Güneyli partiler: Çelişkilerimizden düşmanlar istifade ediyor

Ulusal birlik çalıştayına katılan Güney Kürdistanlı siyasi partiler, Kürt halkının parçalanmışlığından en çok istifade edenin sömürgeci güçler olduğunu kaydetti.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) Süleymaniye'de 15-16 Temmuz tarihlerinde düzenlediği ulusal birlik çalıştayına katılan Güney Kürdistanlı siyasi partiler, Kürt halkının birlik olması durumunda güçlü olabileceğini ve Kürt halkının parçalanmışlığından en çok istifade edenin sömürgeci güçler olduğunu kaydetti.

İslami Hareket (Bizûtneweyî İslami) Başkanlık Konseyi Üyesi Aram Kemal, Kürdistan Gelecek Hareketi Genel Sekreteri Semet Xoşnav ve Kürdistan Komünist Partisi Politbüro üyesi Ebû Tara, ulusal birliğe ilişkin ANF'nin sorularını yanıtladı.

'ULUSAL KONGRE SÜRECİ BAŞLAMALI'

İslami Hareket Başkanlık Konseyi Üyesi Aram Kemal, ulusal birliğin sağlanması durumunda Kürt halkının kazanımlarının garanti altında alınacağını ve aynı zamanda da yeni kazanımların elde edileceğini kaydetti. Kemal, "Bizler Bizûtneweyî İslami olarak KNK'nin çalışmasına çok büyük değer veriyoruz. Burada birliğin yanı sıra siyasi partilerin birbirine yakınlaşması da yaşanıyor. Yine herhangi bir siyasi parti içerisinde faaliyet yürütmeyen bağımsız şahsiyetler de birlik için bir araya gelerek projelerini sunma imkanı buluyor. Ümit ediyorum ki hiçbir gücün dışarıda durmayacağı ulusal kongre süreci başlar" dedi.

'SORUNLAR DİYALOGLA ÇÖZÜLMELİ'

Kürt halkını sorunlarını ancak diyalog yoluyla çözebileceğini vurgulayan Kemal, "Bizler Kürt güçlerinin bir araya gelmesini ve diyalog sürecini başlatmalarını istiyoruz. Çünkü tüm sorunların ancak ve ancak diyalogla çözülebileceğine inanıyoruz. Kürt halkı ne parça düzeyinde ne de siyaset düzeyinde birbirinin düşmanı değil. Bizler birlikte güçlüyüz. Birlikte olursak başaramayacağımız hiçbir şey yok" ifadelerinde bulundu.

'ÇELİŞKİLERİMİZDEN DÜŞMANLAR İSTİFADE EDİYOR'

Kürt halkının çelişkilerinin sömürgesi güçlerin işini kolaylaştırdığını dile getiren Kürdistan Gelecek Hareketi Genel Sekreteri Semet Xoşnav ise şunarı söyledi: "Kürt güçlerinin birbiriyle olan çelişkilerinden Kürt düşmanları istifade ediyor. Bizim askeri güçlerimiz aynı amaç için mücadele ediyor. Bizim de aynı amaç için mücadele ederek güçlerimizi ulusal kongre gibi bir çatı altında birleştirmemiz gerekir. Ulusal kongre sadece bir parti ya da gücün gayesi olmamalı. Her gücün temel hedefi olmalı."

'DÜŞMAN BİRİMİZE SALDIRIRKEN HEPİMİZİ HEDEFLİYOR'

"Düşmanlarımız birimize saldırırken aslında hepimize saldırıyorlar" diyen Xoşnav, "Mesele bugün güzelim Efrîn'e bakalım. Türk devleti sadece orada Efrîn'e ya da Rojava'ya mı saldırıyor? Hayır. Kürdistan'ın dört parçasına saldırıyor. Bizim de dört parçanın bu saldırılar karşısında aynı tavrın sahibi olması lazım. Ortak tavır da ulusal birlik ve ulusal kongre ile gerçekleşebilir" dedi.

PARÇALARA ÖZGÜ SORUNLAR VAR

Kürdistan'ın her bir parçasında farklı sorunların yaşandığına dikkat çeken Kürdistan Komünist Partisi Politbüro üyesi Ebû Tara ise şu tespitlerde bulundu: "Rojava halkımız büyük bedeller ödeyerek kazandığı büyük kazanımlar var. Bu hepimiz için büyük bir şereftir. Bakûr'da ise Kürt halkının en büyük sorunudur. Orada Türk devleti halkımızı katlederek, köylerini-şehirlerini yakarak, günlük olarak insanlarımızı zindanlara atarak kendisini de büyük bir krizin içine sürüklüyor. Bunun böyle sürdürülmesi imkansızdır. İran'da da Rojhilat üzerinde Türk devletinin Bakûr üzerinde uyguladığı politikaların benzeri var. Başûr'da ise sorun dahilidir, yani bizim partilerimiz arasında sorunlar yaşanıyor. Bizim tüm bunları tek tek ele alıp ortak projeler geliştirmemiz gerek."

'HALKIMIZ BİRLİĞE ÖZLEM DUYUYOR'

KNK'nin başlatmış olduğu ulusal birlik çalışmalarına hem siyasi partilerin hem de halkın büyük ilgi göstermesinin nedeninin birliğe duyulan özlem olduğunu ifade eden Ebû Tara, "Ama unutmamamız gerekir ki KNK bir parlamento değil, bir devlet de değil. KNK'yi bizler tüm siyasi güçlerimizi bir araya getirip buluşturmak ve ortaya ortak projeler çıkarması için kurduk. Bu çalıştayda da görüyorum ki KNK şunu yapsın, bunu yapsın diye çok yüksek bir talep var. Bu da aslında halkımızın birliğe olan özlemidir" diye konuştu.