Fransa sessiz kalamaz

UDİ-Demokratlar ve Bağımsızlar Grubu Başkanı Jean-Christophe Lagarde, Öcalan üzerindeki tecrit ve Leyla Güven’in durumuna ilişkin Fransa Dışişleri Bakanı Yves Le Drian’a mektup yazdı.

Fransız Parlamentosu milletvekili ve UDİ – Demokratlar ve Bağımsızlar Grubu Başkanı Jean-Christophe Lagarde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük ağır tecridin bir an önce bulması için 77 günden bu yana açlık grevindeki Leyla Güven için Fransa Dışişleri Bakanı Yves Le Drian’a mektup yazdı.  Lagarde aynı zamanda Fransa’da sol ve sağ partilerden parlamenterlerin oluşturduğu Kürt Dostluk Grubu’na da başkanlık ediyor.

SAĞLIK DURUMU KRİTİK

“Ocak 2018’den bu yana Diyarbakır Cezaevi’nde hapsedilen Türkiye’deki Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven’in bizi endişelendiren sağlık durumu konusunda sizi uyarmak istedim. Nitekim, 7 Kasım 2018’den bu yana, Parlamento üyesi Güven, Türk hükümetinin tüm uluslararası kuralları ihlal ederek Kürt Lider Abdullah Öcalan’a uygulanan izolasyonu protesto etmek için açlık grevi yapıyor. Aynı şekilde açlık grevi eylemi, birkaç hafta içerisinde tüm dünyaya yayıldı” diyen Lagarde, Leyla Güven’in sağlık durumunun kritik bir aşamaya girdiğini hatırlattı.

Barışı, demokrasiyi ve insan haklarına saygıyı taahhüt eden bir Fransa’nın böyle bir durum varken yerinde duramayacağını hatırlatan Lagarde, Fransa Dişişleri Bakanlığı’nın Leyla Güven’in yaşamı için derhal adım atması gerektiğini ifade etti. Lagarde Fransa’nın, Öcalan üzerindeki tecridi sonlandırması,  Türkiye’deki insan hakları ihlallerine son vermesi ve Kürt hareketiyle barış müzakerelerini başlatması için Türk hükümetini teşvik etmesini istedi.

KÜRT HALKININ TRAJEDİSİNİN SORUMLUSU ERDOĞAN

Leyla Güven’in durumunu yakından takip eden ve her fırsatta dayanışma halinde olduklarını deklare eden Fransız Komünist Partisi de yeniden bir yazılı açıklama yaptı. Komünist Parti “Stop Erdoğan” diyerek uluslararası kurumları ve Fransız hükümetini göreve çağırdı.  Güven ve bütün süresiz dönüşümsüz açlık grevi direnişçilerinin talebinin, İmralı Adası’ndaki Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması olduğunu hatırlatan Fransız Komünist Partisi, Kürt halkının yaşadığı trajedinin sorumlusunun Erdoğan olduğunun altını çizdi.

Fransız Komünist Partisi’nin (PCF) Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili ve aynı zamanda L’Humanité Gazetesi Müdürü Patrick Le Hyaric’in Fransız ve Avrupalı milletvekilleriyle birlikte  Ankara’yı uyarmak için çalışmalar yürüttüğü hatırlatılan açıklamada “İnsan haklarına kayıtsız İslamo-muhafazakar diktatörlüğün yüzünü görüyoruz” denildi.

Komünist Parti, uluslararası kurumları da barış, adalet ve hukuka saygının bir gereği olarak derhal harekete geçmeye davet etti.

Öte yandan L’Humanité Gazetesi de Leyla Güven ve cezaevinde yüzlerce tutsağın sürdürmüş olduğu açlık grevi karşısındaki kayıtsızlığını, Recep Tayyip Erdoğan’ın eski İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher’in durumuna benzetti.  İrlanda için bağımsızlık isteyen militanlardan Bobby Sands ve yoldaşları, hapse atıldıktan sonra açlık grevi yaparak yaşamını yitirmişlerdi. Gazete, Güven’in durumunun kritikleştiğinin altını çizdi.

Kaynak: Yeni Özgür Politika