Güney Kürdistan’da soykırım kurbanları anılıyor

Güney Kürdistan’da Saddam rejimi tarafından Enfal adı altında Kürtlere yönelik gerçekleşen soykırımda hayatını kaybedenler çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Güney Kürdistan Bölgesel hükümeti, 2003 yılından sonra 14 Nisan’ı anma günü ilan etmişti. Anma gününde 12 Mart 1986’da başlayıp, 7 Haziran 1989’da sona erken soykırımda hayatını kaybedenler anılıyor. Bu yıl da, bir çok şehir, ilçe, belde ve köyde anma törenleri gerçekleşiyor.

2003 yılında devrilen Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in, 1986-89 yılları arasında sekiz aşamada gerçekleştirdiği soykırımda 200 bin dolayına Kürt katledildi. Onbinlercesi toplu mezarlara gömüldü. Resmi kayıtlarda, 182 bin kişinin 151 toplu mezara gömüldüğü belirtiliyor. Şimdiye kadar sadece 18 bin Kürtün cenazelerine bu toplu mezarlarda ulaşılabildi.

Soykırım sırasında katledilen yüzbinlerce kişinin yanısıra, 4.500 köy ve 30 ilçe yerle bir edilmişti. Soykırım saldırında en ağır bilanço Hewler ovası, Balisan vadisi, Süleymaniye’ye bağlı Sergelu-Bergelu bölgesi, Şanexşê, Halepçe, Karadağ, Germiyan bölgesi, Ekser’de ortaya çıktı.