Güney Kürdistan’dan Kandil’e halk seferberliği

Güney Kürdistan’dan binlerce kişi Türk işgal saldırılarına karşı Kandil’e gitti. Aynı amaçla Kuzey Suriye’den Kandil’e gitmek isteyen gençler ise sınır kapısında engellendi.

Kandil’e doğru halk yürüyüşünü “Türk Devletinin İşgal Saldırılarına Karşı Halk İnisiyatifi” organize etti.

Güney Kürdistan’ın bir çok merkezinden yola çıkan binlerce kişi, bu Cuma sabahı Kandil’e ulaştı.

Eylemciler, özellikle Dıhok, Hewlêr, Süleymaniye, Kerkük, Germiyan, Raperîn, Şarezgor, Kifri, Xurmatu, Çemçemal ve Ranya’dan yola çıktılar.

Kandil’den önceki buluşma noktası Ranya’da bir araya gelen binler, burada kitlesel olarak Kandil’e ilerledi.

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı 8 Haziran’dan bu yana Kandil’de canlı kalkan eylemi var. Ranya’dan gelen kalabalık kitle de, canlı kalkan eylemcileri tarafından karşılandı.

Kitle, canlı kalkan eyleminin yapıldığı alan yakınında bulunan bir camide Cuma namazını kıldı. Cuma hutbesini okuyan Mele Saman Sengavi “Bu işgale karşı bedenlerini siper eden gençlerimizin yanlarında olmak ve dinimizin emrettiği zulme karşı sessiz durma çağrısına da cevap olmak için buradayız” dedi.

Erdoğan’ın, Kürt halkının bütün değerlerini hedefine koyduğu ve vahşice bombaladığını belirten Sengavi, “Camilerimizi, mezarlıklarımızı, köylerimizi bir bütün olarak yaşam değerlerimizi hedeflemektedir. Bunun inançla ya da İslam inancıyla hiçbir şekilde bağdaşan yanı yoktur” diye konuştu.

İşgale karşı direnişe çağıran Sengavi, “Bütün çevreler, siyasiler, aydınlar, yazarlar, inanç alimleri, halkımız mutlaka ve mutlaka bulundukları her yerde bütün ülkelerin konsolosluklarına, kimlere ulaşabilirlerse onlarla bu halkın haklı direnişini anlatmalı ve işgalciliğe karşı harekete geçirici adım atmalıdır” diye belirtti.

Kitlenin Kandil’de bir basın toplantısı yapması ve Mehmet Karasungur Şehitliğini ziyaret etmesi bekleniyor.

Kuzey Suriye’den Kandil’e doğru harekete geçen gençler ise Sêmalka Sınır Kapısında durduruldu. Sınır kapısında geçişlerine izin verilmeyen gençler, köprüden geçmeye çalışırken çok sayıda güvenlik elemanı harekete geçirildi. Engel nedeniyle sınır kapısında gerginlik yaşandı.