Güney Heyeti: Kobanê yakınlaştırdı, Efrîn sınırları parçalayacak

Efrîn’e hareket eden Güney Kürdistanlı parlamenterler, “Halepçe artık sondur” dediklerini ancak soykırım saldırılarının Şengal, Kobanê Kerkük ve Efrîn’le devam ettiğini belirterek, işgalciliğe karşı mücadele için “ulusal birlik” çağrısında bulundu.

Efrîn’e gitmek üzere dün Kuzey Suriye Demokratik Fedarasyonu’a geçen Güney Kürdistan Parlamenter heyeti, direnişi ve Türk devletinin yaptığı katliamları yerinde gözlemleyip raporlaştıracak. Heyet üyeleri çalışmalarını tamamladıktan sonra hazırladıkları raporu Güney Kürdistan parlamentosu’na sunacak. Heyette yer alan parlamenterler, “88’de Halapçe Katliamın’dan sonra artık bu sondur” dediklerini ancak soykırımın, Şengal, Kobanê, Kerkük ve Efrîn’e yönelik saldırıyla devam ettiğine dikkat çekerek, “Yeni Efrînlerin yaşanmaması için” ulusal birlik çağrısı yaptı.

Güney Kürdistan Parlamentosu’nun 30 Ocak tarihinde gerçekleştirdiği Efrîn gündemli oturumunda “Türk devletinin Efrîn’e saldırılarını 'işgal' olarak kabul edilerek bir dizi karar alınmıştı. Efrîn’e her türlü desteğin verilmesi ve Güney-Rojava arasındaki sınırın açık tutulması ve bir parlamenter heyetinin Efrîn’e gitmesi kararlarının alındığı parlamento oturumu ardından yapılan açıklamada, “ulusal birlik kongresinin bir an önce toplanması” çağrısı da yapılmıştı.

Alınan karaların ilk adımı kapsamında Efrîn’e gitmek üzere yola çıkan Güney Kürdistan arlamenterler heyeti, dün akşam saatlerinde Semelka Sınır Kapısı’ndan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’na geçti.

Heyette şu isimler yer alıyor, Komünist Partisi Parlamenteri Ebu Karwan, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Parlamenteri Eli Halo, Goran (Değişim) Hareketi Parlamenteri Şêrko Heme Emin ve Yekgırtuya İslami (İslami Birlik) Partisi Parlamenteri Suhrab Mikail. 

Cizre Dış İşleri Konseyi Eşbaşkanı Ebdulkerim Umer ve yardımcısı Senai Deham tarafından karşılanan heyet ile Rojava’nın Amude kentinde görüştük. Güney Kürdistanlı Parlamenterler ANF’ye yaptıkları açıklamada, “Efrîn direnişinin tüm Kürdistan halkını onurlandırdığını da kaydederek, Kobanê’nin Kürdistan parçalarının birbirine yaklaştırdığını Efrîn’in ise sınırları yıkacağını vurguladı.

TÜRK DEVLETİNİN KATLİAMLARI RAPORLAŞTIRILACAK

Goran Parlamenteri Şêrko Heme Emin, Türk devletinin işgal saldırıları karşısında direnen Efrîn halkıyla dayanışmak için Güney Kürdistan Parlamentosu’ndan resmi bir heyet olarak yola çıktıklarını ifade ederek, “Amacımız Efrîn’e gitmektir. Türk devletinin kadın, çocuk ve yaşlı insanlara karşı gerçekleştirdiği sivil katliamlar, tarihi mekanları harap etmesi, halkın bağ ve bağçelerini yakıp yıkması üzerine bir rapor hazırlayacağız. Hazırlayacağımız bu raporla Türk devletinin Efrîn’e ne şekilde saldırdığı konusunda tüm dünyayı bilgilendireceğiz. 

Hem içeride hem de dışarıda elimizden gelen her şeyi yapacağız. Efrîn’e destek vermek için uluslararası alanda çalışmalarımızı devam ettireceğiz. İşgalci saldırıların durması için Türk devletine baskı yapmak, DAİŞ’e karşı mücadele etmek için oluşturulan uluslararası koalisyon, ABD ve Arupa devletlerinin de görevidir” dedi.

