Goran yeni yönetimini belirliyor

Goran Hareketi, Newşîrwan Mistefa'nın yaşamını yitirmesinden sonra yeni genel başkanını ve parti yönetimini belirtleme sürecini başlattı.

Güney Kürdistan parlamentosunun ikinci büyük partisi Goran (Değişim) Hareketi, Newşîrwan Mistefa'nın yaşamını yitirmesinden sonra yeni genel başkanını ve parti yönetimini belirlemek için sandık başına gidiyor.

Goran Hereketi Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Goran Hareketi Genel Başkanlığı ve Parti Merkez Yürütmesi için parti tüzüğüne göre şartları uygun olan herkesin aday olabileceğini duyurdu.

Goran Hareketi Seçim Komisyonu Sorumlusu Zimnako Celal'nin seçim takvimine ve işleyişe ilişkin ANF'ye verdiği bilgilere göre, genel başkanlık ve parti yürütmesi için adaylık başvurularının bugün başladığını ve 23 Temmuz günü saat 16.00'a kadar süreceğini söyledi.

Şimdiye kadar 4 kişinin başkanlık ve yürütme meclisi için başvuru yaptığını söyleyen Celal, başvuruların alınması tarihinin sonlanmasından sonra 25 Temmuz günü 57 kişilik parti meclisinin toplanacağını ve genel başkan ile parti yürütmesi için seçim yapılacağını kaydetti.

Goran Hareketi'nde 7 kişilik merkez yürütmesi belirlenecek. Bir kişinin genel başkan olacağı merkez yürütmede diğer 6 kişi de sekreter olarak görev yapacak.

Goran Hareketi parti yürütmesinde bulunan şu sekreterlikler için de başvuruları alacak:

1- Ulusal işlerden sorumlu sekreter

2- Toplumsal işlerden sorumlu sekreter

3- Parti birimlerinden sorumlu sekreter

4- Örgütlemeden sorumlu sekreter

5- Fraksiyanlardan sorumlu sekreter

6- Halkla ilişkilerden sorumlu sekreter.

ÖNE ÇIKAN İSİMLER

Goran Hareketi'nde genel başkanlık için Qadir Hecî Elî ve Omer Seyîd Elî'nin isimleri öne çıkıyor. Zimnako Celal, her iki ismin de şimdiye kadar henüz başvuru yapmadığını söyledi.

Güney Kürdistan'daki bazı medya organları, Goran'da öne çıkan isimlerin başında gelen Qadir Hecî Elî'nin adaylık başvurusunda bulunmayacağını iddia etti. Ancak bu iddialar Goran Seçim Komisyonu Sorumlusu Zimnako Celal tarafından doğrulanmadı.

İkisi de eski pêşmerge olan Qadir Hecî Elî ve Omer Seyîd Elî, Newşîrwan Mistefa'ya yakınlıklarıyla biliniyor. Qadir Hecî Elî, Goran'ın "kara kutusu" olarak nitelendiriliyor.

GORAN'IN SİYASET SAHNESİNE ÇIKIŞI

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK) kurucularından olan Newşîrwan Mistefa, 2006 yılında partiden ayrılarak Goran'ı kurma çalışmalarını başlatmıştı.

Goran Hareketi, 25 Temmuz 2009 tarihinde resmi olarak kuruldu ve o yıl yapılan seçimlerde 25 sandalye alarak parlamentoya girdi. Güney Kürdistan siyasetine yeni bir soluk getiren Goran Hareketi, kendisine bağlı pêşmerge gücü kurmadan siyaset yapma kararı aldı.

2013 yılındaki seçimlerde ise 24 sandalye kazanan Goran, Güney Kürdistan parlamentosundaki ikinci büyük parti oldu ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile hükümet ortağı oldu.

Ancak KDP, 2015 yılındaki halk eylemlerinden Goran'ı sorumlu tutarak, Goran'dan seçilen parlamento başkanı Dr. Yusif Mihemed'i 12 Ekim 2015 tarihinde Hewlêr'e sokmadı. Daha sonra da Goran'ın kabinede bulunan 5 bakanı atıldı ve parlamentonun kapısına kilit vuruldu.

Eski bir pêşmerge 1991 yılında Saddam Hüseyin'e karşı başlatılan "raparînin (başkaldırı) mimarı" olarak bilinen Newşîrwan Mistefa'nın 19 Mayıs günü Süleymaniye'deki evinde yaşamını yitirmesinden sonra Goran'ın ne yapacağı merak ediliyordu.

Yolsuzluk ve parti merkezli yönetime karşı sert muhalefeti ile bilinen Goran Hareketi'nin yeni genel başkanı ve yönetimi 25 Temmuz'da belli olacak.