Erciş Lahanasını da bitirdiler

Bir dönem Kürdistan ve Türkiye illerinin yanı sıra, yurt dışına da satılan Erciş lahanası, AKP’nin Kürdistan'a yönelik politikası nedeniyle artık çok az miktarda ekiliyor.

Kürdistan'daki diğer il ve ilçelere göre daha iyi bir coğrafi konuma sahip olan Van'ın Erciş ilçesi, ılıman bir iklime sahip. Verimli topraklarından kaynaklı Erciş'te yüzlerce farklı ürün yetişiyor. Erciş’in içinde kurulduğu ova çok geniş ve düz arazilerden oluşuyor. Yanlış tarım politikaları ve tarım ürünlerine konulan kotalardan dolayı Erciş Ovası'nda yetişen ürünlerin büyük bir kısmı artık ekilmezken, birçok ürün de az miktarda ekiliyor.

TARIM ALANLARI YOK DENİLECEK KADAR AZALDI

Erciş Ovası'nda, bir dönem üzüm, patates, buğday, şeker pancarı, lahana ve her türlü sebze türü ile elma, armut, kayısı, ceviz ve dut ağaçları bulunuyordu. Kürdistan'ın tarım ambarı olarak bilinen Erciş'te, bugün tarım alanları yok denecek kadar azaldı.

Her türlü tarım ürünün yetiştirildiği Erciş Ovası'nda bugün tarlaların yerini, boş tarlalar ve araziler aldı. 2000 yılına kadar tüm bölgenin meyve ve sebze ihtiyacının fazlası Erciş’de karşılanıyordu. Özellikle üzüm, lahana, patates, elma, kayısı gibi birçok ürününün Erciş ile anılıyordu. Ama bugün gelinen noktada ise, bu ürünlerden bahsetmek pek mümkün değil.

KÜRDİSTAN VE TÜRKİYE İLLERİNE SATILIYORDU

Erciş'de Mayıs ayında lahananın (kelem) ekimi, Ekim ve Kasım aylarında ise hasadı yapılıyor. Hasadı yapılan Erciş lahanası bir dönem Hakkari, Iğdır, Muş, Bitlis ve Amed'in yanı sıra Türkiye’nin de birçok şehrine satılıyordu. Kürdistan'da meşhur olan Erciş lahanası turşu, dolma ve çorba gibi yemeklerde kullanılıyor. Hasada hazır olan lahananın tanesi 3 ile 5 lira arasında değişiyor.

TARIMIN MERKEZİ OLAN ERCİŞ, ARTIK BU ÖZELLİĞİNİ KAYBETTİ

Bir dönem binlerce dönüm ekilen Erciş lahanası, bugün sadece birkaç tarlada ekiliyor. AKP’nin bölgeye uyguladığı ekonomik ambargo, tarımı ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Dışarıya meyve ve sebze satan Erciş, bugün dışarıda almak zorunda kalıyor. Tarımın merkezi olan Erciş artık bu özelliğini kaybetti.

Yıllardır lahana ekimi yapan çiftçiler ise AKP’nin, mazota, gübreye, sulama suyuna ve arazi vergilerine uyguladığı zamlar nedeniyle artık tarlalarını ekemiyor.

AKP TARIM AMBARI ERCİŞ'İ BİTİRMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPTI

Tarımın kardan çok zarar getirdiğini belirten çiftçilere yaşadıkları zorlukları ANF’ye anlattı. Erciş’te 15 ile 20 yıl öncesine kadar hemen hemen herkesin tarımla uğraştığını kaydeden çiftçiler şunları belirtti: "Ürünlerin bir kısmını ailemiz için ekerken, fazlasını da satıyorduk.

Özellikle Erciş lahanasını hem Kürdistan bölgesindeki illere hem de Türkiye illerine satıyorduk. Ama sömürge anlayışına sahip olan AKP ve Türk devleti Kürdistan’ın tarım ambarı Erciş’i bitirmek için her şeyi yaptılar. Özellikle AKP, iktidara gelir gelmez, bölgemizde bu politikaları uygulamaya başladı. Birçok ürüne kota getirdi. İşsizliği yükselterek bölgenin boşaltılmasını amaçladı. Yüksek vergiler nedeniyle ürünlerimizde kardan çok zarar ettik. Binlerce insanın ekmek kapısı olan Erciş lahanası artık çok az ekiliyor."