İŞGALCİLİĞE KARŞI İÇERİDE VE DIŞARIDA MÜCADELE EDİLMELİ

Yalnızca Efrîn’de Güney Kürdistan’daki Türk işgalcilğine karşı da mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çeken Emin, “Türk devletinin Güney Kürdistan’da bulunan askeri üslerinin varlığına son verilmesine yönelik parlamento kararı var. Biz geçmişte de parlamentoya bu konuda önerge verdik. İşgalciliğe karşı içeride ve dışarıda mücadele etmek tüm kesimlerin görevidir. Kürdistan’ın tüm parçalarında düşmanın işgalci planına karşı durmak için ulusal birliğe ve ulusal bir karara ihtiyaç var. Sömürgeciler Kerkük ve Efrîn’den Rojhilat, Kuzey ve Güney’e kadar vahşi saldırılarını sürdürüyor. Bizlerin de buna karşı ortak bir tutumu olması gerekiyor. Şahşi ve parti çıkarları bir tarafa bırakılarak ulusal bir strateji esas alınmalıdır. Çünkü Kürtlerin dünyada çok az dostu olduğu ortaya çıktı. Düşmana karşı ayakta durabilmek için Kürdistani bir karar etrafında toplanmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

EFRİN’E SAHİP ÇIKMAK ULUSAL BİR GÖREVDİR

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Parlamenteri Eli Halo ise, Rojava’ya bir parlamenter heyetinin gönderilmesi kararının Güney Kürdistan parlamentosunun aldığı önemli bir karar olduğunu söyleyerek, “Çok gecikti daha önce gelmemiz gerekiyordu. Kürdistan sınırlarını beynimizde ve yüreğimizde kaldırmalıyız artık. Efrîn’de öldürülenler kardeşlerimizdir. Dünya halkları için Efrîn’e sahip çıkmak insanı ve ahlaki bir görev ise, bizler için ulusal bir görevdir. Türk devletinin Efrîn’e saldırılarına karşılık kardeşlerimizin yardımına gitmemiz gerekiyor” diye konuştu.

 TEK DOSTUMUZ DAĞLARIMIZ

Halo, Türk devletinin sınır güvenliği gerekçesiyle Efrîn’e yönelik saldırılara meşruluk kazandırılmasına ilişkin ise, “Efrîn halkı kimseye saldırmadı, kimsenin haksızlık yapmadı, özgür ve onurlu bir yaşam istiyorlar” dedi ve ekledi:

“Bir devlet Suriye’in egemenliğini ihlal ediyor. Çünkü Efrîn de Suriye’nin bir parçasıdır. Oradaki halkı katliamla yüzyüze getiriyor. Maalesef Kürtlerin bu çağda da dostu yok. Tek dostumuz dağlarımız ve direnişimizdir.

Biz Güney halkının, özellikle Efrîn başta olmak üzere Rojava’ya her türlü destek verdiğini bildimek istiyoruz. Bunun yanında Efrîn halkının sesini de, sessiz, kararsız ve tavırsız kalan uluslararası topluma uluştırmak istiyoruz.”

ULUSAL BİRLİK GEREKLİ HATTA GEÇ KALINMIŞ

Rojava ve Güney Kürdistan’da Kürt halkının insanlığı, demokratik değerleri ve bugün top ve tanklarıyla Kürt halkının katledildiği devletleri savunmak için terörizme karşı dört yıldır onurlu bir mücadele yürüttüklerine de dikkat çeken Halo:

 “Tüm Kürtleri birlik olmaya çağırıyoruz. Başarının yolu birliğimizden geçiyor. Ulusal birlik artık gereklidir hatta geç bile kalınmış. Her şeyden önce tüm Kürdistan parçalarındaki siyasi partiler kendi aralarında bir dayanışma geliştirmelidir. Çelişkilerini bir tarafa bırakarak ulusal birlik üzerine anlaşmaya varmalılar. Ulusal kongre bu aşamadan sonra oluşturulabilir. Bizler birlik olursak, uluslararası toplumun desteği de artar ve Efrîn saldırı da olmazdı” ifadelerine yer verdi.

DÜN HALEPÇE BUGÜN ŞENGAL, KOBANİ, KERKÜK VE EFRİN

Kürdistan tarihinde yaşanan soykırımları ve her seferinde “artık bundan fazlası olmaz” beklentilerinin yanlışlığına da işaret eden Halo:

“Bizler 88’de Halepçe Katliamı’ndan sonra yeniden büyük bir felaketin yaşanmayacağını düşündük. Dünya Kürt mücadelesini öğrendi, Enfal Katliamları başladı. Yüzbinlerce Kürt katledildi. Artık yeni bir felaket yaşanmayacağını düşünüyorduk ancak  2014’te Şengal’de ardından Kobani’de benzer durum yaşandı. Bunların da son olduğunu düşündük fakat bu seferde Kerkük’te, Mexmur’da şimdi de Efrîn’de Kürtler katlediliyor, Kürdistan işgal ediliyor. Bu soykırımların önü ancak ulusal birlikle alınabilir. Eğer bunu sağlamasak tarih kendisini tekrarlayacaktır.

