Güney Kürdistan’daki açlık grevlerinde son durum

Hewlêr’de 105 gündür açlık grevinde olan Nasır Yağız’ın bedeni her geçen gün daha da kırılganlaşıyor. Buna rağmen Yağız ve Maxmur’daki Fadile Tok başta olmak üzere Güney Kürdistan’daki açlık grevcileri kararlı olduklarını ifade ediyor.

HDP Hewlêr temsilciliğinde açlık grevini yürüten Nasır Yağız’ın durumu geçen her saat kötüleşiyor. Açlık grevi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle gerçekleşiyor.

Haftalardır durumunun ağırlaştığına dair belirtiler gösteren Nasır Yağız, artık günün büyük bölümünü yatakta geçiriyor. Yataktan kalkması zorlaşırken, kırılganlaşan bedeni oturabilmesini de engelliyor.

Nasır Yağız’ın, görme ve duyma yetisi de son derece zayıflarken, ağır mide ve baş ağrıları çekiyor. Yağız, bu durumuna rağmen eylemini sürdürmekte kararlı olduğunu ifade ediyor.

Maxmur’da İştar Meclisi Koordinasyonu Fadile Tok’un süresiz-dönüşümsüz açlık grevi de 45’inci gününe girdi. Tok’ta özellikle tansiyon ve baş ağrıları sıklıkla görülüyor. Tok, moralinin yüksek ve kararlılığının güçlü olduğunu belirtiyor.

Hewlêr ve Maxmur’un dışında Güney Kürdistan’ın diğer bir çok bölgesinde de açlık grevi eylemleri var. Kelar’da Herêm Mahmud 24 Şubat’ta süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı. Mahmud’un grevi 10’uncu gününde.

Süleymaniye’de Mezopotamya İşçiler Derneği’nde 14 Kasım’da başlatılan dönüşümlü açlık grevi ise 84’üncü gününde devam ediyor.