodu burada da uygulanacaktır.

Hayvancılık açısından zengin olan ilçemiz bu alanda bir üretim ortaya koyma kapasitesine sahiptir. Bu kapsamda sucuk fabrikamız, hem üretim hem de istihdam sağlanması için sucuk fabrikasını kuracağız. Sucuk fabrikası maliyeti düşük olmakla birlikte üretim alanı açarak hem tüketim açısından hem de üretim açısından fayda sağlayarak kentin gelir kaynağını oluşturabilir.

KADINLARIMIZIN EV İÇİ EMEĞİ KUTSALDIR

Ticaret mekanizması içerisinde yer alamayan bireylerin özellikle kadınların kendi hanelerinde kendi yetenekleri ve imkanları doğrultusunda ürettikleri her ürün kurulacak kooperatif tarafından alınacak ve satış yeri kurularak satılacaktır. Herhangi bir kar amacı gütmeyen bu alım satım süreci kadınların ekonomik kaynak yaratacaktır. Bu projenin amacı hem kadınların ev içi görünmeyen emeklerini görünür kılacak hem de üreten bireyler olarak toplumsal özneleşme sürecini hızlandıracaktır.

ET VE SÜT KOOPERATİFLERİ KURACAĞIZ

İlçemizin köylerinde süt yağ peynir ve et kurulacak kooperatif tarafından alınacaktır. Sermaye sahiplerinin çok düşük fiyatlara alarak yüksek karlar alıp satışa sundukları bu ürünler doğrudan üreticiden tüketiciye ulaştırılacaktır. Böylece emeğin değeri doğrudan karşılanacak ve üretim teşvik edilecektir. Birçok üreticinin bir araya gelmesi ile elde edilen ürünler kooperatif markası üzerinden satışa sunulabilecektir.

ASFALT ŞANTİYESİ

İlçemizin asfaltlama ihtiyaçları karşılayabilecek bir asfalt şantiyesi kuracağız.

ERCİŞ’E EKOLOJİK KÖY-ORGANİK ÜRETİM-PİLOT UYGULAMA

Erciş'te tespit edilecek arazisi uygun maliyetleri minimuma indirecek bir köyde pilot uygulama yapılacaktır. Kimyasal hiçbir uygulama dahil edilmeden tamamen organik ürünler elde edilerek kooperatif tarafından metropollere satılacaktır. Elde edilen gelir hem köyün üretim kapasitesine hem de temel altyapı ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

ÜRETİMDE SERACILIK VE GÜNEŞ ENERJİSİ

Van ili güneş enerjisi ile enerji elde etmek için fiziki olarak elverişlidir. Güneş enerjisinden faydalanılarak doğal enerji üretimi ile tarımsal üretim gerçekleştireceğiz. Bölgemizde iklim koşulları sebebiyle yetişmeyen tarımsal ürünleri seracılık ile elde edeceğiz.

GİYİM KUMBARASI VE GIDA BANKASI KURUYORUZ

İlçenin bazı noktalarına metal giyim kumbaraları konularak ihtiyaç fazlası kıyafetler toplanılacaktır. Toplanılan kıyafetler belirli sürelerle toplanılıp yıkanıp ihtiyaç sahiplerine sunulacaktır. Belediye şirketi veya kooperatif yoluyla halk gıda marketi kurulacaktır. Gıda marketi önemli bir işlevi yerine getirecektir. En önemli işlevi ekonomik durumlarının şeffaf ve adil bir şekilde kötü olduğu tespit edilen ailelerin buradan ücretsiz faydalanmasını sağlamak olacaktır.

HAYVAN BARINAĞI

Mevcut belediye yönetimi özellikle şikayet üzerine sokaktaki köpekleri toplayarak şehre uzak noktalarda katletmektedir. Hayvanların kendi doğal yaşam alanlarında barınaklar yaparak hayvanları her türlü şiddetten uzak tutacağız. İlçemizde hayvanlar sokakta şiddete maruz kalmaktadır. Şiddete maruz kalan hayvan sayısı oldukça fazladır.

