Geveri: Hedefleri Kürtlerin kazanımıdır

HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Efrîn'in işgal girişiminin amacının ‘terör koridoru’ değil, Kürt kazanımları olduğunu söyledi.

Türk devletinin Efrîn’i işgal girişimine yönelik tepkiler devam ediyor. HDP Van İl Eşbaşkanı Ümit Dede ve Van Milletvekili Adem Geveri, işgal girişimini ANF’ye değerlendirdi.

HDP Van İl Eşbaşkanı Avukat Ümit Dede, Efrîn'i işgal girişiminin, Türkiye'nin Ortadoğu siyasetinin iflası sonucu olduğunu söyledi. Türkiye’nin yeniden söz hakkına sahip olmak ve kendini masada güçlü görmek adına işgale giriştiğini kaydeden Dede, bunun büyük bir risk olduğunu vurguladı. Hükümetin saldırı gerekçelerini sıralarken meşru müdafaa ve uluslararası sözleşmelerden söz ettiğine dikkat çeken Dede, "7 yıllık savaşta Efrîn’den Türkiye’ye herhangi bir saldırı gerçekleşmedi. Efrîn, halklar adına en güvenli alanlardan biridir. Barışın filizlendiği bir alan oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin askeri girişiminin uluslararası anlamda yasal bir pozisyona oturtulacak bir gerekçesi, zemini yok" dedi.

‘HAKLIYSANIZ, NEDEN KORKUYORSUNUZ?’

İşgal girişimiyle birlikte içeride eleştirel tutum alanlara, karşı çıkanlara yönelik saldırı başlatıldığını ifade eden Dede, "Eğer çok haklı, çok meşru bir mücadele yürütüyorsanız bu eleştirilerden korkmamanız gerekiyor. Bu baskılar bile saldırının yasal, meşru ve haklı olmadığını gösteriyor" diye konuştu. Dede, bu işgal girişiminin, Türk ve Kürt halklarının birlikte yaşama umutlarına darbe olacağını söyledi.

HEDEFLERİ KÜRTLERDİR

HDP Van Milletvekili Adem Geveri de amacın ‘terör koridoru’ değil Kürt kazanımları olduğunu söyledi. Geveri, "Bu işgal girişimi, devletin bekası için değil, Erdoğan’ın bekası içindir. 2019 seçimlerine barış, kalkınma, ekonomik iyileşme argümanlarıyla gidilmiyor. OHAL, KHK’lar yetmedi, şimdi de işgal ile 2019’u garantiye almak istiyor. HDP olarak bu savaşın gerçek, çıplak yüzünü ortaya çıkarmak için çalışmalarımızı sürüyoruz. Uluslararası camia da kirli bir operasyon olduğunu; partisel, şahsi bir menfaat temelinde yapıldığını; meşru olmadığını orada bir 'terör koridoru'nu değil Kürt halkının meşru kazanımını ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu gördü" şeklinde konuştu.

Bu işgal girişimini durmak için henüz geç olmadığını kaydeden Geveri, "Bilinmelidir ki Türk-Kürt savaşının tek kazananı Rusya, kaybedeni Türk ve Kürt halklarının birlikte yaşama umudu olacaktır" dedi.