Goran-Komale: Referandumun ertelenmesi çağrısını destekliyoruz

25 Eylül'de yapılması planlanan referanduma ilişkin ortak açıklama yapan Goran ile Komala İslami uluslararası toplumun referandumun ertelenmesi için yaptıkları çağrıyı desteklediklerini belirtti. 

Goran (Değişim) Hareketi ile Kürdistan İslami Toplumu (Komala Îslamiya Kurdistan) Güney Kürdistan'da 25 Eylül'de yapılması planlanan referanduma ilişkin yaptıkları ortak açıklamada uluslararası toplumun referandumun ertelenmesi için yaptıkları çağrıları desteklediklerini belirtti. 

Goran ile Komale tarafından yapılan ortak açıklamada "kaderini tayın hakkı ve bağımsızlığın Kürt halkının meşru hakkı olduğu" belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Hakımız yüz yılı aşkındır tüm parçalarda mücadelesini bağımsızlık için verdi. Referandum da bu amaca ulaşmak için bir araçtır. Fakat referandumun şimdi yapılması var olan sorunları daha da büyütür ve Kürt halkının stratejisine hizmet etmez."

Referandumun Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerde yapılmasının büyük bir savaşın kapısını aralayacağını belirten Goran ile Komale, "Ama bu bölgelerde referandumun yapılmaması da elimizi buralardan çekmek anlamına gelir. Bu da Güney Kürdistan'ın yarısından vazgeçme anlamına gelir" dedi. 

Ortak açıklamanın sonunda ise şu ifadelere yer verildi: "Birleşmiş Milletler, ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, referandumun yapılmaması karşılığında merkezi hükümet ile Kürdistan Bölge hükümeti arasında arabulucuk yapabileceklerini belirtiyor. Bizler de uluslararası güçlerin önerilerinin dikkate alınması ve referandumun ertelenmesini talep ediyoruz."