Güney Kürdistan’da seçim propagandası yarın başlıyor

Hâlâ ertelenme tartışmaları süren Başûrê Kurdistan Bölgesel Seçimleri için yarın propagandalar başlayacak.

Başûrê (Güney) Kurdistan Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, 30 Eylül’de yapılacak Kürdistan Bölgesi Parlamento Seçimleri propagandasının yarın başlayacağını duyurdu.

Seçim Komisyonu Veri Müdürü Karwan Celal, “Kürdistan’daki siyasi parti ve koalisyonlar, yarından itibaren parlamentonun 5’inci dönem seçim propagandalarına başlayabilirler” dedi.

Celal, seçime katılacak tüm aday ve partilerin poster ve parti flamalarını komisyonun belirlediği kriterler çerçevesinde asabileceğini söyledi.

Seçim propagandası 28 Eylül’e kadar sürecek.

Komisyon, 30 Eylül’de yapılacak Kürdistan Parlamentosu Seçimleri için 31 liste ve koalisyondan 709 adayın başvurusunu kabul etmişti.

Türkmen, Hıristiyan ve Ermeni parti ve koalisyonları ise toplam 64 aday göstermişti.

111 SANDALYE VAR

Kürdistan Parlamentosu’nda toplam 111 sandalye bulunuyor. Bunun 5’i Türkmenlere, 5’i de Kildan, Asuri, Süryani ve Ermeni kotasına ayrılmış durumda. Êzidî kontenjanının olmaması dikkat çekici.

Behrem Salih’in başkanlığını yaptığı Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon üç gün önce seçimlere katılmayacağı açıklamasını yaptı.

Halen yasal olarak parlamento başkanı olan Goran Hareketi Irak Parlamenteri, Goran Hareketi Başkanı Dr. Yusif Mihemed, Amerika'nın Sesi Radyosu'na verdiği demeçte, Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon, Komala İslami ve İslami Yekgirtu Partisi ile Kürdistan bölgesi seçimlerinin ertelenmesini veya boykot edilmesini tartıştıklarını açıkladı.

TEVGERÊ AZADİYE'YE KEYFİ ENGEL

Bölgesel seçimlere, hiçbir yasal gerekçe gösterilmeden, Irak Parlamento seçimlerine katılan ve bir parlamenter çıkaran Tevgerê Azadiye Kürdistan keyfi bir uygulamayla sokulmadı.

ADAY SAYILARI

Seçimlere katılacak parti ve koalisyonların aday sayısı ise şöyle:

KDP: 100

YNK: 100

Goran: 100

Serdem Listesi: 100

Islahata Doğru (Birlik ve İslami Hareket Partisi’nin oluşturduğu koalisyon): 61

Yeni Nesil (Newey Nwe): 50

Özgürlük Listesi: 43

İslami Topluluk Parti (Komel): 40