Erciş'te son 22 günde 47 kişi tutuklandı

Van Erciş’te 5 ve 7 Şubat günleri arasında 29 kişi gözaltına alınırken bunlardan 23’ü ise tutuklandı. İlçede son 22 gün içinde 90 kişi gözaltına alındı, 47 kişi de tutuklandı.

Yerel seçimlere az bir süre kala AKP, Erciş’te polis ve askerlerle halka dönük baskı ve zulmü daha da arttırdı. Van’ın Erciş ilçesinde polis ve askerler son dönemlerde yüzlerce eve baskın düzenledi, yüzlerce kişi gözaltına alındı, onlarca kişi ise tutuklandı. İlçede son 22 gün içinde 90 kişi gözaltına alınırken, 47 kişi de tutuklandı. Bu tutuklamalarla birlikte Erciş’te son 2 ayda 200’ün üzerinde eve baskın düzenledi.

Yapılan baskınlar sonucu gözaltına alınanlardan 93 kişi tutuklandı. Erciş üzerinde özel politika yürüten AKP; ev baskınları, gözaltılar ve tutuklamalarla HDP’nin ve halkın seçim çalışmalarının önünü kesmek istiyor. Erciş'te hemen hemen her gün jandarma ve polis tarafından ilçe merkezinde, mahallelerde ve köylerde ev baskınları düzenleniyor. 5 ve 7 Şubat günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 29 kişiden 23'ü "Örgüte yardım ve yataklık" ve " Örgüt üyeliği" iddiasıyla çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 6 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

GÖZALTINA ALINANLARIN ARASINDA 86 YAŞINDAKİ KADIN DA VAR

Yaklaşık 22 gün içerisinde Erciş ilçe merkez, mahalleleri ve köylerinde farklı tarihlerde jandarma ve polis tarafından yapılan ev baskınlarında aralarında avukatların ve 86 yaşında tansiyon ve şeker hastası yaşlı bir kadının da olduğu en az 90 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 90 kişiden 47 kişi ise "Örgüte yardım ve yataklık" ve " Örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı.

Erciş'te son dönemde yapılan ev baskınları:

* 15 Ocak günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 20 kişiden 13’ü tutuklanırken, 7 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

* 19 Ocak günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 10 kişiden 4'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 6 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

* 22 Ocak günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 8 kişiden 3'ü tutuklanırken, 5 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

* 28 Ocak günü yapılan ev baskınlarında 2 avukat gözaltına alındı. Gözaltına alınan avukatlar savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

* 30 Ocak günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 9 kişiden 4'ü çıkarıldıkları tutuklandı, 5 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

* 31 Ocak günü yapılan ev baskınlarında 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

* 5 Şubat günü yapılan ev baskınlarında 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 15 kişiden 13'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 2 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

* 7 Şubat günü de ev baskınlarında 14 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 14 kişiden 10'u tutuklanırken, 4 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.