Erciş kayyumu derebeyliğe özendi

Erciş'e kayyum olarak atanan Van İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Hoş, ilçe esnafını ve taksicileri derebeylik sistemiyle tehdit etti.

Van'ın Erciş ilçesinde halkın büyük çoğunluğunun oylarıyla seçilen DBP'li Belediye Eşbaşkanlarını rehin alan Türk devletinin, belediyeyi gasp edip kayyum olarak atadığı memuru, zorbalığa devam ediyor. İlçe esnafına polis ve zabıta ile baskı uygulayan ve keyfi olarak ruhsatlarını iptal eden kayyum, esnafı derebeylik sistemiyle tehdit etmekten çekinmiyor.

Erciş'te yaşanan depremin ardan toparlanamayan esnafa en ağır darbeyi kayyum indiriyor. Keyfi olarak iş yerlerinin ruhsatını iptal ettiren ve çeşitli bahanelerle cezalar kesen kayyum, bir çok esnafı kepenk kapatmaya zorladı. Belediye dükkanlarını esnafa bilgi vermeden kendi yandaşlarına satan kayyum, daha önce yapılan kira sözleşmelerini de iptal ettirdi. Eski Kasaplar Çarşısı'ndaki iş yerlerinin yeni sahipleri, esnaftan fahiş kiralar istemeye başladı, bunu ödeyemeyen esnaflar da iş yerlerini kapatmak zorunda kalıyor.

Geçtiğimiz günlerde ilçede bulunan bir düğün salonunda esnafları ve taksi şoförlerini toplayan kayyum (Van İl Emniyet Müdür Yardımcısı) Murat Hoş, yine esnafları tehdit etti. Talimatlarına uyulmasını emreden Hoş, "Ya devletinizle bir olursunuz ya da elimizden geleni yapmaktan geri duymayacağız. Devlet burada ve devlet biziz. Devlet için var olmak zorundasınız" dedi.

'SONUNUZ ZAFER GİBİ OLMASIN’

Toplantıya katılan bir taksi şoförü, Hoş'un geçtiğimiz aylarda Yeşilova Mahallesi'nde devlet güçleri tarafından katledilen taksi şoförü Zafer Ceyhan'ı hatırlattığını söyledi. Taksi şoförü, Hoş'un ifadelerini şöyle aktardı: "Herkes aklını başına toplayacak. Aksine herkesin sonu Zafer'in sonu gibi olur. Hepinizin çoluğu çocuğu var, aklınızı başınıza alın. Sonunuz Zafer'in sonu gibi olmasın."

TAZMİNATLARIN ÜSTÜNE YATIYOR

Aynı zamanda 23 Ekim 2011'de ilçede yaşanan deprem sırasında belediyenin ihmali ile yaşmalarını yitiren ailelerin avukatlarının mahkeme yoluyla kazandıkları tazminat da kayyuma takıldı. Belediyeye kayyum tarafından getirilen Erciş Vergi Dairesi Müdürü Cuma Şahin, tazminata ilişkin belediyeye koyduğu icra işlemini geri çekmeleri için avukatları tehdit etti. Şahin'in, avukatlara, "İcraları geri çekmezseniz sizin geriye dönük vergi borçlarınızı işleme koyarım. Bu sefer sizi aldığınız tazminat komisyonları bile kurtarmaz" dediği öğrenildi. Şahin'in tehditi üzerine bir çok avukat, icra işlemlerini geriye çekti.