SINIR KAPISINA İLİŞKİN SORUNLAR DİYALOGLA ÇÖZÜLMELİ

Güney Kürdistan Parlamentosu’nun aldığı “Rojava ve özellikle de Efrîn’e ulaştırılacak insani yardım ve sağlık malzemeleri için Rojava ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sınırlar açık tutulmalı” kararını da değerlendiren Halo:

“Güney ve Rojava arasındaki geliş gidişler eskisine göre daha iyidir. Eğer her iki tarafta da eksikler varsa diyalog yoluyla en kısa sürede aşılmalıdır. Parlamento karar aldı ve hükümetten alınan kararı uygulamasını istedi. Özerk yönetime de çağrı yapıyoruz, her iki taraf arasında varolan engelleri en kısa sürede kaldırın” diye konuştu.

EFRİN KÜRDİSTAN TARİHİNDE ALTIN BİR SAYFA YAZDI

KDP Parlamenteri Eli Halo, Efrîn ziyaretleri sırasında ve ardından yapılacakları ise şöyle sıraladı:

“Hazırlayacağımız rapor ilk önce parlamantoda okunacak. Efrîn’de kendi gözlerimizle görüp raporlaştırdığımız durumu kamuoyunun gözleri önüne sereceğiz. Diplomasi yoluyla da Efrîn’de Kürtlere yapılan zulmü her kesime ulaştırmaya çalışacağız. Kürdistan dört parçasındaki siyasi partilere de ‘artık kendinize sahıp çakın, eğer bunu başaramazsak yeni Efrîn’ler yaşanacak’ konusunda baskı yapacağız. Efrîn, Kürt halkının tarihinde altın bir sayfa yazdı. Kutsal direnişi, fedakarlığı, Kürdistan toprağına bağlılıkları hepimizi onurlandırdı. Kobanê Kürt halkını birbirine çok yaklaştırdı, Efrîn’de tüm sınırları parçalayacaktır.” 

DUYANLA GÖREN AYNI DEĞİLDİR

Yekgırtuya İslami (İslami Birlik) Parlamenteri Suhrab Mikail de, Parlamentoda alınan bir karar üzerine Efrîn’e doğru yola çıkmanın “temel bir adım olduğunu” söyledi. 

Parlamentoda alınan kararlardan ilkinin uygulandığını kayeden Mikail, diğer karaların da Kürdistan siyasi partileri tarafından “hayata geçirilebilceğini” ifade ederek, devamla şunları belirtti:

“Basına yansıyanlar eksik olabilir. Sivil insanlar katlediliyor. Çocuk,  kadın, yaşlı insanlar öldürüldü. Bunları gidip yakından göreceğiz.  ‘Duyanla, gören aynı değildir’ diye bir söz var. Parlamento yoluyla Efrîn’deki durumun ne olduğuna dair tüm dünyaya bir mesaj verebiliriz. Küresel güçlere açık bir şekilde, ‘siz demokrat, özgür ve insan hakları dünyasıysanız, şiarlarınıza sahip çıkın ve sivil halka yönelik bu saldırıları durdurun’ mesajını iletebiliriz. Yine Türk, devletine şunu açıkca söyleyebiliriz: Rojava hiç bir ülke için tehdit değlidir, aksine tüm taraflar için iyi bir konşudur. Tüm ulusların talep ettiği meşru haklarını talep etmesi hakkına sahiptir.”

BUGÜN BİR OLMAZSAK BAŞKA ZAMAN OLAMAYIZ

Efrîn’de yapacakları incelemelerin ardından da hazırlanan raporun parlamento da okunması ardından “parlamento dişilişkileri aracılığıyla Birleşmiş Milletler (BM) ve Arupa devletlerine” ulaştırabileceğini söyleyen Mikail de sözlerine “ulusal birliğin” sağlanmasının önemine dikkat çekerek son verdi:   

“Kürdistan’ın bir bölgesinde ne zaman zülüm olmuşsa bu tüm taraflar arasında ulusal birliği sağlama duygusunu güçlendirmiştir. Yekgirtuya İslami fraksiyonu olarak daha ilk günden birliğimizi sağlarsak düşmanın hiç bir şekilde bizim karşımızda duramayacağını ifade ediyoruz. Bugün açılan yaranın siyasi tarafları yakınlaştıracağını varsa çelişkilerini bir tarafa bırakacaklarını umuyorum. Çünkü varolan durum ulusal bir sorundur eğer bu nokta üzerine toplanamazsak başka konular üzerinde bir araya gelmemiz zordur.”