Gaspçı Atıf, Kız Kalesi’ne daldı

Van’da daha önce Ermeni mezarlıklarının üzerine tuvalet yapan Edremit Belediyesi gaspçısı Kaymakam Atıf Çiçekli, şimdi tarihi Kız Kalesi’ne kafeterya yapmak için çalışmalara başladı.

DBP’li belediyeleri gasp eden vali ve kaymakamlar, kayyum olarak atandıkları yerlerin tarihi ve doğal dokusunu tahrip etmeye devam ediyor.

Muradiye Şelalesi’ni 49 yıllığına kiralayarak yapılaşmaya açan, Edremit'te Ermeni mezarlarını kirleten kayyumlar, Kürt kentlerinin hafızasını silmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Edremit gaspçısı Atıf Çiçekli, Ermeni mezarlarının üzerine yaptığı lavabolara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gelen yıkım kararına rağmen yıkmadığı gibi ‘Başka mezarlar olsa, onlara da lavabo yaparım’ diyerek yıkıma izin vermedi. Kültür ve Turizm Bakanlığının kararına rağmen dediğini yapan gaspçı Çiçekli, bundan cesaret alarak şimdi de tarihi Kız Kalesi’ni yapılaşmaya açtı.

İNŞAAT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

İlçeye en doğal yerden bakmayı ve güzelliklerini keşfetmeyi sağlayan muhteşem bir noktada yer alan Edremit Kalesi için bir proje hazırlayan gaspçı Çiçekli, Urartular döneminde tarihi Van Gölü’nü, Edremit’in yeşilini, ilçeye genel bakışı ve muhteşem gün batımını izlemenin adresi konumundaki Edremit Kalesi’ni İmara açarak yeni bir doğa tahribatı başlattı. Daha önce Peyzaj projesi ile Kız Kalesi’ni imara açan Çiçekli, şimdi de Kız Kalesi’ne kafeterya ve restoran açmak için inşaat çalışmalarına başladı. Projenin içerisinde yere gömme travesler, traves merdivenler, ahşap korkuluklar, rölyefler, oturma bankları, ağaç altı oturma yerleri, kaya bahçesi, kadınlar için el işi ürünleri satış noktaları, aydınlatma, 25-30 araçlık otopark ve yer yer peyzaj çalışmaları yer alıyor.

PARALI HALE GETİRECEKLER

Van Çevre Derneği Başkanı (ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, Kız Kalesi’nin Van’a gelen her turistin o olağanüstü manzarayı izlediği tarihi bir yer olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Manzarası ile İstanbul’un ünlü Çamlıca tepesi gibidir. Vanlılar yıllardır dışarıdan gelen her misafirini oraya götürür. Van Gölü adeta ayaklarınızın altındadır. Bir yanınızda Artos, karşınızda Süphan Dağı ile muhteşem bir manzaradır. Bazı yerlere, tarihi yerlere dokunulamaz. Oraya cami de kilise de yapsanız bir vahşettir. Bu çalışmalar birilerine para kazandırmak amaçlıdır. Tarihi dokular halkın ortak değeridir. Kafeterya yapıyor. Kız Kalesi paralı hale getirilecek, yarın giriş de paralı olacak. Orası birinci derecede sit alanı, yani tarihi eser olmasına rağmen. Tarihi Varlıkları Koruma Kurulu ve İl Kültür Turizm Müdürlüğüne bağlıdır ve imara açılamaz. Hukuki bir süreç başlatacağız.“