'Ferhat Tepe cesurca halkının sesi oldu'

Özgür Gündem Muhabiri Ferhat Tepe'nin katledilmesinin üzerinden 26 yıl geçti.

Özgür Gündem gazetesi Bitlis Muhabiri Ferhat Tepe'nin kaçırılarak katledilmesinin üzerinden 26 yıl geçti. Tepe, 28 Temmuz 1993'te şehir merkezinde bulunan evinden çıkarken 3 kişi tarafından kaçırıldı. Cenazesi, 10 gün sonra Elazığ'ın Hazar Gölü yakınında bulundu. Kaçırılırken bindirildiği araba daha sonra Bitlis İlçe Karakolu önünde görüldü. Ailesinin tüm başvurularına rağmen gözaltında olduğu kabul edilmedi.

O dönem Demokrasi Partisi (DEP) Bitlis İl Başkanı İshak Tepe, oğlu kaçırılmadan önce Tatvan 6’ncı Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Korkmaz Tağma tarafından çağırılarak, tehdit edildiği belirtildi.

TÜRKİYE SUÇLU BULUNDU

Tepe Ailesi'nin başvurduğu AİHM ise davaya ilişkin etkin soruşturma yürütmediğinden dolayı Türkiye'yi mahkûm etti.

Türk yargısı, Tepe'yi Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığı'nda işkence esnasında gördüğünü söyleyen 14 kişiyi ise dinlemedi.

Taner Şarlak isimli kişi, Tepe'nin cezaevinde su borusuna bağlı bir şekilde bekletildiğini, yanından her geçenin "gazeteci bu" diye bağırarak dövdüğünü söylemişti. AİHM davasında verdiği yalan beyan nedeniyle 13 yıl boyunca vicdan azabı çektiğini belirten Şarlak, daha sonra gazetelere verdiği demeçlerde, pişman olduğunu söylemişti.

ANNE TEPE: OĞLUMUN KATİLİ BELLİ

MA'nın haberine göre, Anne Zübeyde Tepe, "Korkmaz Tağma benim oğlumun katilidir. Devlet alıp yargılamazsa bile bu böyledir. Sadece oğlumun katili değil, o bölgede öldürülen birçok insanın katilidir. Süleyman Demirel, Mehmet Ağar ve Tansu Çiller dahil birçok yere oğlumun akıbeti nedir, kayıp diye dilekçe verdik ama hiçbir dilekçemize cevap verilmedi” dedi.

Kaçırıldıktan bir süre sonra kendilerini “Türk İntikam Tugayı” olarak tanıtanlar tarafından telefonla arandığını ifade eden Tepe, “O dönemde Ferhat’ın babası DEP İl Başkanıydı. Kendisine, ‘Oğlunuz elimizde. Kimseye haber vermeyeceksin. PKK’nin kaçırdığı turistleri getireceksin. DEP binasını kapatacaksın ve bize fidye getireceksin’ dediler" diye konuştu.

‘KÜRT BASINI DÜNYANIN EN ZOR GAZETECİLİĞİNİ YAPIYOR'

Tepe, oğlunun gazeteciliği aşkla ve cesurca yaptığını, halkının sesi ve soluğu olduğunu dile getirdi.

Kürt basınının dünyanın en zorlu gazeteciliğini yaptığını vurgulayan kardeşi Ayşe Tepe de şunları söyledi: "Kürt basını tehdit, hapis cezaları, bombalama ve öldürülmelere karşı kendisini var etmeye devam ediyor. Kürt basını dünya tarihinde de örneğine az rastlanacak bir gazetecilik, yayıncılık örneğidir. Kürt basınını dün susturamadıkları gibi bugün de susturamayacaklardır."