EVSİZ YURTTAŞLARA BARINMA VE AŞ EVİ

İlçemizde evsiz yurttaş sayımız az olsa da bu hizmeti sunmak önemli bir ihtiyacı yerine getirecektir. Köylerden hastanelere gelen yurttaşlarımızın kullanabileceği barınma yeri olarak da kullanılacaktır.

ÇOCUK VE YAŞLI DESTEKLEME VE KORUMA MERKEZİ

Belediye çatısı altında çocuk ve yaşlıların her türlü ihtiyacını destekleyecek ve yaşamlarını daha kaliteli hale getirecek birimler kuracağız.

KADIN VE ERKEK YURDU

Köylerden dershanelere gelen öğrencilerimizin kalacağı bir merkez olarak tasarlanacaktır. İlçemizin öğrenci sayısı oldukça fazladır. Farklı eğitim gruplarından olan gençlerimizin barınma ihtiyacını karşılayacak bir yurt yapılacaktır. Gençlerimize her türlü imkanı sağlayacağız güvenle geleceğe bakmalarını sağlayacağız.

KREŞ VE ÇOCUK DESTEK MERKEZİLERİ YAPACAĞIZ

Çocukların özgür bireyler olarak yetişmelerinden yanayız. Tekçi cinsiyetçi ve ötekileştirici eğitime karşı ihtiyaçlarına ilgilerine ve yeteneklerine uygun kalitede çok dilli ve çok kültürlü eğitimi savunuyoruz. Kreş ve çocuk destek merkezlerini artıracağız. Çocuklarımıza güvenli ve sağlıklı yaşam ortamı sağlayacağız.

ERCİŞ KENT KÜTÜPHANESİ

İlçemizde çok dilli çok kültürlü çok kapsamlı bir kent kütüphanesi yapacağız. Kapasitesi büyük her esere ulaşılabilecek kütüphanemiz ayrıca işitme ve görme engelli vatandaşlarımızın sesli ve kabartmalı kitap materyallerini bulunduracağız.

KÜLTÜR MERKEZİ

Kültür evleri, sinema ve tiyatro salonlarını içeren kültür merkezi projemizi gerçekleştireceğiz. Kültürel hizmetleri mahalle ve köylere ulaşacak şekilde planlayacağız. Her yıl düzenli bir şekilde ilçemizde festival düzenleyeceğiz.

DENGBEJ EVİ

İhtiyaç duyulan her özelliği barındıran Dengbej evi kurulacaktır.

BÜTÜN İNANÇLARA SAYGILI OLACAĞIZ

İnançlar, kültürel ve toplumsal hafıza konusunda çalışma yapan kurumları destekleyeceğiz. İnanç merkezleri için ihtiyaç halinde yer tahsisi restorasyon veya inşa desteği verilecektir. İnanç merkezlerinin temizlik hizmetini yapacağız. Cenaze mezarlık hizmetlerini ücretsiz gerçekleştireceğiz ve taziye evleri kuracağız. Mezarlıkların bakımlarını ve onarımlarını yapacağız.

DOĞAL AFET RİSK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KURULACAK

Erciş deprem riski yüksek bir bölgedir. Dolayısıyla deprem risk şube müdürlüğü kurularak burada deprem risk analizleri kentin depreme olan dayanıklılığı ve hazırlığı sürekli takip edilecektir. Bu müdürlüğümüz acil durumlarda her türlü tedbirin alınabilmesi ve acil hareket planı için stratejik planlamalar gerçekleştirecektir.

KENT KONSEYİ

Kent konseyi daha aktif ve katılımcı hale getirilerek ilçemiz hakkındaki alınacak tüm politikalar demokratik süreçler doğrultusunda gerçekleştirilecektir.

KENT ESTETİK KURULU

Kentin mimari ve estetik bakımdan korunması ve geliştirilmesi bu kurulla sağlanacaktır.

SAĞLIK HİZMETLERİ ÜCRETSİZ OLACAK

Belediyemiz bümyesinde sağlık hizmetleri için ambulans hizmeti vereceğiz.

MAHALLE HALK HİZMET KOMPLEKSİ PROJESİ

Mahallemizde ana dilde eğitim verildiği, parasız eğitimi baz alarak çocuk masal evleri ve çocuk kreşleri açacağız.