Erciş’te depremin yaraları sarılmadı

Van’ın Erciş ilçesinde 23 Eylül 2011 yılında yaşanan büyük depremin üzerinde 7 yıl geçmesine rağmen yaralar halen sarılmadı, sorunlar giderek büyüdü.

Erciş, 23 Eylül 2011 Pazar günü, olağan bir gün yaşıyordu. Hava her zamankinden daha sıcaktı. Sıcaklardan dolayı insanlar kendilerini Van Gölü kenarına ve piknik alnına atmıştı. Bir de Pazar günü olduğu için insanların büyük bölümü düğünlere gitmişti. İşte o gün olağanüstü bir durum yaşandı. 7.2 büyüklüğünde büyük bir deprem yaşandı. Meydana gelen deprem o kadar şiddetliydi ki hemen hemen Kürdistan’ın tüm şehirlerinde hissedildi. Ama en büyük şiddeti Erciş hissetti. Erciş depremi hissetmekle kalmadı. Yüzlerce can, binlerce yaralı verdi. Şehrin hemen hemen büyük bölümü yok oldu.

Türk devletinin resmi açıklamasına göre 644 kişi yaşamını yitirdi ve 2 bin yakın kişi de yaralandı. Resmi açıklamalar böyleydi ama gerçekler çok farklıydı. Binden fazla insan yaşamını yitirmiş ve 5 bine yakın insanda yaralanmıştı. Devlet bu gerçekleri halktan ve dünya kamuoyundan saklamıştı. Amaç, bölge halkına gelen yardımları önünü kesmek ve bölgeyi afet bölgesi ilan etmemekti. AKP, bu yalanlarla Erciş’i afet bölgesi ilan etmedi. Erciş’i sorunlarıyla baş başa bıraktı. Depremin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen Erciş kaderine terk edildi, yaralar sarılmadı ve sorunlar giderek büyüdü.

AKP’NİN HABERİ OLMADI

Pazar günü öğleden sonra yaşanan depremden tüm dünya haberdar oldu. Birkaç saat içinde DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi, Amed Büyükşehir Belediyesi, Batman ve diğer DBP’li belediyeleri hemen yardıma koştu. Gece gündüz, soğuk sıcak demeden halkla birlikte depremzedelere yardım etti. Hatta yurt dışında bile yardım ekipleri geldi ama AKP ve Türk devleti, iki gün sonra Erciş’e geldi. Gelme amaçları yardım değildi. Zaten Erciş halkı da onları çok iyi tanıyordu. Kürt halkının ve dünya halklarının gönderdiği yardımları nasıl peşkeş çekeriz hesabı yapıyorlardı.

YARDIMLAR PAYLAŞILDI

Dünyanın her tarafından yağan yardımlar, Erciş’te devletin belirlediği birkaç alanda toplandı. Bu yerlerden biri de Erciş Şeker Fabrikası deposuydu. Bu depoya binlerce ton yardım geldi. Buraya gelen yardımlar hiçbir zaman depremzedelere dağılmadı. Gelen yardımlar başta AKP’liler olmak üzere polis, asker ve diğer devlet görevlileri arasında paylaşıldı. Yardımlar daha sonra bu kişiler tarafından kamyonlara yüklenerek başka yerlerde satıldı. Devlet bununla da yetinmedi. Kürt halkının ve kurumlarının Ercişli depremzedelere gönderdiği yardımlara zorla el koydu ve verilmedi.

30 BİNE MAL ETTİ, 80 BİNE SATTI

Depremden sonra binlerce insan kış aylarını çadırda geçirdi. Binlerce depremzede ise Kürdistan’ın birçok şehrinde, aylarca Kürt halkının misafiri olarak kaldı. Halk birbirine el uzatırken, devlet başta depremzedeler olmak üzere Erciş halkı üzerinden nasıl rant sağlarım hesabını yapıyordu. Başta Kürt halkının ve dünya halklarının gönderdiği yardımlara el koyan AKP hükümeti, depremden bir yıl sonra Erciş’te TOKİ konutları yapmaya başladı. Hakların yardım parasıyla 30 bin liraya mal ettiği TOKİ konutlarını depremzedelere 80 bin liraya sattı. Depreme can ve mal veren depremzedeler, AKP’nin TOKİ konutlarına girmek zorunda kadı. AKP hükümeti, TOKİ’lere giren depremzedelerinin konut ödemelerinin Ziraat Bankası’na bağladı. Konut ödemesini yapamayan depremzedelere banka, faiz uygulaması yaptı ve icra gönderdi. Konut ödemesini yapamayan yüzlerce depremzedenin konutu elinde alındı.

200 BİN NUFÜSLU BİR KÖY GÖRÜNÜMÜ

Depremden dolayı binlerce iş yeri yıkıldı. İş yerleri yıkılan binlerce esnaf iflas etti ve iş yerini kapattı. Devlete ve bankalara borcunu ödemeyen yüzlerce esnaf icralık oldu. Depremde iş yeri yıkılan Erciş esnafı, 7 yıldır barakalarda kalıyor. Depremden sonra Erciş halkıyla dayanışma içinde çalışan DBP’li Erciş Belediyesi, AKP’nin hedefi haline geldi. Erciş halkına yaptığı hizmeti hazmedemeyen AKP, halkın belediyesine kayyum atadı. DBP’li Erciş Belediyesi’nin halka yaptığı tüm hizmetler durduruldu. Bugün Erciş kenti, 200 bin nüfuslu bir köy görünümünü yaşıyor.

AKP’NİN YAPTIKLARINI UNUTMADIK

Erciş’te 7 yıldır halk için bir çivi dahi çakmayan AKP hükümeti, Erciş’e bir emniyet müdürlüğü binası, büyük bir cezaevi ve birçok karakol yaptı. ANF muhabirinin konuştuğu Erciş halkı ise AKP’ye büyük tepki gösteriyor. Devletin Erciş’te yaşanan depremi ranta çevirdiğini belirten Ercişliler şöyle konuştu: “Biz 7 yıl önce büyük acılar çekerken, AKP ve yandaşları depremi bile fırsata çevirdiler. Binden fazla insanımız öldü ama AKP bunu gizledi. Burada büyük bir afet yaşandı ama AKP, Erciş’i afet bölgesi ilan etmedi. Rize ve Trabzon’da yaşanan en ufak bir sel olayında bile afet ilan edebiliyor. Aslında AKP, bu ülkenin başına geldiği en büyük felakettir. Çünkü bölge ve insanlar arasında bölücülük yapıyor. AKP’nin bu bölücülüğü, onun sonu olacaktır. Biz Erciş halkı ve depremdeler olarak AKP’nin depremde bize yaşadıklarını hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız.”