Eski TEM müdürü Van Cezaevi'ne atandı

Kandıra Cezaevi'nde 2. müdür olduğu dönemde siyasi tutsaklara yönelik baskıları ile tanınan Mikayil Mahmat'ın Van T Tipi Cezaevi'ne müdür yardımcısı olarak atandığı ortaya çıktı.

Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde bulunan tutsaklara yönelik baskılar devam ediyor. Daha önce Kandıra Cezaevi’nde 2'nci Müdür olan ve tutsak Hasan Özer’in intiharından sorumlu tutulan, Mikayil Mahmat'ın, Van T Tipi cezaevine müdür yardımcısı olarak atandığı ortaya çıktı. Bir dönem Hakkari’de TEM müdürü olarak da görev yapan Mahmat’ın, Van Cezaevi'ndeki ilk icraatı 32 PKK’li tutsağı sürgün etmek oldu. Açıldığı günden bu yana siyasi tutsaklara yönelik işkence ile gündeme gelen Van T Tipi Cezaevi'nde kötü muamele ve işkenceyi yapan ekibin deşifre olmasının ardından yeni bir ekip iş başına geçti.

DAİŞ SORUMLUSUNUN KARDEŞİ GARDİYAN!

Daha önce ANF’de yayımlanan haberde DAİŞ Van Sorumlusu Fatih Barut’un kardeşi Ahmet Barut'un gardiyan olarak görev yaptığı ortaya çıkmıştı. Cezaevinde idare-DAİŞ-Mafya elemanlarından bir yönetim oluşturan bu grubun hedefi siyasi tutsaklar. 1 yıl önce cezaevine müdür olarak atanan Mahmat, ajanlaştırma politikasını devreye soktu. Ajanlık dayatmasına tepki gösteren tutsaklar, Mahmat ekibi tarafından fiziki saldırıya uğradı. Bütün saldırılara rağmen tutsakların direnişini kıramayan Mahmat şimdi de tutsakları sürgün ediyor. Siyasi tutsakların ailelerine yönelik baskılar ise, Mahmat’ın ekibinde olan Gardiyan C.S tarafından yapılıyor.

GAZETE, DERGİ VE KİTAP YASAK!

Baskıların sistematik bir hal aldığı cezaevinde, kalp hastası Azad isimli tutsak da gardiyanlar tarafından fiziki saldırıya uğradı. Son olarak 25 kadın tutuklunun darp edilmesi ile gündeme gelen cezaevinde sevk ve sürgünler sırasında cezaevi girişlerinde tutsaklar çıplak aramaya maruz kalıyor. Çıplak aramayı kabul etmeyen tutsaklar, cezaevi görevlileri tarafından fiziki saldırıya uğruyor. Görevli personel tarafından işkence ve kötü muamele ile tehdit edilen tutsaklara, herhangi bir gerekçe gösterilmeden, talep ettikleri gazete, dergi, kitaplar cezaevi idaresi tarafından verilmiyor.

TUTSAKLARDAN KAMUOYUNA DUYARLILIK ÇAĞRISI

Cezaevinden yeni tahliye olan bir tutsak içeride yaşananları ANF’ye değerlendirdi. Van T Tipi Cezaevi'nde bir süre kalan siyasi tutsak yaşanan baskılara ilişkin şunları belirtti: “Sürgünler arttı, yasaklar var, koğuştan revire gittiğimizde bile bizden cezaevinin kimliğini istiyorlar. Her kapı aramada artık redaktörler kullanılıyor. Gardiyanlar kafalarına göre tutuklu ya da hükümlüyü tecrit odasına alabiliyor. Amaçları intikam almak. Van T Tipi’nde 200 PKK’li tutsak var. Onlara yönelik özel bir hukuk uygulanıyor. İçerideki tutsaklar bu konuda kamuoyundan duyarlılık bekliyor.”