Güney Kürdistan’da seçim hazırlıkları

Güney Kürdistan’daki siyasi partiler yaklaşmakta olan Irak Merkezi Seçimleri ile bölgesel seçimler için bir yandan ittifaklar yaparken, öte yandan bazı partiler kongrelerine hazırlanıyor.

Referandumun ardından Xurmatu, Dakuk, Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin yitirilmesinden sonra Güney Kürdistan’da üzerine adeta ölü toprağı serpilen siyasi partiler, Efrîn direnişi ile yaklaşan bölgesel ve Irak Merkezi Seçimleri için yeniden canlandı.

Siyasi partiler seçimler için geçtiğimiz ay bazı ittifaklar yaptı. Komala İslami, Goran Hareketi ve Behrem Salih’in Demokrasi ve Adalet için Koalisyon hareketleri ittifak yaparken, Tevgere Azadi ile de Yeni Nesil ittifak yapmıştı. KDP, YNK, İslami Yekgurti ise buna karşı Zehmetkeşan ve diğer partileri de yanına alarak tartışmalı bölgeler için daha geniş bir ittifaka gitti.

YNK SEÇİM HAZIRLIKLARI KAPSAMINDA KONGREYE HAZIRLANIYOR

Eski Irak Cumhurbaşkanı ve YNK Genel Sekreteri Celal Talabani’nin 3 Ekim 2017'de yaşamını yitirmesinden sonra genel sekretersiz kalan YNK, önümüzdeki aylarda kongreye giderek seçimlere hazırlanıyor.

Talabani'nin ölümünden sonra YNK Kosret Resul Ali ile Şeyh Cafer Şeyh Mustafa’nın, yine Mele Bahtiyar’ın, Hero İbrahim Ahmed Talabani’nin farklı başları çekmesinden ötürü şu ana kadar çözülmeyen genel sekreterlik sorununa politbüro toplantısı ile çözüm arandı. Bugün Süleymaniye’de toplanan YNK Politbürosu 12 Mayıs’ta yapılacak Irak Merkezi Seçimlerinden kısa süre önce kongrenin yapılması için öneri sundu.

YNK Meclis Yönetimi ve Merkez Meclisi Süleymaniye’de YNK Politbürosu'nun yaptığı toplantıda YNK yönetimine kongrenin 3-5 Mayıs’ta yapılmasını önerdi.

YNK'nin 10 gün içinde Meclis Yönetimi ve Merkez Meclisinin aldığı kararı görüşüp, karara bağlaması gerekiyor. YNK'nin kongre ile bölgesel ve merkezi seçimlere hazırlık yapacağı belirtiliyor.