Güney Kürdistan'da hakim partiler oy erozyonu yaşadı

Irak’ta yapılan parlamento seçimleri kapsamında Güney Kürdistan’ın üç bölgesinde KDP oy erozyonu yaşadı. KDP iki bölgede en fazla oy alsa da önceki seçimlere göre, oylarının büyük çoğunluğu kaybetti.

Irak genelinde 24 milyonu aşkın seçmen Cumartesi günü sandık başına çağrıldı. Katılım oranı düşük oldu. Federe Kürdistan Bölgesi’nde de seçimlere ilgisizlik öne çıkarken, sandıklardan çıkan sonuçlar, geleneksel partilerin zayıfladığını gösterdi. Ancak beklendiği gibi KDP Hewler ve Duhok’ta, YNK ise Süleymaniye’de birinci sırada yer aldı.

Seçimlerde çok sayıda usulsüzlük ve hile yapıldığına dair tepkiler de var. Goran Hareketi, Demokrasi ve Adalet Koalisyonu, Kürdistan Demokrat Parti, Yekgirtu İslami, Komela İslami ve Yeni Nesil, yaptıkları açıklamalarda seçimlere hile karıştırıldığı tepkisinde bulundu. Sandıklara hile karıştırıldığında dair bilgiler özellikle Süleymaniye ve Halepçe’den geldi.

YENİ NESİL HEWLER’DE 2 SANDALYE ALDI

Tepkiler devam ederken sandıklardan çıkan sonuçlar, bir önceki seçimlerle kıyaslandığında temel partilerin ağır bir kayıp yaşadığını gösteriyor.

Hewler’de sonuçlar şöyle: KDP 68 bin 285 oy, YNK 17 bin 236 oy, Yeni Nesil 11 bin 232, Koalisyon 9 bin 789, Goran 6 bin 254, Komel 5 bin 369, Yekgırtu 3 bin 254 oy elde etti.

Bu sonuçlara göre KDP 8 sandalye, YNK 3 sandalye, Yeni Nesil 2 sandalye, Komel ve Goran birer sandalye kazandı.

Duhok bölgesindeki sonuçlar: KDP 84 bin oy, Yekgırtu 41 bin 100, Koalisyon 24 bin, YNK 22 bin, Yeni Nesil 638 oy, Goran 536 oy ve Komel 252 oy.

Duhok’ta sandıklardan çıkan sonuçlara göre KDP 9 sandalye ve Yekgırtu 2 sandalye kazandı.

Süleymaniye bölgesindeki sonuçlar: YNK 37 bin 23 oy, Goran 25 bin 267 oy, Yeni Nesil 10 bin 193 oy, Koalisyon 7 bin 398 oy, KDP 6 bin 59 oy, Komel 5 bin 650 oy, Yekgırtu 3 bin 638 oy.

Süleymaniye’de hangi partinin ne kadar sandalye çıkardığı öğrenilemedi. Hewler ve Duhok’ta kota kapsamında Hrıstiyan topluluğa birer sandalye düşüyor.

2014 SONUÇLARI

2014’teki bölgesel seçimlerde KDP Güney Kürdistan birinci parti, Goran ikinci ve YNK üçüncü parti olmuştu. KDP Hewler’de 372 bin, Süleymaniye’de 86 bin ve Duhok’ta 357 bin oy almıştı. Aynı seçimlerde Goran hareketi Hewler’de 108 bin, Süleymaniye’de 359 bin, Duhok’ta 22 binden fazla oy elde etti.

2014’teki seçimlerle kıyaslandığında, her üç partinin de çok ciddi bir oy kaybı yaşadığı görülüyor. KDP 2014 yılında toplam 34 sandalye, YNK 19 sandalye, Goran 17 sandalye çıkarmıştı.

DÖRT PARTİ SEÇİMLERİN TEKRARLANMASINI İSTEDİ

Seçimlerden sonra tüm partilerden hile yapıldığına dair suçlamalar geldi. Buna KDP ve YNK de dahil. Ancak özellikle Değişim Hareketi (Goran), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu), Demokrasi ve Adalet Koalisyonu ve Kürdistan İslami Topluluk (Komel) yetkilileri Goran’ın Zergete Tepesi’ndeki bir araya gelerek ortak bir açıklama yaptı. Dört parti, elektronik sistemin hacklendiğini belirterek, seçimlerin iptalini talep etti. Açıklamada, “Seçim sürecinin tamamını reddediyoruz ve kabul etmiyoruz. Irak Parlamentosu’ndan Kürdistan Bölgesi ile Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde seçimlerin tekrarlanmasını istiyoruz” dedi.