Güney halkı işgale öfkeli

Türk ordusunun Xakurkê alanını işgal girişimi gerillaların büyük direnişi ile karşılaşıyor. Güney Kürdistan halkı Türk devletinin işgal saldırılarına ve işbirlikçilere oldukça öfkeli.

İşgalci Türk ordusunun 27 Mayıs 2019’da başlattığı Xakurkê’ye dönük işgal saldırılarının üzerinden beş gün geçti. Bugüne kadar HPG-YJA Star tarafından kayıpları olduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmış değil. Xakurkê, yaklaşık iki yıldır peyderpey işgal edilmeye çalışılıyor. En son duyurulan işgal harekatı bölgesi de yerel halkın “Şekif” dediği yüksek bir tepeye yönelikti. İşgalci güçlerin hareketlenmesiyle beraber HPG-YJA Star gerillaları da hemen her yerde etkili saldırılar düzenledi. Şehid Derwêş, Şehid Şahan, Şehid Botan, Arê, Lêlikan yoğun çatışmaların yaşandığı yerler oldu. Ava giden Türk ordusu, resmen avlandı! Küçük gerilla timleriyle düzenlenen sabotaj, suikast, sızma ve baskın tarzı eylemlerde onlarca işgalci asker öldürüldü. 

Yerel kaynaklardan aldığımız bilgilere göre, son olarak Şehid Derwêş Tepesi'nde ağır ve hafif silahlarla düzenlenen eylemde doçka ve BKC mevzileri tamamen imha edildi, çok sayıda asker öldürüldü ve yaralandı. İki yıldır gerillanın etkili direnişi karşısında ilerleyemeyen işgalci Türk ordusu, AKP-MHP faşizminin 31 Mart yerel seçimlerinde aldığı yenilginin de etkisiyle tekrar Türkiye gündemini savaşla meşgul edip seçimlerden bir şekilde sıyrılmaya çalışıyor. Ancak gerilla karşısında aldığı ağır darbeler nedeniyle de tam bir çıkmaz ve tıkanma içinde.

Yerel kaynaklardan aldığımız bir başka bilgi ise havadan tepe bombalamak dışında bir varlık gösteremeyen işgalci ordunun, çareyi KDP peşmergelerine sığınmakta bulduğu. PKK’nin “Birakûji’ye (kardeş öldürme-ölümüne) izin vermeyeceğiz” tutumuna da güvenen bir kısım işbirlikçi güç, Xakurkê-Xinerê hattında stratejik bir konumu olan Berbizînê Boğazı ve Girê Hacer bölgesini TSK’ye “destek” anlamında tutmak istiyor. Bugün itibarıyla, 30 zırhlı ve iş aracından oluşan bir konvoy, fırsat kolluyor. Ancak konuyla ilgili görüştüğümüz, HPG-YJA Star komutanları, “Hangi güç olursa olsun, ne adına gelirse gelsin, asla izin vermeyeceğiz” diyerek, kararlılıklarını ifade etti. 

Alanda izleyebildiğimiz kadarıyla, olası bir Berbizînê Boğazı işgal girişimi, ciddi bir provokasyona da zemin olacak gibi görünüyor. Bölge halkı ise, en son Xelifan köyünde işgalci Türk ordusunun 30’dan fazla küçükbaş hayvanı savaş uçakları ve havan saldırılarıyla telef etmesinin ardından, iyice öfkelendi. Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne “haklarını savunma ve işgale karşı durma” çağrısı yaparken, işgalci ordunun durdurulması için de BM, ABD, AB ve Irak yönetimine “harekete geçin, duyarlı olun” mesajı verdi.