Güney Kürdistan’da Türk devletinin saldırıları protesto edildi

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırıları, Süleymaniye, Kerkük, Ranya, Hewlêr, Halepçe, Kelar, Çemçemal ve Qeladizê kentlerinde protesto edildi

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği işgal saldırıları, kitlesel eylemlerle protesto edildi.

İşgale Karşı Ulusal Cephe öncülüğünde Güney Kürdistan’ın 9 merkezinde Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi.

Süleymaniye, Kerkük, Ranya, Hewlêr, Halepçe, Kelar, Çemçemal ve Qeladizê kentlerinde eylemler yapıldı

Yüzlerce Kürdistanlının katıldığı eylemlerde, işgalci Türk devletinin Başurê Kürdistan’ı terk etmesi istendi.

Din alimleri, siyasi parti ve örgüt temsilcilerinin de katıldığı eylemlerde, “Erdoğan şunu iyi bil Kandil kırmızı çizgimizdir”, “Türk ordusu işgalcidir, Kürdistan’dan defol”, “Kandil direniş kalesidir”, “Faşist ve terörist Erdoğan” sloganları atıldı.

Eşzamanlı yapılan eylemlerde Ulusal Cephe’nin açıklaması okundu.

“Başurê Kürdistan’daki gelişmelerden haberdarsınız. Siyasi ve toplumsal zeminde ülkemiz bölge devletlerinin işgaline uğruyor. Bu istenmeyen durum, Başurê Kürdistan’da tehlikeli bir duruma gelmiş durumda. Özellikle Türkiye faşist rejimi siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel olarak Başurê Kürdistan’a yönelik yeni bir işgal süreci başlatmış durumdadır” denilen açıklamada maalesef Türkiye’nin bu planlarının Güney Kürdistan’daki bazı güçlerin dolaylı ya da dolaysız desteğiyle yürütüldüğü ifade edildi.

Bunun Kürt halkına karşı yapılan kirli bir plan olduğu da kaydedilen açıklamada şunlar belirtildi: “Bize göre Türk ordusunun saldırılarının iki nedeni vardır. Birincisi halkımızın özgürlük mücadelesini ortadan kaldırmaktır. İkincisi, Başurê Kürdistan’ın tümünün işgal edilmesi, siyasi ve sivil yaşama el koyma, tüm enerji ve ekonomik kaynakları ele geçirmektir.

İşgalcilerin bu iki amacının derin ve stratejik hedefleri vardır. Bu da Kürdistan’ın siyasi coğrafyasını işgal ederek, halkımızı katliamdan geçirmektir. Yine özgürlükçü iradeyi ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Bu tehlikeyi görmemiz gerekir. Başurê Kürdistan’daki ekonomik, siyasi problemler direk işgalci Türk devletinin saldırılarıyla bağlantılıdır. Dolayısıyla Türk devletinin işgal saldırılarını durdurmaktan başka bir yol yoktur.

Bu temelde halkımız Türk devletinin işgal saldırılarına karşı ayağa kalkmalı ve Başurê Kürdistan’ı bu krizden çıkarmalı. Dolayısıyla işgali ve krizi ortadan kaldırmak için birliğe ihtiyacımız var. Kürdistan Bölgesi hükümeti ve parlamentosu ile Irak hükümetinin işgale karşı takındıkları sessizlik, halkımız üzerindeki tehlikeyi büyütmektedir. Eğer bu sessizlikleri devam ederse işgale karşı farklı tavırlar sergileyeceğiz. Ulusal bir görev gereği ülkemizi korumak için harekete geçmeliyiz.

Tüm genç, kadın, Peşmergeyên Dêrîn, (Emektar peşmergeler), aydın, aktivist ve halkımıza onur ve ulusumuzu koruma çağrısında bulunuyoruz. Başurê Kürdistan’ı Türk devletinin, askeri, ekonomik, siyasi, kültürel, düşünsel işgalinden koruyalım.”